Romlik a hangulat, de többségben vannak még a bővítést tervező cégek

Romlik a hangulat, de többségben vannak még a bővítést tervező cégek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-24
 

Az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májusban, az üzleti szférában ugyanakkor még többségben vannak a derűlátó véleményt formálók. Egy területen érezhető erőteljes pesszimizmus: a nemzetgazdaság jövőjének megítélésében, amely az elmúlt tíz évben csak a koronavírus-járvány kezdetekor és a Széll Kálmán terv megszorításai idején volt rosszabb a GKI Gazdaságkutató felmérése szerint.

Az áprilisi 8 pontos javulás után májusban 5 ponttal csökkent a GKI konjunktúraindexe. Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban az üzleti várakozások mintegy 5,5, a fogyasztóiak 9,5 ponttal estek. Az üzleti bizalmi index 6,9, a fogyasztói bizalmi index mínusz 29,5 pontra ért. Az üzleti szektorban a kereskedelem kivételével minden ágazat bizalmi indexe kisebb-nagyobb mértékben romlott.

Kérdőjeles a forgalom alakulása

Az ipari bizalmi index alig csökkent, s összességében továbbra is optimizmust tükröz. A termelési kilátások és a készletek megítélése romlott. A teljes rendelésállományt magasabbnak, de ezen belül az exportét kisebbnek érezték a válaszolók.

Az építőipari termelők hangulata visszaesett a márciusi szintre. A magasépítők véleménye kissé javult, az amúgyis pesszimistább mélyépítőké viszont kedvezőtlenebb lett. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően javult, a rendelésállományok értékelése romlott.

A kereskedelmi bizalmi index apró lépésekkel, de harmadik hónapja emelkedik. Májusban az eladási pozíció megítélése jelentősen javult, a várható rendeléseké és a készleteké viszont romlott.

A szolgáltatói bizalmi index hatalmas májusi esése ellenére márciusi szintje felett maradt. Főleg a forgalmi várakozások romlottak sokat.

Hirdetés

Hirdetés

Többségben a bővítést tervező cégek

Májusban az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi csúcshoz képest minden ágazatban csökkent, de megfelel a korábbi hónapokra jellemző magas értéknek. Minden ágazatban érezhetően több a bővítést, mint a csökkentést tervező cég: leginkább az iparban, legkevésbé a kereskedelemben.

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint azoknak a cégeknek, amelyek fejlesztési terveikhez hitelt is szeretnének felvenni, célszerű minél előbb átgondolni pénzügyi terveiket. A vállalati hitelkamatok az elmúlt egy évben közel háromszorosára emelkedtek. A várakozások szerint a trend a következő hónapokban is folytatódik, ráadásul a bankok a hitelfeltételek szigorítását tervezik. Egyelőre azonban a bankok a Széchenyi Kártya Program GO! hajrájában az utolsó pillanatban beérkező jelentős számú igényt dolgozzák fel. A piaci hitelek feltételein eddig érdemben nem változtattak, bár körültekintőbben vizsgálják, hogy a vállalkozások mennyire szenvedik meg a pandémia, illetve az orosz-ukrán háború hatásait.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme az áprilisi csökkenés után ismét jelentősen emelkedett májusban.

Mérséklődő, de erős áremelési tervek

A cégek áremelési törekvése áprilishoz képest minimálisan csökkent, de így is sokkal erőteljesebb a márciusinál, s az elmúlt másfél évtizedben nem volt hasonlóan markáns. Leginkább az iparban érezhető az áremelési törekvés lanyhulása, de a cégek fele továbbra is erre készül. A kereskedelemben ez az arány több mint háromnegyed.

A fogyasztók inflációs várakozása az áprilisi gyengülés után májusban ismét erősödött.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az orosz-ukrán háború kitörése óta a vállalatok és az emberek is rendkívül pesszimistán látják, a borúlátás májusban sokat fokozódott.

Romlott a megtakarítási képesség

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisi jelentős javulását követően májusban ennél nagyobb mértékben romlott. A lakosság saját pénzügyi helyzetét az áprilisinál sokkal rosszabbnak érezte.

Időről-időre célszerű áttekinteni pénzügyi helyzetünket: az igénybe vett szolgáltatásokat, a megtakarításokat, hiteleket. A Bankmonitor szakértői egy tömör összeállításban foglalták össze, hogy mire érdemes figyelni ennek során.

A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári mindenkori rekord óta hónapról hónapra fokozatosan romlik. Rosszabb lett a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés