Számlázó programot használsz? Százezres bírság fenyeget!

Számlázó programot használsz? Százezres bírság fenyeget!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-16
 

Alig két hét maradt a magyar számlázó programok átalakítására. 2016. január 1-től ugyanis képesnek kell lenniük arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) rajtuk keresztül bármikor hozzájuthasson a számlák adataihoz. Ha erre egy számlázó program nem képes, használója 200-500 ezer forint közötti bírságra számíthat!

szamlazz.huA legfontosabb tudnivaló, hogy az adóhatóság minden olyan szoftvert számlázó programnak tekint, ami
alkalmas számla kiállítására. Még akkor is, ha az adott szoftvernek ez csak az egyik funkciója. Az ilyen programokban tehát 2016. január 1-től lennie kell egy „Adóhatósági Ellenőrzési Adatszolgáltatás” feliratú fülnek, amelyre rákattintva a NAV ellenőrzést végző munkatársai előre meghatározott, XML formátumban bármikor hozzájuthatnak az összes számla (tehát nemcsak a helyesen kiállított és elküldött, hanem a sztornózott és a módosított számlák) adataihoz is.

Az új funkciónak képesnek kell lennie arra, hogy a számlákat a NAV a kezdő és a végdátum megadásával vagy éppen a számlák sorszámának megadásával is lehívhassa. A 2016. január elseje előtt kibocsátott számlák adatait nem kell ilyen módon visszakereshetővé tenni, ám a jövő év első napjától számlázó programmal kibocsátott valamennyi számlára ez a szabály érvényes. Például akkor is, ha utólag javítunk egy korábban kiállított számlát. Az sem számít kivételnek, ha a NAV-nál korábban azt vállaltuk, hogy számláinkat papír alapon őrizzük meg.

Próbáld ki az ingyenes online számlázást >>

Ha az általunk használt szoftver nem naprakész 2016. január 1-én, akkor az az adatszolgáltatási kötelezettség megsértésének, esetleg az adóellenőrzés akadályozásának minősül. Emiatt magánszemélyekre 200 ezer forintig, egyéb adózókra 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság róható ki.

Mit tehet az, aki számlázó programot használ? Ha saját fejlesztésű szoftverről van szó, akkor nincs mese, át kell alakítani a programot a NAV előírásainak megfelelően, méghozzá rohamléptekben. Jóval kényelmesebb helyzetben vannak azok a felhasználók, akik egy fejlesztő cég termékét használják. Ebben az esetben ugyanis a fejlesztő elvégzi a munkát helyette. A legszélesebb körben használt hazai számlázó program a Számlázz.hu ügyfeleinek például a kisujjukat sem kell mozdítaniuk. A NAV adatszolgáltatási funkció ugyanis – akárcsak korábban a többi jogszabályváltozásból fakadó követelmény – már hetekkel a határidő előtt élesedett és használható.

A sorozat 1. része: Nem akarod a számláidat állandóan kézzel körmölni? Tudunk egy jó megoldást!

A sorozat 2. része: Így készíts „NAV-álló” számlát!

A sorozat 3. része: Így hozhatsz ki több pénzt vállalkozásodból! Mutatjuk a titkot!

A sorozat 4. része: Vállalkozói rémálom – Itt a megoldás

A sorozat 5. része: Sok-sok apró titok – Ez kell a sikeres vállalkozáshoz!

Hirdetés
Hirdetés