Sokat nőttek a nyugdíjak, de így sem őrizték meg az értéküket

Sokat nőttek a nyugdíjak, de így sem őrizték meg az értéküket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-15
 

Egy év alatt csaknem 25 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megvédje a nyugdíjasokat a rekordmagas inflációtól. A Bankmonitor most összegyűjtötte a legfrissebb elérhető adatokat az idősek anyagi helyzetéről.

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023-as nyugdíjjelentése. A friss adatok alapján megvizsgáltuk, hogyan változott az elmúlt egy évben az idősek helyzete.

A 2,4 millió ellátott közül 38 százalék férfi, 62 százalék nő

A KSH adataiból kiderül, hogy 2023 januárjában a magyar lakosság negyede, 2,4 millió fő részesült nyugdíjban vagy valamilyen más nyugdíjszerű ellátásban. Közülük öregségi nyugdíjat 1,99 millió fő kapott, további 254 ezer fő részesült a megváltozott munkaképességűek ellátásában, 103 ezren kaptak hozzátartozói nyugellátást, 33 ezren életkoron alapuló ellátást és 54 ezren valamilyen egyéb járandóságot.

Az ellátottak közül összesen 38% a férfiak aránya, míg a nők 62%-ot tesznek ki a teljes sokaságból. Még nagyobb a különbség akkor, ha csak az öregségi nyugdíjasokat vizsgáljuk: az ő körükben 36%-64% a férfiak és nők számának aránya. Ennek oka a nők hosszabb élettartamában keresendő: a KSH 2018-as adatai szerint egy magyar férfi a 65 éves kor betöltésekor még további 17,1 életévre számíthat, míg a nők várható élettartama 65 éves korban további 23,5 év.

Hirdetés

Hirdetés

Óriási egyenlőtlenségek vannak a nyugdíjasok között

Ismeretes, hogy 2023 januárjában 208 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak átlagos összege, míg a mediánnyugdíj 185 ezer forintra volt tehető. A friss nyugdíjjelentésből most azt is megtudhattuk, mekkora a különbség a férfiak és a nők átlagnyugdíja között. A férfiakra vetített átlagos nyugdíjösszeg 228 ezer forint, azaz kb. 9,7%-kal magasabb az összesített átlagnyugdíjnál. A nőké ezzel szemben 5,5%-kal elmarad attól: ők átlagosan 197 ezer forint körüli nyugdíjban részesülnek.

Ezt a jelentős különbséget alapvetően két tényező magyarázza. Kézenfekvő megoldás a férfiak és nők között aktív korukban megfigyelhető bérkülönbség, amely valóban befolyásolja a nyugdíj mértékét. De legalább ennyire fontos az is, hogy a két nem között a szolgálati idő tekintetében is nagy differencia mutatkozik. Az Államkincstár 2019-es statisztikái alapján a férfiak átlagosan 38,2 évnyi igazolt szolgálati idővel mennek nyugdíjba, míg a nők átlagosan „csak” 33,5 évet tudnak felmutatni. Ez a nyugdíjszorzón keresztül érinti kedvezőtlenül a nőket, és hozza jobb helyzetbe a férfiakat.

Természetesen nem csak a nemek között látszódnak nagymértékű jövedelmi egyenlőtlenségek. A magyar nyugdíjrendszer sajátosságai miatt a különböző életpályák akár nagyságrendekkel különböző nyugdíjjogosultságokat eredményeznek. Így lehetséges az, hogy több százezren vannak olyan nyugdíjasok, akiknek a havi 100 ezer forintot sem éri el a juttatásuk, míg 35 ezer fő havi félmillió forintot is meghaladó ellátásban részesül.

Az egyes kategóriákba tartozó nyugdíjasok száma az ellátásuk mértéke szerint (ezer fő)

Mérséklődött a bérek és a nyugdíjak közti különbség

A Bankmonitor egy korábbi elemzésében már kimutatta, de hivatalosan csak most nyert megerősítést, hogy megszakadt egy régóta tartó trend, és sok év után tavaly először közeledtek a nyugdíjak a keresetekhez. A különbség ugyanakkor még most is igen nagynak mondható: a 2022-es nettó átlagbérnek (344 800 forintnak) kb. 50-51 százalékára tehető a 2022-ben folyósított nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások átlagos mértéke. Korábban azonban két alkalommal is 50% alatt helyezkedett el ez a mutatószám, az eddigi mélypont 2021-ben jött el, akkor 49,2%-ot jelzett.

Továbbra is az egekben a nyugdíjas infláció, veszítettek az idősek

A héten napvilágot láttak az inflációs statisztikák is, melyekből kiolvasható, hogy a nyugdíjasok 2023 márciusban 26,7%-kal magasabb árszintekkel találkoztak az előző év azonos időszakához képest. Az általános infláció ennél valamivel kevesebb (25,2%) volt, a két érték különbözősége a nyugdíjas fogyasztói kosár eltérő összetételéből adódik. Például az idősek a jövedelmük nagyobb hányadát költik élelmiszerekre és háztartási energiára, a vizsgált időszakban pedig éppen ezek a kategóriák drágultak a legnagyobb mértékben.

Fontos, hogy a 2022 március és 2023 március közti időszakban megvalósított nyugdíjemelések mértéke elmaradt az árak emelkedésének ütemétől. A 2022-ben kapott évközi nyugdíjkorrekciók és a 2023 januári rendes nyugdíjemelés összesen 24,9%-kal növelték a nyugdíjakat. Ez alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt 12 hónapban a nyugdíjak nem tudták megőrizni a reálértéküket, így az idősek reálértelemben veszteséget kellett elkönyvelniük.

Kalkulálj
Szeretnél megtakarítani idős korodra? Kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés