Örökölt lakásra is igénybe vehető a CSOK?

Örökölt lakásra is igénybe vehető a CSOK?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-24 Frissítve: 2021-08-06
 

„Örökölt lakás közös tulajdonjogának megszüntetéséhez lenne szükségem 2 millió forint lakáshitelre, 1 gyermek utáni CSOK igénybevételével, akár lakástakarék bevonásával is. Az igényelt összeget 30 ezer forint körüli törlesztővel szeretném visszafizetni 6-7 év alatt. Érdeklődnék, hogy milyen lehetőséget tudnak ajánlani.” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

Mivel 1 gyermekkel rendelkezel, valóban kézenfekvő lenne kihasználni az utána járó 600 ezer forintos CSOK-ot. Ugyanakkor a CSOK szabályai szerint lényeges az is, hogy az ingatlant közeli hozzátartozótól (nagyszülő, szülő, testvér, gyermek, házastárs), vagy élettárstól vásárolod-e, ugyanis ez kizáró feltételnek számít az igénybevételnél. Mivel örökölt lakás tulajdonrészének kivásárlásáról van szó, máris akadályba ütközöl, mivel ezt valószínűleg valamelyik közeli hozzátartozódtól kellene megvásárolnod.

Egy lakáshitelnél természetesen ilyen akadályba nem merül fel, de megfelelő mértékű jövedelemmel szükséges rendelkezned, illetve az ingatlannak is, mint fedezetnek megfelelő értéket kell képviselnie a bank szemében.

Ha a legolcsóbb lakáshiteleket nézzük, a 2 millió forintos összeg 6-7 éves futamidővel az általad kitűzött 30 ezer forintos törlesztő körül marad (a legjobb ajánlatok mellett 7 éves futamidővel 26,5 ezer, míg 6 évessel 30,5 ezer forint a törlesztő). Ugyanakkor mégsem javasolnánk a legalacsonyabb kamatok mellett elérhető lakáshiteleket, mert a rövid kamatperiódus miatt fel kell vállalnod, hogy a kamatok emelkedésével a törlesztőd is megemelkedik. Inkább azokat a hiteleket célszerű választanod, amelyek legalább 3-5 éves kamatperiódusúak. A legjobb ajánlatoknál 7 éves futamidővel itt is megúszhatod 27,4- 28 ezer forintos törlesztővel, de nagyobb biztonságban vagy a kamatok emelkedésével szemben.

Persze a lakástakarék nyújtotta 30%-os állami támogatást is kihasználhatod, ha azt a hitel mellé megkötöd, viszont azzal számolnod kell, hogy így nem férsz bele a havi 30 ezer forintos keretbe. Ugyanakkor, ha valahogy még a lakástakarék befizetést is ki tudod gazdálkodni a családi büdzséből, azzal jelentős pénzügyi előnyre tehetsz szert. Nézzük meg egy példán keresztül is.

Vegyük azt az esetet, hogy egy 5 éves kamatperiódusú hitelt veszel fel 4,95%-os THM-mel, ekkor a 2 millió forint 7 évre 28 ezer forintos törlesztőt eredményez. Ha egy 4 éves 10 ezer forintos lakástakarékot kötsz a hitel mellé, a betörlesztésnek köszönhetően 180 ezer forinttal is kevesebbet fizetsz vissza összességében a banknak, mint ltp nélkül.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket, és megválaszoljuk Neked!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés