Óriásbiztonságba került a pénzed Magyarországon, de ennek ára lesz

Óriásbiztonságba került a pénzed Magyarországon, de ennek ára lesz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-01
 

100 ezer euróig garantálja a megtakarításokat január 1-je óta a BEVA. Jó hír ez azoknak, akik az eddigi 20 ezer eurós összeghatár miatt több szolgáltatónál vagy esetleg külföldön tartották pénzüket. A változásnak azonban lesznek negatív hatásai is, amelyek viszont minden megtakarítót érinteni fognak. Hogy mik is ezek pontosan, kiderül az alábbiakból.

Jó hírünk van azok számára, akik eddig a nagyobb befektetővédelem miatt például Angliában tartották a pénzüket: a továbbiakban nem kell az esős London „utcáit járnod”, ha a befektetési ügyeidet személyesen szeretnéd intézni. Január 1-től ugyanis már hazánkban is 100 ezer eurós (31 millió forint) befektetővédelmi garancia van érvényben.

Ezzel pedig az angolnál is magasabb lett a biztosított befektetések összeghatára, hiszen míg a kint garantált 50-75 ezer font kb. 20-29 millió forinttal egyenlő, 100 euró több mint 31 millió forintot tesz ki jelenleg. Nem elég tehát, hogy így a magyar pénzügyi szolgáltatókhoz nem kell adott esetben több ezer kilométert utaznod és idegen nyelvet beszélned, már nagyobb biztonságot is jelentenek a pénzednek.

Hirdetés

Hirdetés

Nem lesz szükség a pénz megosztására?

De miért is jelent ez jót a megtakarítóknak? Hiszen a korábbi szabályozás szerint is szolgáltatónként járt a 20 ezer eurós (6,2 millió forint) kártalanítás. Aki tehát ennél nagyobb megtakarítással rendelkezett, pénzének több szolgáltatónál való megosztásával a teljes összeget biztonságba helyezhette. Mivel jelent tehát többet az 100 ezer eurós összeghatár?

A választ a költségekben kell keresni. Azzal ugyanis, hogy például 30 millió forintot valaki öt helyen tartott, az ezzel járó költségei is ötszörösére nőttek. Nem hiába választotta sok vagyonos megtakarító, hogy inkább külföldön fekteti be a pénzét ahelyett, hogy hazánkban több szolgáltató között osztotta volna meg.

A 100 ezer eurós összeghatárnak köszönhetően azonban össze lehet vonni ezeket a megtakarításokat, és ezzel a korábbi költségek is töredékükre fognak csökkenni.

A legjobb megtakarítási lehetőségeket keresed? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a Neked valót!

1

Nem lehet teljes az öröm

A kép azonban sajnos nem ennyire egyértelműen pozitív. A BEVA magasabb összeghatáráért cserébe ugyanis a pénzügyi szolgáltatóknak (bankok, befektetési szolgáltatók, stb.) is magasabb díjat kell majd fizetniük az alap számára. A magasabb díjakat pedig előbb-utóbb az ügyfeleknek kell majd megfizetniük.

Az ERSTE, a legnagyobb befektetési szolgáltató például decemberben jelentette be, hogy a korábban az állomány 0,01%-át kitevő havi számlavezetési díjat egy havi 350 forintos fix összeggel emeli meg. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik 3,5 millió forintnál kisebb összeget tartottak itt, az emelés következtében több mint kétszeresére nőttek a számlavezetési díjai.

Hogyan is működik a BEVA?

Bár a BEVA védelméről a megtakarítók többsége tud, sokan élhetnek abban a hitben, hogy ezen túl minden 100 ezer euró alatti megtakarítás teljes egészében biztonságban lesz. Ez sajnos nem teljesen igaz.

A BEVA kártalanítása ugyanis 100%-osan csak a megtakarítás első milliójára vonatkozik. Egy szolgáltató esetleges fizetésképtelensége esetén, az e fölötti összegnek már csak a 90%-át kapják vissza a megtakarítók. Ez azt jelenti, hogy egy 2 millió forintos megtakarítás utáni kártalanításnál az „első” 1 millió forintot teljes egészében megkapja az ügyfél, a „másodikból” azonban már csak a 900 ezer forintot kap (1 millió forint 90%-a).

Nézzük tehát, hogy mikor jár a teljes, 100 ezer eurós kártalanítás! Ehhez tegyük fel, hogy 1 eurót 310 forintért lehet megkapni, vagyis a teljes kártalanítási összeg 31 millió forint (310 x 100 000)

A megtakarítás első 1 millió forintját tehát teljes egészében visszakapod. A kártalanítási összegből fennmaradó 30 forint viszont csak a megtakarításod 1 millió forint fölötti részének 90%-át fogja fedezni. 30 millió forint pedig éppen 33,3 millió forintnak a 90%-a (33,3 millió x 0,9 = 30 millió).

A teljes, 100 ezer eurós kártalanítást tehát egy szolgáltatónál tartott 34,3 millió forintos (1 millió + 33,3 millió) megtakarítás után kapod. Ebből pedig az is látszik, hogy amennyiben ez a helyzet áll elő, a károd 3,3 millió forint lesz (34,3 millió helyett „csak” 31 milliót kapsz), vagyis megtakarításod 9,6%-a.

A helyzet azonban még így is sokkal kedvezőbb, mint amikor a határ 20 ezer eurónál volt meghúzva. Az alábbi ábrán megnézheted, mennyivel többet veszítettél volna, ha a fenti megtakarításodra a korábbi befektető-védelmi szabályok vonatkoztak volna.

BEVA

A korábbi esetben tehát a 34,3 millióból mindössze 6,2 millió forintot láttál volna viszont, ami azt jelenti, hogy a megtakarításod 82%-ától el kellett volna búcsúznod.

Hirdetés
Hirdetés