Soha nem volt ilyen népszerű a passzivitás – Vajon temethetjük az aktív alapokat?

Soha nem volt ilyen népszerű a passzivitás – Vajon temethetjük az aktív alapokat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Irdatlan mennyiségű tőke vándorolt a 2008-as válság óta az egyes részvényindexek teljesítményét lekövető, ún. passzív befektetésekbe, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években kifejezetten jó teljesítményt érhettünk el velük. Ha hihetünk a becsléseknek pár éven belül az aktív befektetéseket is lekörözheti a népszerűségük, bár a következő időszakban az aktív alapok is okozhatnak meglepetést. Az Alapblog írásában éppen ezzel a témával foglalkozik.

Az utóbbi időszakban jellemzően azok a befektetések tudtak előnybe kerülni, amelyek valamilyen részvényindex alakulását követik le, vagyis a különböző passzív befektetési alapok. Ráadásul szerencsés is volt, aki ilyen befektetést szemelt ki, mivel a világ részvénypiacai már lassan 8 éve folyamatosan emelkednek, így egy passzív alapba való befektetéssel akár 10-20 százalék körüli hozamot is elérhetett.

A másik nagy tábort az aktív befektetési képezik, ahol a portfóliót menedzselő szakemberek meglátásai nagymértékben számítanak, hiszen gyakorlatilag tőlük függ a befektetések sikere. Általánosságban is el lehet mondani, hogy ezek a befektetések az elmúlt időszakban kevésbé muzsikáltak jól a passzív alapokhoz képest, így a befektetők körében is egyre kevesebb népszerűségnek örvendenek. Az elmaradás egyik magyarázó oka természetesen a nagyobb költségekben keresendő, hiszen a vonzó befektetések felkutatásához komoly apparátust kell az alapkezelőknek fenntartani. Az utóbbi évek mostoha viszonya, azonban az aktív befektetések szerencsecsillaga felragyoghat, és immár kedvezőbb széljárás mellett működhetnek. Az Alapblog „Aktív vagy passzív” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés