Óriási meglepetést okoztak a befektetési alapok

Óriási meglepetést okoztak a befektetési alapok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-05 Frissítve: 2020-04-06
 

100 éve nem indult olyan rosszul az év az USA részvénypiacán, mint az idén. A magyar befektetési alapoknál mégsem voltak ritkák a 10-20%-os hozamok az elmúlt hónapok során. Sokaknak meglepetés fog okozni, hogy melyik alapok voltak a legjobban teljesítők. Megmutatjuk, melyek voltak ezek, és azt is, hogy a jövőre nézve is jó választást jelenthetnek-e az első negyedév győztesei.

100 éve nem kezdődött olyan rosszul az év az amerikai tőzsde életében, mint idén, és ennek megfelelően világszerte rendhagyó módon telt el az év első negyedéve is. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a megtakarítók ne tudtak volna busás hozamokra szert tenni az elmúlt három hónap során. 

Hogy ezt bebizonyítsuk, összegyűjtöttük, melyek voltak az év eddig legjobban teljesítő befektetési alapjai. Egészen biztosan meg fogsz lepődni, hiszen eddig sosem látott szereplők is helyet kaptak a legsikeresebbek között, eddig bérelt hellyel rendelkezők pedig nem tudtak most feljutni a listákra. Ha Te is épp befektetési alapot keresel, alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a leginkább hozzád illőt.

1

Hirdetés

Hirdetés

Az abszolút hozamú alapoknál teljesen új a felállás

A legnagyobb változás talán az abszolút hozamú alapoknál történt, hiszen itt már hozzászokhattunk ahhoz, hogy ezen a terepen nem lehet legyőzni a Concorde Alapkezelőt. A TOP 5-ös listára azonban most mindössze egyetlen Concorde alap fért be.

Az OTP Alapkezelő viszont három alappal is szerepel itt: az elmúlt három hónap során szerzett több mint 20%-os hozamával az OTP EMDA Származtatott Alap az első, az OTP G10 Euró Származtatott Alap pedig a második helyet szerezte meg.

absuolút hozamú alapok 2016Q1

Az abszolút hozamú alapok aktuális toplistáján egy olyan alapot is találunk, amely még sosem szerepelt itt: a MARKETPROG Alapkezelő Bond Derivatív Kötvény Származtatott Alapját. Év eleje óta ez több mint 9%-ot hozott, érdemes azonban fejben tartani, hogy egy nagyon fiatal alapról beszélünk.

Az abszolút hozamú alapoknál pedig mindig érdemes inkább olyan termékeket választani, amelyek hosszú ideje a piacon vannak már. Ezek ugyanis már többféle piaci helyzetben tudták bizonyítani alapkezelőik rátermettségét.

A török részvények hozták a legtöbbet

Míg az elmúlt idők urai a magyar tőzsdére épülő részvényalapok voltak, ezen a téren is komoly változás állt be. Az elmúlt három hónap alapján a legjobbak között nyoma sincs már magyar részvényalapoknak: a toplista első öt helyén három török és két latin-amerikai alap osztozik.

részvényalapok 2016Q1

Az első negyedév legjobb részvényalapja az OTP Török Részvény Alapja volt több 16,6%-os hozammal. Nem sokkal maradt le azonban mögötte az Aberdeen Latin-Amerika Részvény Alapok Alapja, ami 14,1%-kal gazdagította a befektetőket.

Azt azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy mindkét alap kockázatos fejlődő piacokra koncentrál, ahol óriási esések történtek a közelmúltban.

Kötvényalapok is jól teljesítettek

A kötvényalapoknak is jól telt az év első három hónapja, a legjobb alapok mind 4% felett teljesítettek. Az első helyen végzett ERSTE XL Kötvény Befektetési Alap több mint 4,5%-ot hozott, ami közel másfélszerese annak, amit az alap az egész 2015-ös év alatt teljesített.

kötvényalapok 2016Q1

Ugyancsak jól telt ez az időszak a feltörekvő piaci kötvényekbe fektető ESPA Bond Emerging-Markets HUF alapnak is, ami 4,3%-os hozamával a második helyet szerezte meg magának.

Az OTP győzött a vegyes alapoknál is

Az OTP Alapkezelő alapjai vitték el a két első helyet a kiegyensúlyozott vegyes alapok között is. Az OTP Prémium Kiegyensúlyozott Alap 4,2%-ot hozott, az OTP Paletta Nyíltvégű Értékpapír Alap pedig 4,1%-kal örvendeztette meg a megtakarítókat az év első három hónapja alatt.

vegyes alap 2016Q1

Jól látszik tehát, hogy az elmúlt hónapok viharos vizein is el lehetett érni szép hozamokat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy mindössze három hónap teljesítménye alapján nem szabad ítéletet mondani egy-egy alapról. Sok olyan lapot találunk az elsők között, akik 1 év (de akár 3 év) viszonylatában is negatív teljesítményt nyújtottak.

Egyedül a múltbeli hozamokra alapozva egyébként sem szabad befektetési döntést hozni. A múlt hozamai ugyanis semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőre nézve. Azok egyedül az alapkezelők tudásának megítélésére használhatóak, de főként azokban az esetekben hasznosak, amikor az alapkezelőtől erőteljesen függ az alap sorsa (például abszolút hozamú alapok).

Egy indexkövető alap esetében inkább az adott piac jövőbeli kilátásai fontosak. És azok rövid-közép távon nem fényesek sem a kötvénylapok, sem a részvényalapok esetében. Ettől függetlenül más idősíkon szemlélve (hosszú távon), már lehet, hogy villog a vásárlást jelző szignál.

Hirdetés
Hirdetés