Quaestor-károsultak, figyelem! Mától lehet benyújtani a kárigényt!

Quaestor-károsultak, figyelem! Mától lehet benyújtani a kárigényt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-06 Frissítve: 2021-10-11
 

A mai napon kezdődik a Quaestor-károsultak legfontosabb időszaka, hiszen május 6-tól június 5-ig van lehetőség arra, hogy a botrányban érintettek benyújtsák kárigényüket a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához. A kérelmeket 30 napon belül vizsgálja meg az alap, és amennyiben jogosnak találja, 30 millió forintig kártalanít. A Quaestorba befektetők túlnyomó többsége tehát minden nagyobb kár nélkül úszhatják meg a csalást.


A mai naptól egészen június 5-ig van lehetőségük a Quaestor-botrány károsultjainak arra, hogy kérelmezzék a kártalanítást a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjánál (QKKA). Ez egyben a Befektető-védelmi Alaphoz (Beva) benyújtott kártalanítás iránti kérelmet is jelenti. A jogosult kérelmére a teljes követelés ellenérték fejében, a törvény erejénél fogva átszáll a Kárrendezési Alapra, illetve a Beva által teljesített kártalanítás erejéig a Bevára.

A kérelmeket 2015. június 5. napjáig lehet benyújtani, ez azt jelenti, hogy még az utolsó napon igazoltan postára adott kérelem is határidőben benyújtottnak minősül. A kérelem az erre szolgáló honlapról tölthető le, vagy a kijelölt kormányablakokban átvehető űrlapon jelenthető be.

A kérelmet országszerte az erre kijelölt 26 kormányablakon keresztül lehet benyújtani, vagy postai úton kell a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (1476 Budapest, Pf. 800) részére elküldeni.

A kérelmezőknek igazolniuk kell az értékpapírszámláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, illetve az őt illető követelés összegét, amire kormányablakon vagy más, az alap által meghatározott módon és helyen van lehetőségük. Az alap ezt követően 30 napon belül vizsgálja meg a kérelmet.

A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának létrejöttét, amely – a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt – 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket, vagyis az alap kártalanítási kötelezettsége a Beva kártalanítási összege és a 30 milliós forint közötti részre vonatkozik. A kárrendezés összegének megállapításakor a törvény hatálya alá tartozó követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni (tehát a rendkívüli törvény betűje szerint, azért a kamattól elesnek a befektetők).

Minden jel szerint tehát a Quaestor-csalás károsultjai mindenféle nagyobb kár nélkül úszhatják meg a botrányt. Azt azonban mindenképpen fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ettől függetlenül a későbbiekben mindenki nagyobb körültekintéssel járjon el pénzügyeiben, hiszen semmi nem garantálja, hogy a későbbiekben ugyanígy kártalanítják majd a hasonló csalások áldozatait. Vagy gondoljunk csak a Hungária és Buda-Cash károsultjaira, akik nem reménykedhetnek ilyen nagyvonalú ajánlatban…

Ha tehát a jövőben gyanúsan kedvező ajánlatokkal csalogatnak, mindenképpen járjunk utána alaposan a dolgoknak, hiszen semmi nem garantálja, hogy a Quaestor-károsultakhoz hasonlóan szerencsések leszünk. Ha pedig valós befektetéseket keresünk, akkor használd kalkulátorunkat, ahol megtudhatod, hogy reálisan mekkora hozamra számíthatsz egy-egy kockázati szint mellett!

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd Befektetési Teszt alkalmazásunkat, amiből megtudhatod, hogy milyen kockázatú befektetések valók neked.

Hirdetés
Hirdetés