Rendesen megdrágult a nyaralás egy év alatt. Hogyan spórolhatsz?

Rendesen megdrágult a nyaralás egy év alatt. Hogyan spórolhatsz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-31
 

Idén minden drágább, ez alól sajnos a nyaralás sem képez kivételt. Ráadásul egy külföldi utazás költségét az infláció mellett a forint gyengülése is tetézi. Csupán ezen két tényező miatt akár 20 százalékkal is emelkedhettek a kiadások egy év alatt.

Sokan minden évben a megszokott helyre mennek. Ismerős és jól bevált a szállás, a közeli vendéglők, vagy épp a tengerpart. Hiába utaznak a magyarok a megszokott helyre és költenek ugyanazokra a dolgokra, még így is jelentősen emelkedhetnek a kiadások évről évre.

A nyaralás is sokkal drágább lehet az infláció miatt

Az áremelkedés sajnos nem kerüli el a nyaralással kapcsolatos kiadásokat sem. Az árváltozás megjelenhet az utazás, a szállás árában, az étkezés és a programok költségeiben.

A külföldi utazásnál azonban nem a hazai áremelkedés a lényeges, hanem a célországban tapasztalható drágulás. Sajnos a magyarok kedvenc célpontjainál sem jobb a helyzet ebből a szempontból, mint hazánkban:

  • Horvátországban az áremelkedés 2022. áprilisában 9,4% volt.
  • Spanyolországban az infláció 2022. negyedik hónapjában 8,3% volt.
  • Görögországban idén áprilisában az éves drágulás mértéke 9,4% volt.
  • Olaszországban a tavasz második hónapjában 6,6% áremelkedést mértek. 

 Az adatok forrása az ec.europa.eu és a tradingeconomics.com.

A hazai drágulás mértéke hasonló volt hazánkban is áprilisban: 9,5 százalék drágulást mért a KSH. Már az is komoly hatással bír a nyaralók pénztárcájára, ha csak az átlagos áremelkedés épül be a költségekbe. Például egy millió forint értékű nyaralás egy év alatt 66-94 ezer forinttal dobta meg a költségeket. A forint árfolyamának alakulásáról pedig még nem is esett szó.

A forint romlása és az áremelkedés is drágítja a nyaralást.

Hirdetés

Hirdetés

A forint gyengülése se jó hír a nyaralást tervezőknek

A forint az elmúlt időszakban érdemben gyengült. Az MNB által publikált devizaárfolyam is ezt tükrözi:

  • Az euró árfolyama 2021. május 31-én 348,24 Ft/EUR volt, a mai napon 393,01 forintot kellene fizetni egyetlen euróért.
  • A horvát kunánál sem jobb a helyzet, jelenleg 51,98 forintot kell fizetni egyetlen kunáért, egy évvel ezelőtt azonban 46,37 forintba került a kuna.

12,1-12,8 százalékot gyengült a forint, ami tovább nehezítette a nyaralni vágyók helyzetét.

A két tényező együttesen 200-230 ezer forinttal drágított meg egy olyan nyaralást, amiért egy éve kijött egy millió forintból. Ez 20-23 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Mit lehet tenni a drágulás ellen?

Természetesen a költségeket nem csak úgy lehet csökkenteni, hogy olcsóbb szállást keresünk, vagy épp kevesebb napra megyünk nyaralni. Más tényezőkkel is lehet spórolni egy minimális összeget:

  • Nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a váltást, megéri figyelni a forint árfolyamának alakulását, időben beszerezni a szükséges valutát. 
  • Érdemes Magyarországon tankolni: az üzemanyag ára jóval magasabb a környező országokban. (Ez igaz az odaútra és a hazaútra egyaránt.)
  • Érdemes bankkártyát használni készpénz helyett. Magyarországon már számos teljesen ingyenes bankszámla is létezik, vagyis a számlaköltségeken is sokat lehet spórolni.
  • Érdemes a sima bankszámla mellett Revolut-ot vagy Wise-t használni. Mindkét szolgáltatáshoz lehet ugyanis bankkártyát kapcsolni és ezek jellemzően kedvezőbb árfolyamot használnak, mint a sima kártyatársaságok. Ezen számlákra a sima bankszámláról is átutalható összeg, ez a tranzakció pedig bankkártyás vásárlásnak minősülhet, ami a legtöbb normál bankszámla esetében ingyenes. Az átváltás egyedi szabályainak a szolgáltatók weboldalán érdemes utánanézni.

Ezek az apróbb trükkök nem fogják az áremelkedés vagy a forint gyengülésének hatását teljesen kiküszöbölni, de az extra kiadások elkerülhetőek.

Hirdetés
Hirdetés