Otthonfelújítás támogatással, vagy anélkül?

Otthonfelújítás támogatással, vagy anélkül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-02
 

Az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően, a kedvezményes lehetőség indulása óta számtalan magyar család vágott bele otthona szépítésébe, korszerűsítésébe. A vissza nem térítendő támogatásra ugyanakkor nem jogosult mindenki, ezért cikkünkben utánajártunk, milyen egyéb segítségek vehetők igénybe a lakás felújításához.

A Lakásfelújítási támogatással remek lehetőség nyílt meg az otthonukat szépíteni tervezők előtt, ugyanis a maximális, 3 millió forintos állami támogatás hatalmas segítség lehet még a nagyobb munkálatok esetén is. 

Sokan épp a bizonytalan gazdasági helyzet miatt döntenek úgy napjainkban, hogy otthonuk energetikai korszerűsítésével kívánnak hosszú távon spórolni. Ez igen okos gondolat, hiszen az orosz-ukrán háborús helyzet hatásai, a rohamtempóban száguldó infláció az energiaárakra is rendesen rányomja a bélyegét.

Hirdetés

Hirdetés

Otthonfelújítás állami támogatással

Az Otthonfelújítási támogatással tehát legfeljebb 3 millió forintot (a felújítási költségek felét) az állam állja azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek és benyújtják igénylésüket a Magyar Államkincstárhoz 2022. december 31-ig. 

Ugyanakkor a támogatás utófinanszírozott, így csak az kaphatja meg a támogatási összeget a számlák bemutatását követően, aki képes először saját megtakarításból finanszírozni a felújítás költségeit. 

Szerencsére a megtakarítással nem rendelkezőknek is van alternatíva, a kedvezményes Otthonfelújítási kölcsönt éppen a támogatásra jogosultaknak találták ki. A támogatott hitellel ugyanis kedvező költségek mellett igényelhető maximum 6 millió forint, amelyből fedezhetők a munkálatok költségei. A támogatás elnyerése esetén a támogatási összegből részben vagy egészben vissza is fizethető a felújításra felvett kedvezményes kölcsön.

Mindez remek lehetőség lehet azoknak, akik már régóta tervezik otthonuk rendbetételét, állagmegóvását, vagy olyan lakást/házat vásároltak, amin elkéne némi “ráncfelvarrás” hiszen a költségek felét a támogatás fedezheti. Ugyanakkor fontos alaposan utánajárni a feltételeknek, hiszen a kedvezményes lehetőségre nem mindenki jogosult. 

Kalkulálj
Az Otthonfelújítási támogatás és hitel feltételeit és részleteit a Bankmonitor szakértői is összegyűjtötték. Kapcsolódó oldalunkon egy innovatív kalkulátorral gyorsan és könnyen összehasonlíthatók az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozására szolgáló lehetőségek.

De mi van azokkal, akik valami miatt nem jogosultak igénybe venni a kedvezményeket? Például akiknek nincs legalább egy gyermekük, azoknak sajnos le kell mondaniuk erről a lehetőségről.

Miből fizessük a felújítás költségeit?

Miből fedezhetők a felújítási költségek támogatás nélkül?

Ha a Lakásfelújítási támogatás nem jöhet szóba, vagy nem szeretnénk élni az extra megkötésekkel, akkor több más, kedvező kamatozású konstrukció is szóba jöhet.

A piaci felújítási-, korszerűsítési-, és bővítési hitelek kimondottan a nevükben szereplő célokra fordíthatók és a felvehető hitelösszeg is elég szabadságot enged.

Hitel felújításra ingatlanfedezettel

A hitelpiacon fellelhető felújítási-, korszerűsítési-, vagy bővítési hitelekből mindenki találhat a számára szükséges építési munkálatoknak megfelelő hiteltípust. Közös tulajdonságuk, hogy lakáscélú kölcsönök, így az igénylésükhöz ingatlanfedezet is szükséges. Emiatt viszont magasabb hitelösszeg és kedvezőbb kondíciók érhetők el, mint egy fedezetet nem igénylő, szabad felhasználású kölcsön igénylése esetén.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a Bankmonitor kalkulátora alapján már 8 százalék körüli kamattal is találhatunk a futamidő végéig fix ajánlatokat (10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 400 ezer forint jövedelem esetén). Érdemes összehasonlítani az elérhető banki termékeket, ez már jó kiindulási alap lehet a legjobb kölcsön kiválasztásához.

A célhoz kötött hitelek tehát azok számára lehetnek kedvezők, akik fel tudnak ajánlani ingatlanfedezet a bank számára a hitel biztosítékaként, illetve nagyobb építési, szépítési munkálatokban gondolkodnak, nagyobb hitelösszeget igényelnének.

Fontos
Az igénylést nem érdemes tovább halogatni, az elmúlt hónapok eseményei (a jegybanki alapkamat-emelések, száguldó infláció) egyre magasabbra repítik a hitelköltségeket is, érdemi mérséklődésre pedig a jövőben sem látszik esély.

Kölcsön lakásfelújításra ingatlanfedezet nélkül

Ha szeretnénk elkerülni, hogy az otthonunkat jelzáloggal terheljék, vagy nincs lehetőség ingatlanfedezet bevonására, akkor is találhatunk kedvező alternatívát a munkálatok fedezésére. 

A személyi kölcsönök népszerűsége éppen abban rejlik, hogy jellemzően szabadon felhasználhatók és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, emellett a hitelösszeg sem elhanyagolható: jellemzően 200 ezer és 10 millió forint között mozoghatunk. 

A szabad felhasználhatóság pedig egy felújítási-, korszerűsítési munkálatnál kifejezetten előnyös lehet, például, ha a felvenni kívánt pénzből esetleg berendezési tárgyakat, gépeket, bútorokat is szeretnénk vásárolni otthonunkba.

Jó tudni
A magas infláció furcsa helyzetet teremtett a fedezetlen hitelek piacán, ugyanis számos tartós fogyasztási cikkeket tavaly még személyi kölcsönből is megérte volna megvásárolni. Tudj meg többet cikkünkből!

A személyi kölcsönök tehát bármilyen munkálatra fordíthatók, sőt, léteznek kimondottan felújítási célra igényelhető konstrukciók is, amelyek általában még kedvezőbb hitelkamattal érhetők el. 

Emellett további előnyökkel is számolhatunk:

  • gyors, akár online igénylés
  • egyszerű folyamat
  • kiszámítható, fix kamatozás
  • nincs szükség ingatlanfedezetre vagy önerőre.

Az élethelyzetedhez leginkább illeszkedő személyi hitel megtalálásához használd a Bankmonitor kalkulátorát, a kiválasztás után pedig kérd szakértőnk segítségét a folyamat elindításában, gördülékeny és gyors lebonyolításában.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
A megadott paraméterek mellett sajnos nem elérhető személyi hitel ajánlat
0
Hirdetés
Hirdetés