Sokan már az elérhető támogatásokhoz keresnek maguknak lakást

Sokan már az elérhető támogatásokhoz keresnek maguknak lakást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-16
 

A Babaváró hitelek húzzák nagyrészt a lakossági hitelpiacot, a Babavárót igénylők jelentős része pedig lakáscélra (vásárlásra, felújításra) igényli ezt a konstrukciót. A Babavárón túl azonban a csok és a többi otthonteremtési támogatás is mind fontosabb szerepet játszik. Olyannyira, hogy ma már kifejezetten a támogatási feltételeknek megfelelő ingatlanokat keresik az emberek.

A lakossági hitelállomány bővülésének 60%-át a Babaváró hitelek adták 2021 első negyedévében, vagyis ez jelenleg a lakossági hitelpiac legjobban húzó motorja. A Babavárót igénylők kétharmada valamilyen lakáscélra fordítja a hitelt, vagyis a többség vásárlásra, felújításra vagy korszerűsítésre költi az akár 10 millió forintos összeget.  A 2019-ben bevezetett Babaváró kölcsönből idén márciusra már 1192 milliárd forintot folyósítottak, ami a teljes lakossági hitelállomány 14 százalékának felel meg. A Babaváró iránti kereslet a második negyedévben erősödött, az OTP Bank például 20%-os növekedést mért, ami 67 milliárd forint folyósított összeget jelent.

Hirdetés

Hirdetés

Sokan a támogatások összege alapján keresnek ingatlant

Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalata szerint a megvásárolni kívánt ingatlanok méretét sok esetben az Otthonteremtési Program adta lehetőségek határozzák meg, az ügyfelek ahhoz igazítva keresik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant. (A Babaváró hitelnél nincs ingatlanméretre vonatkozó elvárás, hiszen az egy szabad felhasználású támogatott hitel.) Érthető, hiszen a maximum 10 millió forintos Babaváró hitel, valamint az akár 10 millió forint összegű csok támogatás összességében akár 20 millió forint forrást is jelenthet a vásárláshoz.

A Babaváró hitel 75%-a ráadásul önerőnek számíthat egy lakáshitelnél, míg a meglévő gyermekekre igényelt csok összege teljes egészében saját forrásnak minősül. (Ez azért fontos, mert lakáshitelnél minimum a vételár 20%-át saját erőből kell biztosítani.)

Nemcsak a vásárlóknak, az eladóknak, építtetőknek is egyre fontosabb, hogy az otthonok „csok-képesek” legyenek, mert ezek kelnek el leggyorsabban. A piac felpörgésével azonban az árak is emelkedtek, ami az államilag támogatott konstrukciók előnyeinek egyre teljesebb körű kihasználása mellett a kiegészítésként felvett piaci hitelek összegében is érezteti hatását.

Még mindig a jó állapotú ingatlanokat keresik

A felújítási támogatások miatt a használt ingatlanoknál a felújítási, korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek, de azért továbbra is a jó állapotú, újszerű otthonok a legkedveltebbek, az újlakás piac is remekül kezdte az évet. Továbbra is megfigyelhető jelenség az építőanyagok árának drasztikus emelkedése és a szakemberhiány.

Az államilag támogatott konstrukciókkal megvásárolt ingatlanok árában jellemzően nagy a szórás. Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalatai szerint a fővárosban nem ritka az akár 100 millió feletti érték, de az átlag ingatlanár 40 millió forint körül alakul. Vidéken a régiókon belül is nagyok az éltérések, a Dél-Dunántúlon a Balaton-part kivételével 20, az Észak-Dunántúlon a nagyvárosokban 60-70, kisebb településeken 30-40, a Dél-Alföldön a nagyobb városok környékén 25-30, Észak-Kelet Magyarországon, településtől függően 40-50 millió forint az ingatlanok átlag ára. A támogatott ingatlanok árának emelkedése szinte mindenhol megfigyelhető.

Milyen támogatások érhetők el most egy ingatlanvásárláshoz?

A már említett, akár 10 millió forint összegű Babaváró hitelen kívül a vissza nem térítendő csok támogatás jelenthet komoly segítséget egy lakás megvásárlásához. Amennyiben ezeken felül hitelre van még szükség, akkor a csok mellé kedvezményes csok hitel is igényelhető (max. 3% kamattal), de ha ez sem elég (és a jövedelem elbírja), akkor e mellé piaci lakáshitel is felvehető. Az úgynevezett preferált kistelepüléseken a falusi csok-ot érdemes kihasználni, ami vásárlásra+felújításra, vagy akár csak felújításra is igényelhető. (A falusi csok részleteiről itt olvashatsz.)

Az új építésű ingatlanok vásárlói 2021. januártól 5%-os áfát fizetnek, amit a csok-kal vásárlók még utólag vissza is igényelhetnek. Ez egy nettó 40 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint pénzügyi előnyt jelent. A csok-kal vásárlók ezen kívül megspórolhatják a vagyonszerzési illetéket is, ami a példaként felhozott bruttó 42 millió forintos lakás esetében alapesetben 1,68 millió forint kiadást jelentene egyébként. (Alapesetben a vételár 4%-a az illeték.)

A már megszerzett ingatlan felújításában segíthet az otthonfelújítási támogatás, ami meghatározott feltételek teljesülése esetén akár 3 millió forint utólagos visszatérítést is jelenthet egy 6 millió forint költségű munkálatnál. Aki pedig nem tudja előre megfinanszírozni a munkálatokat, az megigényelheti a max. 3%-os kamatú támogatott otthonfelújítási hitelt, amibe az utólag érkező támogatás automatikusan betörlesztődik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
1
Hirdetés