Egész évben minden akciós

Egész évben minden akciós
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-14 Frissítve: 2021-06-18
 

Újabb mélyponton az inflációs adat: decemberben 0,9%-kal csökkentek az árak idehaza. Szerencsére ettől függetlenül nem kell deflációs veszélytől tartanunk. Viszont a megtakarítással rendelkezőknek vegyes hír a legutolsó inflációs adat: gyakorlatilag bármilyen befektetéssel (még lekötött betéttel is) reálhozamot értek el, ám bizonyos állampapírok kamata csökkenni fog a jövőben. Nézzük a részleteket!

Decemberben 0,9%-kal csökkenek az árak Magyarországon. Ezzel a múlt havi 0,7%-os csökkenés után újra mélypontra értünk az inflációban. Ráadásul tavaly éves szinten defláció volt, méghozzá 0,2%-kal csökkentek az árak átlagosan.

Az elmúlt hónapi csökkenésbe közre játszott az energiaár csökkenés (például az olaj árcsökkenés miatt a benzin árának csökkenése), az élelmiszerek és ruházati cikkek árainak mérséklődése. Viszont a szeszes italok és a dohányáruk ára menetrend szerint drágult. Ugyancsak drágultak a szolgáltatások is. A 12 hónapos infláció így alakult az elmúlt időszakban:

Mivel pénzügyekkel foglalkozó oldal vagyunk, így külön figyelmet fordítunk a pénzügyi szolgáltatások árára. Az elmúlt 12 hónapban a pénzügyi szolgáltatások ára 3,5%-kal csökkent. Fontos megemlítenünk, hogy egyes bankok a bankköltségeiket az éves átlagos inflációhoz igazítják. Mivel azonban 2014-ben átlagosan 0,2%-kal csökkentek az árak, így elképzelhető, hogy a közeljövőben néhány banknál igen szolid mértékben, de további költségcsökkenést fogunk tapasztalni.

A defláció veszélye

Miért veszélyes a tartós defláció? Erre Japán példája adja meg a választ (akik nem mellesleg nem régen keveredtek ki egy deflációs spirálból). Ha az árak csökkennek, akkor egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják a fogyasztásukat, ami a kereslet csökkenésével jár együtt. Ha kisebb a kereslet, akkor a vállalatok is visszafogják a termelést, és első körben elmaradnak a béremelések (adott esetben a bérek csökkenhetnek is), majd a felesleges munkaerőt elküldik, a gazdaság recesszióba hull, kedvező esetben állami beavatkozásra stagnál.

Szerencsére Magyarországot valószínűleg nem fenyegeti, hogy hosszú távon fennmaradjon az árszínvonal tartós csökkenése. Előrejelzések szerint 2016 decemberében már újra 3% körüli inflációt láthatunk majd.

A defláció hazai hatásai

A fentebb említett pénzügyi szolgáltatások árcsökkenésén kívül vegyes hatással van a befektetőkre. Egyrészt a defláció miatt mindegy mekkora hozamot értünk el, az reálhozamot jelent. Másrészt viszont például az állampapírok közül a jelenleg 4,7%-os kamatot fizető Prémium Magyar Államkötvény kamata 3%-ra fog csökkeni.

Mindenki másnak azonban egyelőre jó hír a defláció, különösen az üzemanyagárak mérséklődése: ugyanakkora jövedelem esetén is több marad a családi kasszában. Ennek egy részét mindenképpen érdemes megtakarítani, de a gazdaság szempontjából jótékonyan hat, hogy az elkölthető jövedelem növekményének egy részét valóban el is költik az emberek. Ezzel pedig ha nem is megugrik, de megmozdul a Pannon Puma.

Hirdetés
Hirdetés