Ráfizetünk, ha bankkártyát használunk külföldön?

Ráfizetünk, ha bankkártyát használunk külföldön?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-27 Frissítve: 2021-08-06
 

A forint rendkívüli gyengülésen van túl az elmúlt időszakban, ami azoknak is problémás lehet, akik hamarosan a nyaralásukat fogják tölteni. Valamennyi valutaváltására biztosan szükségük van, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a bankkártyájuk és a hitelkártyájuk is széles körben elfogadott lehet. A CashMestert legújabb részében azt néztük meg, hogy milyen fizetési módot lehet érdemes a nyaralás alatt használni.

Mi történt pontosan?

A nyaralási szezon beköszöntével sokan vágnak neki egy külföldi célpontnak, hogy ott pihenjék ki az év közbeni fáradalmakat. A rendelkezésre álló kerettől függetlenül természetesen nagy dilemma lehet, hogy a külföldi út során mennyi készpénzt vigyél magaddal és mennyire támaszkodj a bankkártyádra. Most segítünk eldönteni, hogy mikor, melyik fizetési móddal jöhetsz ki jobban!

Mit jelent ez magyarul?

Sokan szívhatják a fogukat a forint árfolyama miatt, hiszen a nyaralásra kelve már csak drágán tudnak valutát váltani. Nemrégiben olyan érveléssel is találkoztunk, ami arra buzdított, hogy jelen helyzetben mellőzzük a külföldi kártyahasználatot, mert az drága mulatság lehet. De vajon tényleges mire számíthatsz a költségek terén?

Látni kell, hogy a valutaváltás jellemzően a középárfolyam fölött történik, a pénzváltók rendszerint 0,25-1%-os különbözetet raknak erre, valamint a 0,3%-os tranzakciós illetékkel számolhatunk. A váltás időpontjával kapcsolatban kevésbé lehet bölcsnek lenni, most úgy néz ki, hogy hozzá kell szokni a gyengébb forinthoz.

Nézzük a bankkártyás tranzakciókat. Magának a kártyás vásárlásnak csak elvétve lehet költsége, azonban a fizetéskor ez esetben is forintváltás történik a háttérben. Az átváltás költsége pedig attól is függ, hogy hol használod a kártyát.

Ha a két fő devizát (euró, dollár) használó országok valamelyikében fizetsz, akkor a kártyatársaság (MasterCard, Visa) saját váltási árfolyama a mérvadó, ami versenyre kel a legjobb valutaváltók árfolyamjegyzésével. Ugyanakkor, ha kettő, vagy több váltás is van a háttérben (például, mert kunával fizetsz). Ekkor valóban elszállhatnak a költségek, hiszen a kártyatársaság mellett a pénzintézet is konverziót végez.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Tehát korántsem igaz, hogy kizárólagosan készpénzt kellene használnod külföldön, persze a kondíciókat érdemes jól feltérképezni. Előre tervezni sem árt a költésekkel kapcsolatban, hiszen, ha sok valutát feleslegesen váltunk át, az biztos bukót jelent. Ráadásul a készpénztartásból fakadó biztonsági kockázatok ellen is úgy védekezhetünk a legjobban, ha nem hordunk magunkkal nagy mennyiségű készpénzt.

A bankkártyás fizetés számos külföldi célpont (például éttermek, boltok, belépőjegyek) esetében a legtöbb helyen elfogadott, így ez kényelmet adhat számodra. Egyébiránt a repjegytől a szállásfoglalásig a legtöbb esetben már elkerülhetetlen a bankkártya használata. Persze adódhatnak olyan helyek, ahol a bankkártya nem működik, éppen az ilyen helyzetekre érdemes készpénzzel készülni (például egy tengerparti frissítő).

A külföldi utazást a bankunk felé is hasznos jelezni, mert ennek hiányában a szokatlan használat miatt a tranzakciókat blokkolhatja a szolgáltató. A napi fizetési limiteket is célszerű lehet ellenőrizni, nehogy ezért hiúsuljon meg például a szállás árának kifizetése. A külföldi ATM-es készpénzfelvételtől viszont óvakodni kell, hiszen ez tetemes költségekkel járhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés