Jövedelemnek számít hitelfelvételkor a gyes, a gyed és a gyod?

Jövedelemnek számít hitelfelvételkor a gyes, a gyed és a gyod?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-22
 

A minimálbér 2023-as emelésével a családtámogatások maximális összege is nőni fog jövőre, így a gyed, a diplomás gyed és a gyermekek otthongondozási díja is több lehet. A gyed a családok egy része számára jelentős jövedelmet jelent, ami egy lakáshitel, egy személyi kölcsön vagy akár egy Babaváró hitel igénylésekor kulcsfontosságú lehet. A Bankmonitor szakértői megnézték, pontosan mire is számíthatnak a családok 2023-ban.

A minimálbár 16 százalékkal emelkedik 2023-ban, ami bruttó 232 ezer forintot jelent, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal bruttó 296 400 forint nő jövőre. A garantált bérminimum 730 ezer, míg a minimálbér 200 ezer embert érint, ami a körülbelül 4,7 millió magyar munkavállaló jelentős része, akik hitelhez jutási lehetőségeit is befolyásolja a változás.

A hiteligénylésnél a felvehető összeg nagyságát ugyanis alapvetően meghatározza az igazolt nettó jövedelem összege, mert ennek legfeljebb 50, illetve 60 százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani. (Ez az úgynevezett JTM-korlát, amiről itt olvashatsz részletesen.)

Az emelésnek köszönhetően a nettó minimálbér (kedvezmények nélkül) 154 300 forint lesz 2023-ban, ami havonta 21 300 forinttal több bevételt jelent. A garantált bérminimum nettó összege pedig meghaladhatja majd 197 100 ezer forintot, ami havi szinten 24 200 forint plusz 2022-höz képest.

Hirdetés

Hirdetés

Egyes családtámogatások együtt emelkednek a minimálbérrel

A minimálbérrel együtt azonban a családtámogatások egy részének maximális összege is automatikusan emelkedik. A diplomás gyed maximuma alapképzés esetén a minimálbér 70 százaléka, míg mesterképzésnél a garantált bérminimum 70 százaléka, gyed-nél pedig a mindenkori minimálbár duplájának 70 százalékát kapja a szülő. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) minden esetben megegyezik az aktuális minimálbér összegével.

Eszerint

  • a gyed-nél 324 800 forint;
  • a diplomás gyed esetében az alapképzésben résztvevőknek 162 400 forint, a mesterképzésben résztvevőknek 207 480 forint;
  • míg a gyermekek otthongondozási díjánál 232 000 forint lesz a bruttó felső határ összege.

A gyed és a diplomás gyed bruttó összegéből 15 százalék szja, valamint 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra, míg a gyod bruttó összegéből csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot vonják le. Ez azért lényeges, mert a JTM-számításnál minden esetben a nettó jövedelmet vizsgálja a bank.

Eszerint

  • a gyed-nél nettó 243 600 forint;
  • a diplomás gyed-nél az alapképzésben résztvevőknek nettó 121 800 forint, a mesterképzésben résztvevőknek nettó 155 610 forint;
  • míg a gyermekek otthongondozási díjánál nettó 208 800 forint lesz a maximális összeg.

Hogyan fogadják el a bankok lakáshitelnél a gyed-et és a gyod-ot?

A gyed-et a bankok mindegyike elfogadja egy lakáshitel igénylésénél, ám fontos, hogy úgynevezett kiegészítő jövedelemként számolnak vele. Ez azt jelenti, hogy az adósok valamelyikének rendelkeznie kell legalább a minimálbér összegét elérő egyéb jövedelemmel, és ha ez teljesül, akkor veszik csak figyelembe a gyed összegét.

Az egyes bankok elfogadási gyakorlata azonban nem azonos, így a jó választáson akár az is múlhat, hogy kap-e a család egyáltalán hitelt, vagy ha kap, mekkora összegre számíthat. A pénzintézetek egy része ugyanis 6, míg más részük 12 hónap hátralévő időt vár el a gyed esetében, ha pedig ennél kevesebb van hátra, akkor a jövőbeni gyes összegével számolnak, ami lényegesen kevesebb lesz. A gyes egy gyereknél a mindenkori nyugdíjminimum 100 százaléka, vagyis 28 500 forint. (Két gyereknél a nyugdíjminimum 200 százalékét, három gyereknél 300 százalékát kapja meg a szülő, ami az utóbbi esetben 85 500 forintot jelent.)

Van bank, amelyik azonban a gyes-t egyáltalán nem veszi figyelembe, ám a túlnyomó többség valamilyen formában számol vele kiegészítő jövedelemként. A helyzetet bonyolítja, hogy van pénzintézet, amelyik kizárólag az adóstársnál veszi figyelembe, de az is előfordul, hogy bizonyos összeghatárig fogadják csak el, illetve az elsődleges jövedelem meghatározott százaléka (pl. 30%) lehet legfeljebb az aránya. Az is számít bizonyos esetekben, hogy meddig kapja még a szülő.

A gyod összege hiába emelkedett a minimálbérrel együtt, ez hitelfelvételnél nem fog segíteni, a Bankmonitor szakértőinek információi szerint ugyanis egyik bank sem fogadja el sem elsődleges, sem kiegészítő jövedelemként.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés