Pénzügyileg jobban megéri fiatalon kötni életbiztosítást. Mutatjuk, miért!

Pénzügyileg jobban megéri fiatalon kötni életbiztosítást. Mutatjuk, miért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-18 Frissítve: 2023-05-20
 

Miért kötnénk életbiztosítást, amikor még fiatalok és egészségesek vagyunk? A rövid válasz az, hogy pont ezért, mert még fiatalok vagyunk. De nézzük meg részletesebben, miért nem érdemes halogatni az életbiztosítás megkötését.

Az életbiztosítási szerződés elsődleges célja az, hogy a halálunk esetén a családi kasszából kieső jövedelmet pótolja, vagyis a családunk anyagi biztonságát erősíti. A kiegészítő biztosítások azonban már kifejezetten számunkra jelentenek kézelfogható segítséget abban az esetben, amennyiben baleset érne bennünket, vagy megbetegednénk, ami általában jelentős jövedelemkieséssel is jár. A kiegészítő biztosítások azonban segíthetnek a gyógyítás felmerülő költségeinek vagy a rehabilitációnak a finanszírozásában is.

Egy életbiztosítással tehát gondoskodhatunk a családodunkról és saját magunkról egyaránt.

Hirdetés

Hirdetés

Mit számít az életkor?

Az életbiztosítási szerződés megkötésekor egyik legfontosabb szempont, hogy mennyi idősek vagyunk. Ez alapvetően meghatározza ugyanis a díj nagyságát. Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy a megkötött szerződések nagy részének díja nem növekszik az életkor előrehaladtával, hanem ugyanaz marad a biztosítási időtartam végéig.

Ezért, ha életünk aktív időszakára, vagyis egészen 65 éves korunkig szeretnénk életbiztosítási védelmet, akkor elvileg 25 évesen vagy akár 45 évesen is megköthetjük a szerződést.  A különbség annyi, hogy az első esetben a biztosítás időtartama 40 év, míg az utóbbinál 20 év lesz. A két esetben azonban nagyon eltérő lesz a védelemért fizetendő összeg nagysága!

Miért érné meg biztosítást kötni 25 évesen?

Amennyiben 25 évesek vagyunk, gondolhatjuk azt, hogy minek nekünk életbiztosítás, hiszen fiatalok és egészségesek vagyunk, ráérünk arra később is. Amíg azonban halogatjuk a döntést, addig nincs biztosítási védelmünk, vagyis bármi történik velünk, azt az anyagi segítséget, amit egy életbiztosítás képes csak nyújtani, nem kapjuk meg mástól.

Ha várunk, akkor később többet fizetünk

Minél tovább várunk, annál nehezebb lesz egy életbiztosítási szerződés megkötése. Nemcsak az életkorunk miatt drágulhat ugyanis a biztosítás, hanem azért is, mert minél idősebbek vagyunk, annál több egészségügyi problémánk adódhat. A diagnosztizált betegségek miatt pedig a biztosító esetleg csak megemelt díjjal köt velünk szerződést, de az is előfordulhat, hogy elutasítanak bennünket, mert túl kockázatosnak ítélik a szerződéskötést.

A biztosítást megkötését megelőzően meglévő betegségekre a biztosító nem fizet

Az előzménybetegségeket minden biztosító kizárja. Ez azt jelenti, hogy a szerződéskötést megelőzően kialakult betegségekre nem fog térítést nyújtani a biztosítás.

Logikusan feltételezhetjük, hogy akkor érdemes biztosítást kötnünk, amikor már abba a korba érünk, amikor a betegségek előfordulása gyakoribb, de ekkor már az életkorunk és az egészségi állapotunk miatt mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk a biztosítási védelemért.

Nézzünk egy példát!

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy milyen különbségek lehetnek a biztosítás díjában, amennyiben várunk a szerződéskötéssel. Minél hosszabb a várakozás, annál magasabb lesz a havi díj. Hiába rövidül a biztosítás időtartama, a magasabb díj miatt végül ugyanakkora vagy még nagyobb összeget fogunk a teljes időszak alatt kifizetni.

A példában 10 millió forint biztosítási összeget feltételeztünk, a lejáratot pedig úgy állítottuk be, hogy 65 éves korig nyújtson védelmet. Egy ilyen életbiztosítási szerződés havidíja, amennyiben 25 éves korban kötjük meg, havi 5 300 Ft lesz 40 éven keresztül. Ez négy évtized alatt 2,5 millió forint a teljes költséget jelent. Ha ugyanezt 45 évesen kötjük meg, akkor a havidíj 11 600 forint lesz, vagyis több mint a kétszeres a drágulás. Ez alapján 20 év alatt 230 ezer forinttal többet fogunk befizetni, mint amit a 25 évesen kötött szerződésre 40 év alatt költöttünk volna.

Mennyibe kerül összességében egy 10 millió Ft összegű életbiztosítás a nyugdíjkorhatár eléréséig, ha 25, illetve 45 éves korban kötjük azt meg

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy életbiztosítási védelem. Sőt! A legfontosabb kiegészítő biztosítások díjairól is tudsz tájékozódni, hogy ne csak a családodról, hanem magadról se feledkezz meg.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

Azzal, hogy halogatjuk az életbiztosítási szerződés megkötését, anyagi szempontból nem járunk jobban. Minél tovább várunk, annál magasabb lesz ugyanis a havidíj, így összességében többet fogunk befizetni, mintha fiatalon kötöttük volna a szerződést. Ennél is fontosabb azonban, hogy hosszú évekig sem a családunk, sem mi magunk nem állunk biztosítási védelem alatt. Vagyis, ha bármi történik ebben az időszakban, nem lesz érdemi anyagi segítségünk. Az együttérzésen kívül senkitől sem várhatjuk el, hogy milliókkal támogassa a családunkat, ha már nem élünk. Vagy ami talán még rosszabb, tolószékben ülve gondolunk az egykori szebb napokra, miközben a családunk és saját megélhetésünk miatt is aggódhatunk.

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

A Bankmonitor tanácsadói ismerik a biztosítási paletta összes kockázati életbiztosítását, tanácsaikkal segítenek a kiválasztásban és végigvezetnek a szerződéskötés folyamatán. A számodra legjobb termék megtalálása nem egyszerű feladat, kalkulátorunkon keresztül regisztrálj az oldalunkon, hogy segíthessünk a döntésben.

Hirdetés
Hirdetés