Rossz hírt kaptak a PMÁP vásárlói – emiatt lesz kevesebb a kamat!

Rossz hírt kaptak a PMÁP vásárlói – emiatt lesz kevesebb a kamat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-19
 

A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzése szerint 3,75% környékén lesz az idei éves átlagos infláció. Ha beigazolódik a prognózisuk, akkor jövőre a Prémium Magyar Állampapírok kamata a legmagasabb kamatprémiumú sorozatok esetében is alig haladhatja meg az 5%-ot.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank júniusi inflációs előrejelzése: a jegybank elemzői szerint 2024-ben 3,00% és 4,50% között lesz az éves átlagos infláció. Ez némi csökkentést takar a legutóbbi várakozásukhoz képest, ugyanis márciusban még 3,50% és 5,00% közti átlagos inflációt jeleztek előre az idei évre.

A sáv közepéből kiindulva azt mondhatjuk, hogy várhatóan 3,75% környékén lesz az éves átlagos infláció – amely a Prémium Magyar Állampapírral rendelkező befektetők számára kulcsfontosságú információ. Ez az adat jelenti ugyanis a PMÁP kamatbázisát a következő (2025-ben induló) egy éves kamatperiódusban.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi lehet az új kamatuk az inflációkövető állampapíroknak?

Az inflációkövető kötvények kamata két részből tevődik össze: az előző naptári évi átlagos infláció (mint kamatbázis) felett fizetnek bizonyos mértékű kamatprémiumot. Nézzünk egy valós példát: a 2029/I sorozatszámú állampapír kamatprémiuma 1,5 százalékpont, tehát az előző évi átlagos inflációhoz ezt a számot hozzáadva kapjuk meg az adott évi kamatát. Mivel 2023-ban 17,6% volt az átlagos infláció, így a 2024-ben kezdődő kamatperiódusban (azaz jelenleg) ez a papír 19,1% kamatot termel.

Ötlet
A Bankmonitoron korábban ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hogy mekkora kamatot termelnek a különböző PMÁP-sorozatok az idén kezdődő kamatperiódusokban.

Ez a papír 2025. február 21-én kifizeti a 19,1%-os kamatot, azt követően viszont minden bizonnyal nagyot fog zuhanni a jövedelmezősége. Ha elfogadjuk az MNB 3,75%-os inflációs előrejelzését, akkor a 1,5 százalékpontnyi kamatprémiummal együtt is mindössze 5,25% lesz a szóban forgó papír új kamata a 2025-ben kezdődő egy éves periódusban. Ha a márciusi számokból indulunk ki, amikor az előrejelzett sáv közepe még 4,25% volt, akkor a PMÁP befektetői is némileg magasabb, akár 5,75% kamatra számíthattak. Konkrét összegeket nézve: 10 millió forint befektetése esetén 50 ezer forinttal csökkent a várható éves kamat, 575 ezer forintról 525 ezer forintra.

Az infláció lecsengése tehát a kamatok visszaesését is eredményezi, ami egyébként természetes velejárója az inflációkövető kialakításnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy paradox módon a befektetők jobban örülnének, ha kedvezőtlenebbek lennének az inflációs kilátások.

2025-ben jelentős átrendeződés jöhet az állampapírpiacon

Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben az 5%-ot éppen csak elérő ajánlatok már nem versenyképesek. A nagy népszerűségnek örvendő Fix Magyar Állampapír 7%-os éves kamatot termel, a Bónusz Magyar Állampapírral átmenetileg évi 8% feletti kamatok is elcsíphetők, a megújult MÁP Plusz pedig 5 éves távon 6,73%-os éves hozamot biztosít.

Éppen ezért a 2025. első félévében esedékes kamatfizetések után jó eséllyel megmozdulhatnak a PMÁP-ban tartott befektetések, és akár az állampapírok piacán maradva, akár a befektetési alapok, részvények vagy ingatlanok világában kereshetik majd a legvonzóbb hozamokat. Hasonló átrendeződést legutóbb a Magyar Állampapír Plusz és a Prémium Magyar Állampapír között láttunk, melynek során viszonylag rövid idő alatt az állomány nagy része átvándorolt az inflációkövető kamatozású konstrukcióba.

Kalkulálj
Használd rendszeresen a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legkedvezőbb befektetést!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés