Összefogás a hazai vállalkozásokért: pénz és szakmai támogatás is lesz!

Összefogás a hazai vállalkozásokért: pénz és szakmai támogatás is lesz!
Hirdetés
Hirdetés

Változások várhatóak a közeljövőben a hazai vállalkozások fejlődésének támogatásában – legalábbis erre lehet következtetni a múlt héten megjelent hírek alapján. A szokásosnál több bejelentés volt a területhez kapcsolódóan alig néhány nap alatt. Ezek között vannak olyanok, amelyek erős bizakodásra adnak okot, de olyanok is, amelyek hatásait a vállalkozásoknak célszerű alaposan átgondolni, adott esetben a saját terveket ennek következtetései alapján módosítani.

Az olcsó forrás nagyon kell a cégeknek – minden, a vissza nem térítendő támogatásokkal, illetve a kedvezményes hitelekkel kapcsolatos bejelentésre érzékenyen reagálnak a piaci résztvevők. A múlt héten a bejelentések egy része erre a területre vonatkozott.

Másik oldalról a mikró-, kis- és még a középvállalkozások működésében és fejlődésében a stabil finanszírozás mellett legalább ilyen fontos tényező, hogy milyen az az intézményrendszer, amely a méretükből adódó versenyhátrányuk semlegesítését segíti. Hiába van olcsó forrás, ha nincs támogató környezet. A múlt heti hírek másik része alapján ebben lehet pozitív változás. Kezdjük is az összefoglalót a bizakodásra okot adó hírekkel.

Hirdetés

Hirdetés

Erős szakmai összefogás a vállalkozások támogatására

Három vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó, a területen meghatározó szerepet betöltő szervezet írt alá megállapodást a magyarországi vállalkozások hatékonyabb támogatása érdekében:

  • az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA),
  • a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és
  • a KAVOSZ Zrt.

A megállapodás elsődleges céljaként azt határozták meg, hogy új lendületet kapjon a hazai vállalkozásfejlesztés intézményrendszere, és ennek a hazai kkv-k legyenek a nyertesei. Három ismert, több évtizedes múlttal rendelkező intézmény fogott tehát össze a vállalkozások érdekében. Bemutatni egyiket sem kell a vállalkozásoknak, így csak emlékeztetőként néhány az intézményekhez kapcsolódó mozaik.

Kavosz

A vállalkozói hitel iránt érdeklődők talán a legszélesebb körben a Kavosszal kerülhettek kapcsolatba, amely a Széchenyi Kártya Program lebonyolítója. (hatszázezer hiteligénylést fogadtak be, amiből 430 ezer hitelszerződés valósult meg 5700 milliárd forint értékben.) A piacinál olcsóbb forrást kínálnak a vállalkozásoknak kisebb összegű finanszírozási igényekre is. A koronavírus-járvány kitörése óta ez az a program, amely keretében folyamatosan van elérhető kedvezményes hitel a vállalkozásoknak. Jelenleg a Széchenyi MAX+ konstrukciók évi fix 5 százalékos kamattal érhetőek el a hitelcélok széles körére.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    IFKA

    Az IFKA több mint három évtizede tevékenykedik Magyarországon. Az intézmény által az elmúlt években lebonyolított programok közül az egyik legjelentősebb a Magyar Multi Program. Ennek keretében 2019-2022 között összesen 67 milliárd forint támogatást helyeztek ki, összesen 140 milliárd forint projektértékre.  A program célja a kiemelkedő teljesítményű, jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások partnerségen alapuló támogatása termelékenységük és hozzáadott értékük jelentős növelése érdekében.

    Az intézményhez került idén februárban a tavaly októberben meghirdetett, majd többször bővített KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 program is. Ennek keretében költség- és önerőtámogatást, valamint kedvezményes hitelt is igényelhettek az energiaárak emelkedésének leginkább kitett vállalkozások.

    VOSZ

    A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége még a rendszerváltás előtt jött létre a 80-as évek végén (Vállalkozók Országos Szövetsége néven), a többségi magyar magántulajdonú vállalkozások országos gazdasági munkaadói érdekképviselete. Jelenleg a közvetlen tagságon és a tagszervezetein keresztül több, mint 60 ezer vállalkozást tömörít. Közreműködik a Széchenyi Kártya Programban, az Európai Kereskedelem Napja, a Vállalkozók napja rendezvényekben, illetve a Prima Primissima Díj kapcsán. Nemrég elindították a VOSZ Barométer felmérésüket is, a vállalkozói hangulatot és az éppen aktuális gazdasági kérdésekre adott reakciókat felölelő riportot a jövőben negyedévente publikálják.

    Mi várható az összefogástól?

    Arról, hogy az összefogás milyen konkrét lépéseket hoz majd a vállalkozók számára egyelőre kevés a konkrétum. A bejelentéskor elhangzott, hogy a megállapodással létrejön egy keretrendszer, amely meghatározza a magyar vállalkozásfejlesztés intézményrendszerét a jövőben. Az adatbázisaikat összekötik, hogy minél több információ jusson el a cégekhez egy helyről a forrásokról és a pályázatokról.

    A hazai kis- és középvállalkozói szektor számára egy platformon lesznek elérhetőek a finanszírozási lehetőségek és a szakmai támogatási eszközök. Az újonnan létrehozott intézményrendszerrel a rendelkezésre álló forrásokat a kiválasztott innovatív témák mentén szeretnék visszaforgatni a magyar vállalkozások fejlesztésére. Közölték továbbá, hogy a Kavosz hamarosan egy 12 pontos pénzügyi tudatosságot fejlesztő programmal áll elő. A következő időszak legfontosabb témájának a zöldítést és a fenntarthatóságot nevezték meg.

    Lesznek még támogatott programok?

    Jelenleg egy folyamatosan elérhető program fut: a Széchenyi Kártya Porgram, amely keretében az elérhető Széchenyi MAX+ konstrukciók meghirdetett feltételei 2023. végéig érvényesek. A program iránti érdeklődés érezhetően erősödött az elmúlt időben. A héten publikált adatok szerint az idén június 27-ig közel 26 ezer hitelkérelmet fogadtak be, mintegy 1033 milliárd forint értékben. A leszerződött állomány 430 milliárd forint.

    A programban igényelt hitelek

    • 51 százaléka mikro-,
    • 39 százaléka a kis-, és
    • 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el.

    Az elérhető konstrukciók közül a kérelmek

    • 63 százaléka folyószámlahitel,
    • 19 százaléka forgóeszközhitel,
    • 8,8 százalék beruházási hitel.

    Az iparági eloszlást illetően a forrás

    • 14,6 százaléka a nagykereskedelemben,
    • 14,3 százaléka az építőiparban,
    • 11,7 százaléka a kiskereskedelemben,
    • 8,8 százaléka az ingatlanügyekben,
    • 7,4 százaléka pedig a mezőgazdasági szektorban

    tevékenykedő vállalkozásokhoz jutott el. Arról, hogy lesznek-e, és ha igen, akkor milyen jellegű kedvezményes programok, egyelőre nincs hír. A szándék erős, de konkrétumok egyelőre nincsenek.

    Felső korlát a Széchenyi hitelre

    Azt, hogy az idén már eddig több mint ezermilliárd forint Széchenyi hitelre van beadott hitelkérelem annak fényében érdemes értékelni, hogy egy, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent a Széchenyi Kártya program keretében adható támogatások nyújtására vállalható kötelezettsége felső korlátjáról – a 260/2023. (VI.28.) korm. rendelet -, az adható kamat-, kezességidíj-, kezelésiköltség- és egyéb költségtámogatások nyújtására vállalható kötelezettségek felső korlátját 1400 milliárd forintban állapítja meg.

    Ennek alapján továbbra is van pénz a Széchenyi Kártya Program folytatására, ám a jogszabály erős jelzés arra, hogy a rendelkezésre álló források korlátosak. Így azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szeretnék igénybe venni az évi fix 5 százalékos hitelt célszerű mérlegelni, számolni, és mielőbb megtenni az első lépéseket.

    A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók részleteit korábbi cikkünk tartalmazza. Arról, hogy a hiteligénylés során mire érdemes figyelni ebből az összefoglalóból lehet tájékozódni. A hiteligénylés előkészítése során számos olyan tényező van, amit figyelembe kell továbbá venni, ezekről a Bankmonitor vezető üzletviteli tanácsadója egy nemrég megjelent interjúban beszélt.

    Hirdetés
    Hirdetés