Repetáznál a CSOK-ból? Az életed két hét múlva megváltozik!

Repetáznál a CSOK-ból? Az életed két hét múlva megváltozik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-02 Frissítve: 2021-07-01
 

A CSOK március közepétől megújul, a következő heteket felhasználjuk arra, hogy a megújulás főbb pontjait tüzetesebben is megnézzük. Elsőként azt, hogy mire számíthat az, aki korábban is kapott már CSOK-ot, de most újat akarna felvenni. Az összeállításunkból kiderül, hogy nem mindenkinek éri meg az új verziót választania. Mutatjuk!

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Két napja jelent meg a CSOK módosításokat tartalmazó kormányrendelet, amit az alábbi cikkben dolgoztunk fel elég részletesen. Most, hogy tudjuk, mire is számíthatunk március közepétől, elkezdhetjük darabjaira szedni az újításokat.

Ezek közül mi azt választottuk ki először, ami azok számára könnyíti meg az életet, akik már igényeltek a gyermekük (esetleg vállalt gyermekük) után CSOK-ot, és újonnan született gyermekük (gyermekeik) után ismét bejelentkeznének az állami ingyenpénzre (vissza nem térítendő támogatásra).

Az tiszta sor, hogy a vissza nem térítendő állami támogatás a gyermekszámtól függ, viszont akkor már komplikáltabb a helyzet, ha egyszer már kaptunk támogatást és kisebb-nagyobb szünet után ismét igényelnénk.

Egyetlen korlátozást vezettek be, ami azt tartalmazta, hogy az újonnan kapható CSOK összegét csökkenteni kell a korábban folyósított támogatás összegével. Praktikusan ez azt jelentette, hogy ha korábban kaptunk 2 gyermek után 2,4 millió forintot és született egy új gyermekünk és 3 gyermek után járna használt lakásra 2,2 millió forint, akkor valójában semmit sem kapunk. Mert a számítási mód szerint a most járó összegnél többet vettünk korábban igénybe.

De egy másik példát is hozhatnánk. Vegyük azt, hogy korábban két gyermek után 2,4 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást vettünk igénybe. Az idő úgy hozta, hogy még egy gyermek született (összesen 3 gyermek), akikre új építésű lakás esetében 10 millió forintos állami támogatást lehetne kapni. A valójában megítélt összeg viszont 7,6 millió forint lesz, hiszen a 10 millióból le kell vonni a 2,4 milliót.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy aki régebben felvett magasabb támogatást (több gyermek után), az a későbbiekben kiszorult a rendszerből, mert lehet, hogy jogosult lett volna, de hivatalosan semmit, vagy csak kis összeget kaphatott volna. Vagy arra kényszerült, hogy új építésű lakás után nézzen, mert ott az egy gyermek kivételével magasabb a gyermekekre jutó támogatási összeg. Nézzük csak meg: 3 gyermek után használt lakásra 2,2 millió forint jár, míg egy új építésűre 10 millió forint.

A március közepétől életbe lépő új rendszer szerint viszont a régi támogatást kapók számára egy alternatív számítási módot is felvázol. Azt is megtehetik, hogy a fent bemutatott módszer szerint járnak el, de az is lehet, hogy a támogatási összeget máshogy számolják ki. A szabályok szerint figyelmen kívül hagyhatják az támogatás kiszámításakor azon gyermekeket, akik után a korábbi támogatást igénybe vették.

A korábbi példáknál maradva az új helyzet a következőképpen néz ki:

  • A használt lakást vásárlók példájánál megéri az új számítást alkalmazni, hiszen a régi számítás szerint semmit sem kapnának, viszont az új szerint az egy újonnan született gyermek után jár nekik 600 ezer forint (a már megszületett 2 gyermeket nem veszik figyelembe).
  • Az új lakás esetén viszont nem éri meg az új számítást alkalmazni, hiszen a régi számítás szerint 7,6 milliót kapnának, míg az új szerint az újonnan született gyermek után mindössze 600 ezer forint járna.

Ebből is látszik, hogy nem mindig fogja megérni a március 15-től életbe lépő új módszer szerinti megoldást választani. Azt még nem tudjuk, hogy a banki gyakorlatban mit fogunk látni és az ügyfélnek kell választana a két lehetőség közül vagy a bank automatikusan a kedvezőbb helyzet szerint bírálja el az igénylést.

Az biztos, hogy nem feltétlenül lehet biztosra menni, mindenképpen érdemes a döntés előtt tájékozódni és esetleg kalkulátort használni. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával megnézheted, hogy a jelenlegi szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatnál!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Hirdetés
Hirdetés