Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!

Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-08 Frissítve: 2021-10-08
 

A magyarok körében egyre növekszik a nagyobb jövedelemmel és a számottevő vagyonnal rendelkezők száma. A pénzintézetek az átlagos ügyfeleknél jobb jövedelmi helyzetben lévő, vagyonosabb ügyfelek (úgynevezett prémium ügyfelek) számára külön számlacsomagokat hoztak létre. Ezzel a személyre szabottabb, elsőbbségi kiszolgálás a céljuk, és nem titkoltan az is fontos számukra, hogy minél több ügyfelet tudhassanak ebben a kategóriában. A bankok nem rejtik véka alá azt sem, hogy a prémium ügyfélkörben még hatalmas potenciál rejlik. Mostani cikkünkből megtudhatod, hogy milyen ajánlatok várnak Rád, és legfőképp, hogy mik is a belépési limitek.

Prémium ügyfélnek lenni egyet jelent az elsőbbségi és kényelmi kiszolgálással. Ez a legtöbb esetben dedikált tanácsadót is magában foglal. Úgy lehetünk prémium ügyfelek, ha a számlánként eltérő mértékű jövedelmi vagy vagyoni feltételeknek meg tudunk felelni.

Az viszont kétségtelen, hogy óriási különbségek tapasztalhatók a bankok ajánlatai között. Mai cikkünkben nem azt vizsgáljuk, hogy az ügyfélnek milyen kényelmi szolgáltatásokat, vagy milyen befektetési lehetőségeket tartogatnak a bankok, hanem azt, hogy a bankokba betérve milyen belépési feltételekkel szembesülhetünk, és mekkora számlavezetési díjakkal találkozhatunk.

Van ugyanis olyan prémium számlacsomag, ahol elegendő a nettó 180 ezer Ft havi jövedelem, de olyan is akad, ahol nettó 1 millió Ft a jövedelmi belépési korlát. Ha a vagyoni helyzetünk miatt szeretnénk prémium ügyfél lenni, akkor szintén vegyes a kép: akár már 2 millió Ft-tal is lehetünk ugyan prémium ügyfelek, de létezik olyan számlacsomag is, ahol ez a feltétel 30 milliós megtakarítás adott banknál elhelyezése és annak folyamatos megléte. Léteznek ingyenes számlacsomagok is, vegyük azonban számításba a számlavezetéssel kapcsolatos további költségeket is, mint például az átutalási díjak, vagy épp a nagyrészt 2. évtől felmerülő éves kártyadíjak! Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a legfontosabb információkat:

A táblázat első 2 helyén találkozhatunk a prémium kategória legkedvezőbb ajánlataival.

A Raiffeisen Bank belépési korlátja (400 ezer Ft – 1 millió Ft jövedelem vagy 8-30 millió Ft megtakarítás) ugyan korántsem mondható alacsonynak, azonban aki megfelel a feltételeknek, annak ingyenes számlavezetést biztosít. Fontos lehet kiemelni, hogy havonta vagy 4 darab Raiffeisen ATM-ből történő készpénzfelvétel díjmentes, vagy a készpénzfelvételi nyilatkozat megadása esetén 2 bármely ATM-ből történő, de összesen max. 150 ezer Ft-os és 2 további Raiffeisen ATM-ből történő készpénzfelvétel is ingyenes.

A Budapest Bank a prémium kategóriát figyelembe véve az egyik legkedvezőbb belépési feltételeket (250 ezer Ft jövedelem vagy 5 millió Ft megtakarítás) kínáló bank. Mivel a számlavezetés is ingyenes, ha a feltételeket hónapról hónapra teljesítjük, ezért az egyik legjobb választásnak bizonyulhat.

A CIB Banknál magas a belépési korlát (450 ezer jövedelem vagy 9 millió Ft megtakarítás), de cserébe ingyenes számlavezetést kínálnak.

Az OTP Banknál alacsonynak számítanak a belépési korlátok (nettó 200-350 ezer jövedelem vagy 2-5 millió Ft megtakarítás). Jelenleg az árazás is közepesnek mondható.

Az Erste Banknál kétféle számlatípussal találkozhatunk. Az egyik esetében a bank a jövedelem szempontjából nem könnyű bemeneti feltételt (nettó 600 ezer Ft), míg megtakarítások esetében 5 millió Ft-os értéket szabott meg. A másik számlánál pedig 20 milliós megtakarítási feltételnek kellene megfelelnünk. Azért lehet kedvező az így szerzett ügyfélstátusz, mert rendkívül sok befektetés elérhető a csomaghoz. Igaz, hogy ezek általában a lakossági ügyfelek számára is elérhetőek (ha a számlanyitásuk előtt interneten előregisztrálnak). Mivel 6 hónapig ingyenes a számlavezetés (Worldnél amúgy is ingyenes), valamelyik feltétel teljesítése esetén érdemes lehet egy próbát tenni a befektetéseket akkor, ha a befektetéseinket eddig nem saját magunk kezeltük. Azt fontos megjegyezni, hogy ennek felára lehet, mivel a lakossági ügyfelek jelenleg olcsóbban veszik meg a befektetési alapok többségét, mint prémium társaik.

Az UniCredit Banknál elvileg nincsen dedikált prémium számlacsomag, de ha mégis kellene mondani egy számlát, akkor a feltételei miatt az Ikon számlacsomag lenne az, amelyikre ráillik a jelző (nettó 400 ezer Ft jövedelem és 5 millió Ft megtakarítás a feltétel). Azonban az ingyenes számlavezetést leginkább csak akkor kaphatjuk meg hozzá, ha 30 millió Ft-os megtakarítási állománynál több pénzünk lesz a banknál.

A K&H Banknál viszont két esetben lehet ingyenes a számlacsomagunk:

  1. a jövedelmi feltétel (nettó 300 ezer Ft) mellett megfelelünk a kártyás vásárlási feltételnek (100 ezer Ft) és a megtakarítási összeg (5 millió Ft) feltételnek is.
  2. a banknál legalább 15 millió Ft a megtakarítási állományunk

A Takarék Kereskedelmi Banknál a jövedelmi korlát alacsony (nettó 180 ezer Ft), míg a megtakarítási korlát magas (10 millió Ft). A kedvezményes díj az olcsóbbak közé tartozik, míg a normál díj nem tér el az átlagtól.

Az MKB Bank pedig épp átalakítani szándékozik a prémium számlacsomagját, ezért nem jelenítettük meg a jelenlegi adatokat.

Ha érdekelnek a számlacsomagok, a Bankszámla kalkulátorunk segítségével nézd meg, melyik lenne számodra a legjobb választás!

Hirdetés
Hirdetés