Pénzügyi tippek egy taxistól – te megfogadnád a tanácsait?

Pénzügyi tippek egy taxistól – te megfogadnád a tanácsait?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-13
 

A pénzügyi tudatosságról beszélgettem egy taxisként dolgozó fiatalemberrel, aki számos hasznos tanáccsal megajándékozta a nagyérdeműt.

A minap egy lenyűgözően bölcs fiatal taxissal diskuráltam a pénzügyi tudatosságról, aki olyan pénzkezelési tippeket osztott meg, melyek mindenkinek a javára válhatnak. Lássuk, mit tanulhatunk egy taxistól a pénzügyekről!

Cigaretta helyett naponta 2 ezer forint egy malacperselybe

A fiatalember elmondása szerint leszokott a dohányzásról, és helyette napi 2 ezer forintot félretesz egy perselybe. Nem fáj neki a kiadás, hiszen korábban is hiányzott a pénztárcájából ez az összeg, de jelenleg természetesen nem kifolyik a keze közül, hanem csak „egyik zsebéből a másikba vándorol” ez a havi 60 ezer forint. Ezzel az új szokással felvértezve olyan kiadásokat tud finanszírozni, mint például egy szép külföldi utazás, amelyre korábban nehezebb lett volna összegyűjtenie a pénzt.

Ugyanezzel a gondolattal eljátszottunk a nyugdíjas évekre való felkészülés témájánál is. Mivel a katás vállalkozóknak elkeserítően alacsony lesz az állami nyugdíjuk, ezért mindenképpen szükségük lesz más forrásból származó jövedelmekre is. Ha ugyanezt a napi 2 ezer forintot saját idős korára teszi el valaki, akkor egy év után 720 ezer forint, 10 év alatt 7,2 millió forint, 20 év múlva pedig már 14,4 millió forint lesz a számláján, eltekintve a hozamoktól és az esetlegesen elcsíphető állami támogatástól. (Itt felmerül a pénzromlás fenyegetése, de ez könnyedén kivédhető: minden évben inflációval emelni kell a befizetéseket.)

Hirdetés

Hirdetés

Fix kamatozású hitel és állampapír kombinációja

Egy másik hasznos tipp arra vonatkozott, hogy miként lehet kihasználni a hitelek és a befektetések kamata közti különbözetet. Egy gyermeket tervező ismerőse annak idején felvette a babaváró hitelt, majd az egész összeget befektette egy fix kamatozású állampapírba. Még nem ért véget az első 5 év (amely kulcsfontosságú határidő a babavárónál), de máris 20% körüli nyereséget termelt nekik ez a megoldás a felvett összegre vetítve.

Hősünk mellesleg hitel nélkül is vonzó megoldásnak tartja az állampapírt, amely jelenleg rövid távra 6-7% közti hozamok elérését biztosítja, de tavaly ilyenkor bőven a kétszámjegyű tartományban jártak a rövid futamidejű állampapírok hozamai. Ha valaki elhelyezett állampapírban 2 millió forintot, ő nominálisan akár havi 20 ezer forinttal gyarapodhatott. Ez reálértelemben persze csak annyit jelent, hogy könnyedén megőrizhette a pénze értékét a brutális inflációs környezetben.

Spórolj a felújítási költségeken lakástakarékkal

Harmadikként a lakástakarékok is szóba kerültek, melyekkel hősünk ugyancsak sok pénzre tett szert. Egy tervezett későbbi lakásfelújításra havi 20 ezer forintot félretett egy LTP keretein belül, majd a futamidő lejártakor a hitelfelvételi lehetőséggel is élt. Ilyen módon – a kapott állami támogatásnak is köszönhetően – nagyjából feleannyi saját ráfordításból megvalósíthatta a felújítást, mintha várt volna addig, amíg összegyűlik a zsebében az elszabadult építőipari árak fedezetét biztosító összeg. A hitelezésről egyébként ambivalens véleménye van: a helyesen használt hitel jót tesz a gazdaságnak, de a felelőtlen eladósodás szerinte minden érintettnek ártalmas.

Ötlet
A Bankmonitor kalkulátorával kiszámíthatod, hogy egy rendszeres megtakarítás révén mekkora tőkét tudsz összegyűjteni idős korodra!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés