Jövedelemnek számít hitelfelvételkor a gyes, a gyed és a gyod?

Jövedelemnek számít hitelfelvételkor a gyes, a gyed és a gyod?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-22
 

A minimálbér 2023-as emelésével a családtámogatások maximális összege is nőni fog jövőre, így a gyed, a diplomás gyed és a gyermekek otthongondozási díja is több lehet. A gyed a családok egy része számára jelentős jövedelmet jelent, ami egy lakáshitel, egy személyi kölcsön vagy akár egy Babaváró hitel igénylésekor kulcsfontosságú lehet. A Bankmonitor szakértői megnézték, pontosan mire is számíthatnak a családok 2023-ban.

A minimálbár 16 százalékkal emelkedik 2023-ban, ami bruttó 232 ezer forintot jelent, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal bruttó 296 400 forint nő jövőre. A garantált bérminimum 730 ezer, míg a minimálbér 200 ezer embert érint, ami a körülbelül 4,7 millió magyar munkavállaló jelentős része, akik hitelhez jutási lehetőségeit is befolyásolja a változás.

A hiteligénylésnél a felvehető összeg nagyságát ugyanis alapvetően meghatározza az igazolt nettó jövedelem összege, mert ennek legfeljebb 50, illetve 60 százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani. (Ez az úgynevezett JTM-korlát, amiről itt olvashatsz részletesen.)

Az emelésnek köszönhetően a nettó minimálbér (kedvezmények nélkül) 154 300 forint lesz 2023-ban, ami havonta 21 300 forinttal több bevételt jelent. A garantált bérminimum nettó összege pedig meghaladhatja majd 197 100 ezer forintot, ami havi szinten 24 200 forint plusz 2022-höz képest.

Hirdetés

Hirdetés

Egyes családtámogatások együtt emelkednek a minimálbérrel

A minimálbérrel együtt azonban a családtámogatások egy részének maximális összege is automatikusan emelkedik. A diplomás gyed maximuma alapképzés esetén a minimálbér 70 százaléka, míg mesterképzésnél a garantált bérminimum 70 százaléka, gyed-nél pedig a mindenkori minimálbár duplájának 70 százalékát kapja a szülő. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) minden esetben megegyezik az aktuális minimálbér összegével.

Eszerint

  • a gyed-nél 324 800 forint;
  • a diplomás gyed esetében az alapképzésben résztvevőknek 162 400 forint, a mesterképzésben résztvevőknek 207 480 forint;
  • míg a gyermekek otthongondozási díjánál 232 000 forint lesz a bruttó felső határ összege.

A gyed és a diplomás gyed bruttó összegéből 15 százalék szja, valamint 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra, míg a gyod bruttó összegéből csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot vonják le. Ez azért lényeges, mert a JTM-számításnál minden esetben a nettó jövedelmet vizsgálja a bank.

Eszerint

  • a gyed-nél nettó 243 600 forint;
  • a diplomás gyed-nél az alapképzésben résztvevőknek nettó 121 800 forint, a mesterképzésben résztvevőknek nettó 155 610 forint;
  • míg a gyermekek otthongondozási díjánál nettó 208 800 forint lesz a maximális összeg.

Hogyan fogadják el a bankok lakáshitelnél a gyed-et és a gyod-ot?

A gyed-et a bankok mindegyike elfogadja egy lakáshitel igénylésénél, ám fontos, hogy úgynevezett kiegészítő jövedelemként számolnak vele. Ez azt jelenti, hogy az adósok valamelyikének rendelkeznie kell legalább a minimálbér összegét elérő egyéb jövedelemmel, és ha ez teljesül, akkor veszik csak figyelembe a gyed összegét.

Az egyes bankok elfogadási gyakorlata azonban nem azonos, így a jó választáson akár az is múlhat, hogy kap-e a család egyáltalán hitelt, vagy ha kap, mekkora összegre számíthat. A pénzintézetek egy része ugyanis 6, míg más részük 12 hónap hátralévő időt vár el a gyed esetében, ha pedig ennél kevesebb van hátra, akkor a jövőbeni gyes összegével számolnak, ami lényegesen kevesebb lesz. A gyes egy gyereknél a mindenkori nyugdíjminimum 100 százaléka, vagyis 28 500 forint. (Két gyereknél a nyugdíjminimum 200 százalékét, három gyereknél 300 százalékát kapja meg a szülő, ami az utóbbi esetben 85 500 forintot jelent.)

Van bank, amelyik azonban a gyes-t egyáltalán nem veszi figyelembe, ám a túlnyomó többség valamilyen formában számol vele kiegészítő jövedelemként. A helyzetet bonyolítja, hogy van pénzintézet, amelyik kizárólag az adóstársnál veszi figyelembe, de az is előfordul, hogy bizonyos összeghatárig fogadják csak el, illetve az elsődleges jövedelem meghatározott százaléka (pl. 30%) lehet legfeljebb az aránya. Az is számít bizonyos esetekben, hogy meddig kapja még a szülő.

A gyod összege hiába emelkedett a minimálbérrel együtt, ez hitelfelvételnél nem fog segíteni, a Bankmonitor szakértőinek információi szerint ugyanis egyik bank sem fogadja el sem elsődleges, sem kiegészítő jövedelemként.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés