Soha nem lesz olyan időskorunk, mint az osztrák nyugdíjasoknak!

Soha nem lesz olyan időskorunk, mint az osztrák nyugdíjasoknak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-08 Frissítve: 2021-10-28
 

Rémisztő helyzetben vannak a magyar idősek, és az évek múlásával csak egyre romlik a helyzet – derült ki egy világszintű kutatásból. Hiú ábrándnak tűnik, hogy valaha is utolérjük Ausztriát, Csehországot vagy a régió más országait.

Elkészült a francia Natixis bank legfrissebb tanulmánya, melyben a föld 44 országában vizsgálják az idősek helyzetét. Az éves rendszerességgel megjelenő „Global Retirement Index” nevű kutatás négy fő aspektussal foglalkozik: az egyes országok egészségügyi helyzetével, bizonyos makrogazdasági adatokkal (pl. infláció), a környezet állapotával (pl. levegőminőség), valamint az országban uralkodó jövedelmi viszonyokkal. A tanulmányból kiderül, hogy idősként melyik Nyugat-európai országokban a legjobb élni, de sajnos Magyarország kilátástalan helyzete is lelepleződött. Miközben az országok java fel tudott emelkedni 2020-hoz képest, aközben hazánk az évek múlásával csak egyre rosszabb teljesítményt produkál.

Hirdetés

Hirdetés

Miről szól a globális nyugdíj-index (GRI)?

A GRI megalkotása során az országok kapnak egy-egy pontszámot a vizsgált négy terület mindegyikén. A négy pontszámból azután számítanak egy összesített pontértéket, amelyből így következtetni lehet az ott élő idősek helyzetére. Minél magasabb a kapott pontszám, annál jobb a helyi idősek élete, és minél gyengébb a helyezés, annál több nehézségük van a nyugdíjasoknak. Az elért helyezés ugyanakkor a fiatalabbak számára is beszédes, hiszen nekik is ez alapján kell felkészülniük a saját idős éveikre. Az első ábra bemutatja, hogy 2021-ben melyik területen milyen pontokat kapott Németország, illetve Magyarország és a régiónk más országai.

Európai országok teljesítménye az időskort meghatározó indexek szerint (%)

Látható, hogy Magyarország a régió országai közül csaknem mindegyik vizsgált mutató alapján a legutolsó helyet foglalja el. Különösen leszakadtunk az egészségindex és az életminőség-index szerint, de sereghajtó helyen állunk az időskori pénzügyekben is. Az ország jövedelmi viszonyait, például a jövedelemegyenlőtlenségeket mérő „anyagi jólét-index” az egyetlen, amelyben sikerült megelőznünk egy szomszédunkat, Szlovákiát. Ezek következtében Magyarország a globális nyugdíj-indexben (GRI) mindössze 58 pontot ért el idén, amivel a régió legrosszabb teljesítményét produkálta. A kutatásban részt vevő 44 ország közül ez most a 33. helyezésre volt elegendő: mögöttünk olyan országok vannak, mint India, Chile vagy Brazília.

Az utóbbi 7 évben egyre drasztikusabban leszakadtunk!

Idén már hetedik éve készült el ez a tanulmány, így azt is láthatjuk, hogy időben hogyan változott az egyes országok teljesítménye. A második ábra megmutatja, hogyan alakult a régiós országok helyzete 2015. és 2021. között.

Európai országok teljesítménye a globális nyugdíj index szerint (2015-2021.)

Látható, hogy a koronavírus-válsággal sújtott 2020-as évben lényegesen rosszabbodott az európai idősek helyzete. 2021-re azonban a többség már erősödni tudott, és a „gyengébben” teljesítők is megtartották az egy évvel ezelőtti szintet. Kivételt képez Magyarország: sajnos a régió egyetlen országaként hazánkban egy év elteltével még nehezebb helyzetbe kerültek az idősek! Ezzel a valaha szerzett második legrosszabb pontszámunkat állítottuk be idén, sőt, most kerültünk a legmesszebbre a vizsgált országok mediánpontszámától! Ezek alapján kijelenthető, hogy a reményekkel ellentétben nincs is reális esélyünk arra, hogy belátható időn belül utolérjük Szlovéniát, Csehországot vagy Ausztriát…

Milyen időskorra számíthatunk Magyarországon?

A tanulmány megállapításai szerint a következő évtizedekben számos veszéllyel kell szembenézniük az időseknek, illetve az időskor felé közeledő aktív dolgozóknak. Egyre nagyobb kockázatot jelent például az infláció, amely az 5% körüli havi adatainkkal nálunk a legmagasabb egész Európában! A kutatásban megkérdezettek 72%-a fél attól, hogy az infláció fenyegetni fogja az időskori pénzügyi biztonságát, a jövedelme vásárlóértékének rosszabbodásán keresztül.

További veszélyt jelent a nyugdíjkorhatárok emelkedésének lehetősége. Kiderült, hogy a rosszabbodó demográfiai helyzet (és a növekvő államadósságok) miatt a fejlett világ országaiban elkerülhetetlen a korhatáremelés, a nyugdíjak csökkentése, vagy ezeknek valamilyen kombinációja. Nem képez kivételt ez alól Magyarország sem: 2022-re fejeződik be a mostani korhatáremelési ciklus, és könnyen elképzelhető, hogy a következő évtizedekben a kormányok ismét ehhez az eszközhöz fognak folyamodni, akár 70 év fölé emelve a korhatárt.

Végig kell dolgoznunk az idős éveinket?

Ennek fényében fel kell készülnünk arra, hogy 65 éves korunk felett is kénytelenek lehetünk munkával foglalkozni, annak ellenére, hogy az egészségi állapotunk ezt már lényegesen megnehezítheti. Aki pedig idősként nem talál munkát, ő teljesen ki lesz szolgáltatva a recsegő-ropogó állami nyugdíjrendszernek. Az állami nyugdíj átlagos összege 2020-ban havi 150 000 forint volt, de a nyugdíjasok nagy többsége még ennél is alacsonyabb összeget kap. Nyilvánvaló, hogy egy elöregedő társadalomban a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer a jövőben sem lesz képes biztosítani az idősek tisztes megélhetését.

Mi az egyetlen megoldás most, aktív korunkban?

A nyugdíjrendszer vészjósló kilátásaiból kiindulva mostanra nagyon felerősödött az öngondoskodás jelentősége. Tíz résztvevőből nyolc vélekedett úgy, hogy növekvő mértékben az egyének felelőssége az időskorra való pénzügyi felkészülés! Mivel Magyarországon nincs foglalkoztatói nyugdíjrendszer, így az egyetlen lehetőség az, ha egy saját megtakarítási számlán teszünk félre pénzt magunknak. Hazánkban szerencsére egyre népszerűbbek a nyugdíjcélú megtakarítások: már 1,5 millió ember rendelkezik a három államilag támogatott konstrukció (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) valamelyikével.

A túlnyomó többség azonban még nem tette meg az első lépéseket, hanem évről évre halogatják a döntést. Ezzel saját magukat hozzák nagyon nehéz helyzetbe, hiszen minél később kezdik a megtakarítást, annál kevesebb pénzük fog összegyűlni. Aki már 35 éves korától félretesz havi 25 000 forintot, ő a nyugdíjkorhatár betöltéséig akár 17 millió forintos vagyont halmozhat fel, mai értéken! Aki viszont 55 éves koráig vár a kezdéssel, ő ugyanennyi pénzből már csak 4 millió forintot tudna összegyűjteni. A nyugdíjmegtakarítást tehát tilos halogatni, ha szeretnénk elkerülni azt az aggasztó sorsot, ami a következő évtizedekben az idősödő magyarokra vár.

A megtakarítók most évi 20%-os (maximum 280 000 forintos) állami támogatást kaphatnak. Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és kérj segítséget szakértőinktől díjmentesen!

Elindítottuk a Bankmonitor facebook-csoportját, ahol kifejezetten a nyugdíjcélú megtakarításokkal foglalkozunk. Kattints ide és csatlakozz te is, hogy mindig értesülj a legfontosabb információkról!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés