Szánj havi 15 percet a bankszámlakivonatod áttekintésére, mert sokat spórolhatsz vele!

Szánj havi 15 percet a bankszámlakivonatod áttekintésére, mert sokat spórolhatsz vele!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-21 Frissítve: 2021-06-22
 

Havonta negyed óra, nagyságrendileg ennyit kellene szánnunk bankszámlakivonatunk átnézésére. Mégis sokan kihagyjuk ezt a lépést, pedig nagyon sok mindent elárulhat rólunk, és a számlaköltségeinkről is ez a kis kimutatás.

Sokan kivesszük a postaládából a bankszámlakivonatot és letesszük az íróasztalra azzal, hogy majd elolvassuk. Aztán pár héttel, hónappal később találkozunk vele újra. Ha elektronikus úton kapjuk meg az értesítést, akkor még szélsőségesebb lehet a helyzet: elképzelhető, hogy nem is találkozunk a dokumentummal. Pedig rengeteg dolgot megtudhatunk számlahasználatunkból a költségekről, az esetlegesen visszautasított tételekről. Egy olvasónk májusi kivonatának példáján keresztül megnéztük, milyen tételekre érdemes figyelni.

1. A készpénzfelvételek száma, összege és költsége

Az egyik legköltségesebb tétel lehet, pedig a jogszabály alapján akár teljesen ingyenes is lehetne. Hiszen havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegben ingyen vehetünk fel pénzt bármely hazai bankautomatából bankkártyánk segítségével.

A példában szereplő kivonaton az adott hónapban két készpénzfelvétel volt összesen 79 ezer forint összegben. A tételekért nem kellett díjat fizetnie olvasónknak.

Volt azért némi félreértés, ugyanis a kivonaton három készpénzfelvétel jelent meg. Az első azonban csupán a könyvelés időpontja miatt jelent meg a májusi értesítőn, valójában még egy áprilisi készpénzfelvétel volt. Éppen ezért az adott hónapban valóban csak két alkalommal történt ATM használat.

Hirdetés

Hirdetés

2. Megbízási díjak és egyéb költségek

Három helyen jelenhetnek meg ilyen tételek: a megbízás teljesülésekor, a hó elején, vagy a hó végén. Olvasónkat itt azért érte már némi meglepetés.

A havi költség meghaladta a 3 ezer forintot, mindezt úgy, hogy minden megbízást netbankon keresztül intézett. Ez az összeg pedig 2 csoportos beszedésért, 5 átutalásért és az értesítésekért kifejezetten magas, pláne annak fényében, hogy ilyen számlahasználat mellett már teljesen ingyenes bankszámlát is találni.

Bankszámla májusi költsége

A megbízások között volt egy egyedi tétel, annak díja 580 forint volt. Ezt leszámítva azonban még mindig igen magas, 2 600 forint volt a havi költség, ami éves szinten 31 ezer forintot jelent.

Olvasónkat a leginkább az SMS értesítések díja lepte meg: 720 forintot fizetett ezekért az üzenetekért.

Bankmonitor tipp:

  • Érdemes megnézni, hogy más banknál mennyit kellene fizetni a számláért. A Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint a fent leírt számlahasználat mellett 9 bank ajánlata is kedvezőbb.
  • Azonban egyik csomag sem ingyenes, emiatt érdemes egy kicsit alakítani az értesítéseken. Ha olasónk SMS helyett push üzenetben kérne értesítést, akkor – akár a jelenlegi bankszámláját megtartva is – jelentős összeget spórolhatna meg.

3. Minden megbízás teljesült?

Ha figyelmesen követjük számlamozgásunkat, a banktól kapott értesítéseket, akkor időben tudomást szerzünk egy visszautasított tételről. Ha viszont nem követjük napi szinten a pénzügyeink, akkor könnyen elkerülheti a figyelmünket egy ilyen tétel. (Ez állandó átutalásoknál, csoportos beszedési megbízásoknál fordulhat jellemzően elő, mert ezeket a megbízásokat már korábban megadtuk.)

Előfordulhat, hogy a hiteltörlesztőket nem tudta a bank időben levonni. Nem jelent óriási problémát egy pár napos csúszás, de ha ez rendszeresen előfordul, akkor a család költségvetését, a kiadások ütemezését át kell alakítani.

A számlakivonat áttanulmányozásával könnyen kiszúrhatjuk azt, ha egy megbízásunkat a bank nem tudta teljesíteni, így lehetőség nyílik az utalások pótlására. Olvasónk kivonatán nem szerepelt ilyen tétel.

4. Nincs valami gyanús a számlakivonaton?

Ebből  szempontból is érdemes a kivonatot átnézni. Minden tételre ráismerünk-e, vagy van-e esetleg valamilyen gyanús megbízás?

Lehet meglepő az adott tétel összege, vagy a vásárlás helyszíne. Ilyenkor mindig érdemes átgondolni ténylegesen hol is jártunk, mit csináltunk. (Amennyiben társkártya kapcsolódik a számlához, akkor érdemes a másik kártyabirtokossal is egyeztetni.)

Előfordulhat, hogy a kivonatból derül ki egy visszaélés, jogtalan kártyahasználat. Szerencsére olvasónk nem talált semmi gyanús tételt a májusi kivonatán.

5. Hogyan alakultak a bevételek és a kiadások?

A bevételek és kiadások aránya sokat elmondhat arról, hogy a jól gazdálkodtunk-e az adott hónapban. Ha a kiadások folyamatosan meghaladják a bevételeinket az azt jelenti, hogy elköltjük a megtakarításainkat. Ez az állapot hosszú távon nem tartható fent, változtatni kell a költségvetésünkön.

Olvasónk májusi kiadásai jelentősen – közel 200 ezer forinttal – meghaladták bevételeit. Ez azonban egy egyszeri tételnek volt köszönhető. Ettől függetlenül érdemes ezt minden hónapban ellenőrizni, ha rendszeresen előfordul, akkor már alakítani kell a kiadásokon.

6. Mennyire használja ki a hitelkeretet?

Sokunknak – így olvasóknak is – lehet folyószámlahitele a számlájához kapcsolódóan. Ez például egy remek biztonsági tartalék lehet váratlan kiadások fedezésére.

Az viszont már rossz jel, ha rendszeresen komoly összeget kihasználunk a keretből. A folyószámlahitel kamata ugyanis jóval magasabb – jellemzően 20 százalék körül mozog -, mint egy sima személyi kölcsön költsége. Éppen ezért érdemes lehet személyi kölcsönből kifizetni azt, ezzel csökkentve a kamatterheket.

Olvasónk jelentősen kihasználta a keretét májusban, ennek azonban egy egyszeri nagy összegű utalás volt az oka. Még nem indokolt a személyi kölcsön felvételén gondolkodni, ha azonban a következő 1-2 hónapban nem csökken a kihasználtság, akkor már érdemes lehet lépni.

Összegzés

A kivonatok áttanulmányozása több szempontból is jó:

  • Rádöbbenthetünk olyan magas költségekre, amelyeket elkerülhetünk.
  • Kiderülhet, hogy egyes megbízásaink nem, vagy nem időben teljesültek.
  • Fény derülhet a visszaélésekre.
  • Saját bankolási szokásainkról is sok mindent megtudhatunk, amelyek megváltoztatásával akár spórolhatunk is.

Havi 15 perc az időnkből mindezekért cserébe nem nagy ár.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés