Összeomlás közelít a guru szerint – Így védheted be magad ellene

Összeomlás közelít a guru szerint – Így védheted be magad ellene
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-29 Frissítve: 2021-07-01
 

Elég sokan vannak azon a véleményen, hogy túl nagy volt az emelkedés a piacokon és egy nagyobb esés veheti hamarosan kezdetét. Esetleg, ha te is tartasz egy ilyen forgatókönyvtől, akkor érdemes lehet az abszolút hozamú alapok felé fordulnod. Megnéztük, hogy az utóbbi egy évben, mely alapok vitték a prímet, és a legjobb hozam 20%-os volt. Ez persze nem lehet kiindulópont, de mutatja, hogy kiugró teljesítménnyel is megajándékozhatnak az alapok.

Bármit mondjunk is, be kell vallani, hogy többségében szeretjük morbid módon a rossz híreket. Amikor minden rendben megy, akkor arra nem kapjuk fel a fejünket, de ha valaki a világvégét vizionálja, akkor az már teljesen más tészta. Ugyanúgy van ez a befektetéseknél is, márpedig az utóbbi időben megszaporodtak az újabb válsággal riogató hangok.

Egyeseknek ismerősen csenghet Jim Rogers neve, a veterán befektetési guru már hónapok óta azt mondja, hogy fájdalmas piaci összeomlás következik, ami súlyos veszteséget okoz majd a részvénypiacokon. Néhány napja azt nyilatkozta: gondot jelent, hogy az utóbbi években sok befektető megelégedett azzal, ha az indexek hozamát éri el, így nőtt meg az érdeklődés a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránt.

Addig minden rendben is van, ha a részvényindexek emelkednek, mert akkor egy ETF is közel akkora hozamot tud majd elérni. De ha lefordulnak az indexek, akkor az ETF-ek is esni fognak, sőt egyes esetekben még az esést fel is gyorsíthatják. Ha elfogadjuk a guru nézetét, akkor érdemes olyan helyet keresni a pénzünknek, ahol még akár az eséséből is profitálhatunk.

Itthon is megtalálhatók ilyen befektetési alapok, méghozzá az abszolút hozamú alapok képében. A fő stratégiájuk az, hogy legyen bármilyen jó vagy rossz a befektetési környezet, akkor is pozitív hozamra törekednek. Kapóra jött a hír, és ennek kapcsán megnéztük, hogy a BAMOSZ-on elérhető árfolyamadatok alapján miként teljesítettek az alapok.

Nem csak az egy évre visszatekintő hozamokat néztük át, hanem minden alapnál az egy évvel ezelőtti egyéves hozamokat. Érdekes, hogy összességében az abszolút hozamú alapok jobban teljesítettek, míg egy éve átlagosan 2,46%-ot hoztak, most 3,69%-ot. Az viszont már kicsit beszédesebb adat, hogy a vizsgált 50 alap közül csak 50% tudott javítani a teljesítményén. De ez utóbbi visszavezethető arra, hogy azért sokat romlottak a feltételek, és egyre nehezebb dolguk van az alapkezelőknek.

Minden alapot lehetetlenség volt egy ábrára felrakni, ezért úgy döntöttünk, hogy a 15 legjobban teljesítő alap listáját tüntetjük fel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy pillanatkép az alapokról, ez alapján nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni. Megjegyeznénk, hogy a 15 alap közül 13 javított a teljesítményén, és többnek is korábban átlagtól elmaradó hozama volt, amit most sikerült kiküszöbölni.

A sorrend pedig szinte óráról óra változni tud. Az viszont a befektetési jegy tulajdonosoknak jó hír, hogy a most legjobb 15 alap 9%-os átlaghozamot ért el, míg ugyanezek egy éve még csak 5%-ot hoztak. Vagyis megérte olyan alapoknak is bizalmat szavazni, amik éppen nem álltak átmenetileg olyan fényesen.

Egy év alapján azonban hiba lenne a vételről dönteni, ha tehetjük, akkor nézzük vissza az ötéves teljesítményeket is. Ha ott is előkelő helyen végzett az alap vagy alapok, akkor megérheti letenni mellettük a voksot. A visszatekintő hozamok viszont becsapósak lehetnek, mert nem mutatják meg, hogy például egy vagy három év múlva mi lesz. Legyünk elővigyázatosak a választáskor, és ne feledjük, akkor is nyerünk, ha 5-10%-os veszteség helyett csak néhány százalékot keresünk.

Nézd meg a legjobban teljesítő alapokat a keresőnk segítségével!

Hirdetés
Hirdetés