Örülhet, aki eddig várt a Babaváró hitellel

Örülhet, aki eddig várt a Babaváró hitellel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-04
 

Ahogy vártuk, októberben tovább csökken a Babaváró hitel kamata, így a visszafizetendő kamattámogatás összege is. Ez akkor lehet lényeges, ha nem születik gyermekünk a hitel futamidejének első 5 évében. Emiatt továbbra is érdemes lehet várni azoknak, akiknek nem sürgős a hitel. Sőt, Babaváró októberi 3,81%-os kamata már nagyon komoly versenytársa lehet a személyi kölcsönöknek is.

Augusztusban a Babaváró hitel további kamatcsökkenését vártuk, ami be is következett: októbertől a hitelt már 3,81%-os induló kamattal lehet igényelni. Mivel a konstrukció alapból kamatmentes, ennek csak akkor lenne jelentősége, ha valami miatt vissza kellene fizetnünk a kamattámogatást – például, ha nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében.

Mekkora előnyt jelenthet az új kamat a Babaváró hitel visszafizetésekor?

A kamat a Babaváró hitel júliusi bevezetése óta folyamatosan csökkent. Míg a konstrukció indulásakor 4,73%-os kamatszinten, addig októbertől 3,81%-os kamaton lehetne megigényelni a kölcsönt.

A csökkenés a kamattámogatás összegében 400 ezer forintos megtakarítást eredményezne 5 év alatt, ennyivel kevesebbet kellene visszafizetnünk – például, ha nem születik gyermekünk – egy októberi Babaváró hitelre, mint egy júliusira. A szeptemberi igényléshez képest is 200 ezer forinttal jobban járunk, ha inkább megvárjuk a kérelmünk beadásával a következő hónapot.

Hirdetés

Hirdetés

Mit érdemes igényelni, személyi kölcsönt vagy Babaváró hitelt?

A 3,81%-os kamatszint még kedvezőbbnek tűnik, ha megnézzük, jelenleg milyen költséggel lehetne igényelni személyi kölcsönt. A Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátora alapján jelenleg 6,95% a legkedvezőbb kamat.

Ha nem születik gyermekünk egy Babaváró hitelnél, akkor „csak” a kamattámogatást kell visszafizetnünk, melynek mértéke jóval alacsonyabb, mint a személyi kölcsönök jelenlegi kamata. Így gyermekszületés nélkül is nagyon jó alternatívája lehet a konstrukció egy személyi hitelnek. Egy 2,9 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön példáján keresztül hasonlítjuk össze a két hitelt.

Egy Babavárónál – ha nem születik gyermek – az 5. évet követően megemelkedik a kamat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy lesz gyermekünk, de szeretnénk részesülni a konstrukció kamatelőnyeiből, akkor érdemes ezt a futamidőt választani. A felvehető hitelösszeg 2,9 millió forint lehet 5 éves futamidő esetén, mivel a Babaváró maximális törlesztőrészlete havi 50 ezer forint.

A példánkban szereplő Babaváró hitelre 117 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnünk összesen, mint a személyi kölcsönre, ez nagyságrendileg 25% költségmegtakarítást eredményezne a futamidő alatt.

Hogyan alakulnak a kamatok a jövőben?

A Babaváró hitel kamata az 5 éves állampapírhozamoktól függ, melynek mértéke az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent. A jelenlegi gazdasági helyet azonban igen bizonytalan, nem tudjuk milyen irányba fognak elmozdulni a hozamok:

 • A nemzetközi gazdasági mutatók romlása.
 • A forint folyamatos leértékelődése.
 • Az USA-ban, Németországban inverz állampapír hozamgörbék alakultak ki (rövid lejáratra magasabb hozam érhető el, mint hosszú lejáratra).

Ezek a tényezők hatására elképzelhető a kamatok emelkedése és csökkenése is. Emiatt ne tudhatjuk, hogy ez a kedvező állapot mennyi ideig marad meg – esetleg további kamatcsökkenés következik-e be.

Az biztos, hogy érdemes megvárni az októbert Babaváró hitelünk igénylésével. Sőt, érdemes lehet átgondolni, hogy kisebb összegű személyi kölcsönt helyettesítsünk a konstrukcióval. Ebben az esetben még úgy is  jobban járhatunk, ha nem születik gyermekünk. Ezt azonban nagyon át kell gondolni, Babaváró hitelt ugyanis csak egyszer igényelhetünk, vagyis a maradék összeget már nem tudjuk egy második kölcsön keretében felvenni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
1
Hirdetés