Öveket bekapcsolni – Milliók élete lehet könnyebb 2017-ben

Öveket bekapcsolni – Milliók élete lehet könnyebb 2017-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-03 Frissítve: 2021-07-01
 

A szilveszteri fogadalmakat nem könnyű megtartani, viszont az elemzők szerint minden okunk megvan az optimizmusra. A bérek rég nem látott mértékben nőnek, ami még azt is elfeledteti velünk, hogy többet kell fizetni az infláció miatt. A hitelek sem jelentenek problémát, bár az alacsony kamatok igencsak feladták a leckét, ha megtakarításon törjük a fejünket. Megoldás viszont itt is van, sőt kétszámjegyű hozamokat is levadászhatunk.

A 2017-es év tartogat számunkra minden bizonnyal izgalmakat, de azért van némi kapaszkodónk, amihez nyúlhatunk, ha a kilátások felől érdeklődnénk. A következőkben sorra vesszük azokat a fontosabb tényezőket, melyek a mindennapi életünk is befolyásolhatják, így:

  • a bérek
  • az infláció
  • a kamatok és
  • a gazdasági növekedés várt alakulását.

Eljön a Kánaán?

Nagyobb összegben mernénk arra fogadni, hogy az emberek többsége azt szeretné, ha minden évben – nem kis összeggel – nőne a fizetése. A 2017-es év ilyen szempontból sokak számára igazán kedvező lesz. Például alsó hangon is 1 millió embert érint a 15 százalékos minimálbér és a 25 százalékos garantált bérminimum emelés. Előbbi csoport havonta 11 ezer forinttal, míg utóbbi havi 21,5 ezer forinttal vihet többet haza.

Mivel a kormány még tavaly év végén megállapodott a munkáltatókkal, hogy csökken a foglalkoztatók terhe (a szociális hozzájárulási adó 27 százalékról 22 százalékra esik le) 2017-ben, ezért van tere máshol is a béremelésnek. A jegybank a bruttó bérek 9 százalékos növekedését várja ebben az évben az országban, vagyis bő 15 ezer forint lehet a havi plusz a pénztárcában. És akkor még nem is beszéltünk 2018-ról, amikor ha kisebb ütemben, de további kedvező fejlemények érkeznek.

Hirdetés

Hirdetés

Igen ám, de az árak is megindulnak

Nagyon szép lenne, ha a béremelés teljes egészében nálunk maradna és azt mondhatnánk, hogy egy év alatt közel 10 százalékkal gazdagodtunk. A valóságban viszont ez nincs így, mert egy egészséges gazdaságban az árak is fokozatosan emelkednek. Persze nem őrült ütemben, de a központi bank számításai szerint a legutóbb ismert 1,1 százalékról 3 százalék fölé nő az infláció az év során. Az átlag 2,4 százalék körül lesz, majd 2018-ban érjük el a 3 százalékos átlagot éves alapon.

Mindent egybevéve még így sem jövünk ki rosszul az üzletből, a bérnövekedés felét viszont „elveszítjük”, reál értelemben 4,6 százalék maradhat meg. Mindez úgy jön ki, hogy egyfelől a bérünk emelkedik, másfelől viszont drágábban tudunk csak vásárolni, de a két tényező nem tudja egymást kioltani. Persze lesznek ehhez képest nyertesek és vesztesek, viszont összességében ezzel együtt is kimagasló évet tudhatunk magunk mögött.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy álmaid lakásához a hitelt milyen feltételekkel kaphatnád meg!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Felejtsük el a kamatemelést

Tagadhatatlan, hogy az árak emelkedő pályára állnak, ez viszont nem jelenti egy az egyben azt, hogy a kamatoknak itthon emelkednie kellene. Jól mutatja mindezt, hogy az elemzők többsége nem vár kamatemelést az év során. Teszik ezt a kijelentést azért, mert az infláció bőven a tolerálható szintek között marad és más, nem hagyományos megoldásokkal is befolyásolni tudja a kamatokat az MNB.

A saját bőrünkön érezhetjük ennek előnyeit és hátrányait. Jobban járhatunk, mert a felvett hitelek a rövid kamatokhoz vannak kötve (például BUBOR), ami leesett 0,9 százalékos alapkamathoz képest 0,4 százalékra, vagyis csökkentek a hitel törlesztő-részletek. Korábban hihetetlennek tűnt, de most már 3 százalék körül is tudunk lakásra hitelt felvenni, de a legkedvezőbb személyi kölcsön kamata a 7 százalékhoz közelít.

Másfelől viszont bosszankodhatunk is, mert a korábban említett értékhez képest sokkal többet a betéteinkre sem kaphatunk. A betéti kamatok, ha nem tartós befektetési számlára tesszük őket, akkor a 2 százalékot nem haladják meg az átlag pedig valahol 0,5 százaléknál van.

Ezt kivédendő a lakossági állampapírok jelenthetik a menekülési utat, mint oly sokszor korábban. Egyelőre egy évre 2,25 százalékot kaphatunk, de nagy kérdés, hogy mi várható a közeljövőben, mert a kamatok emelése és csökkentése mellett is tudunk érveket hozni. Lakáscél esetén még ehhez képest is kiemelkedő kamatozásban lehet részünk, ha lakástakarékot nyitunk, akkor futamidőtől függően akár kétszámjegyű hozamot is elérhetünk.

A gazdaság szekere gyorsulóban

Az előzőekben felsorolt tényezők közül egy sem valósulhatna meg, ha a magyar gazdaság nem állna szilárd talajon és ne tudna növekedni. Márpedig az optimista vélemények szerint 2017-ben ismét akár 4 százalék fölött bővülhet a magyar gazdaság, amire bő 10 éve nem volt példa.

Persze vannak kockázatok, de így is számos okot hozhatunk fel az ígéretes várakozások mellett. Az adócsökkentést lehet hozni azonnal érvként, ami jótékonyan hat a lakosságra és a vállalkozásokra is, egyben a fogyasztás növekedésére is. Az európai uniós támogatások is felpöröghetnek, ami a beruházások szintjét emelheti. Mindehhez, ha hozzávesszük, hogy Európában is beindul a gazdasági felvirágzás korszaka, akkor már nem is tűnik olyan elérhetetlennek a cél.

Hirdetés
Hirdetés