Szívroham nyilvános helyen: ha férfi vagy, előbb kapsz segítséget

Szívroham nyilvános helyen: ha férfi vagy, előbb kapsz segítséget
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-08 Frissítve: 2023-08-31
 

A szívroham – másnéven a szívinfarktus vagy heveny szívizomelhalás – világszerte a legismertebb halálozási okok közé tartozik, ám a túlélési esélyek jelentősen javulnak, ha az érintett időben és hatékonyan kap elsősegélyt. Az elsősegélynyújtás, azaz az újraélesztés ebben az esetben a minél hamarabb megindított szívmasszázs és lélegeztetés, esetleg defibrillátor alkalmazása. (szerző: Tavaszi Beatrix)

Meglepő módon a férfiak és a nők nem egyenlő arányban kapnak gyors segítséget, ha nyilvános helyen, azaz közterületen szívrohamra emlékeztető tünetekkel lesznek rosszul. A Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent tanulmány szerint a közterületen szívrohamot szenvedett nőknek mintegy 60%-a kapta meg az újraélesztési segítséget, míg a férfiaknál ez az arány majdnem 80% volt. Az európai tapasztalatok hasonlók, bár kisebb mértékű különbséggel. Összességében kijelenthető, hogy a nőknek kevesebb esélyük van a hirtelen szívleállás túlélésére, ha nyilvános helyen lesznek rosszul.

Tény, hogy a nők körében gyakrabban fordulnak elő olyan tünetek, amelyek nem specifikusak a szívrohamra, így megesik, hogy azokat nem ismerik fel a lehetséges elsősegélynyújtók. Az infarktus tipikus jelei (szegycsont feletti fájdalom, ami a bal kézbe, állba, has felső részébe sugárzik) kevésbé jellemzők a nőknél, inkább a nyakban, állkapocsban, vállban, a hát felső részén vagy a hasban jelentkező diszkomfort érzet kíséri. Gyakori mindkét nem esetében a verejtékezés, a fáradtság és a megsemmisülés érzése, a halálfélelem.

Szívroham miatt meghaltak számának változása Magyarországon

Alapvető különbség a férfiak és nők szívinfarktusának előfordulásában, hogy a férfiakat már korábbi életszakaszukban fenyegeti a szív koszorúereinek elzáródása, mint a nőket. A nők – talán az ösztrogén hormonális védőhatása miatt is – körülbelül 10 évvel később, az 50–60. életévüket követően lesznek esendőbbek ebben a tekintetben. A tíz év késedelem viszont azt is jelenti, hogy a nőknek már sokkal több társbetegséggel kell szembenézniük, ami rontja az esélyeiket. Gyakoribb pl. a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Egy idősebb hölgy esetében pedig a járókelők nem gyanakodnak feltétlenül szívrohamra, ha például a boltban rosszullétre panaszkodik.

Meglepő és érdekes annak a svéd reprezentatív kutatásnak is az eredménye, amelyet a témában végeztek. Eszerint

  • a férfiak 22%-a érzi kényelmetlennek, ha egy nőn kellene újraélesztést végeznie.
  • Az összes megkérdezett 54%-a úgy gondolja, hogy azért nem nyújtanak több nőnek újraélesztési segítséget, mert attól tartanak, hogy illetlen viselkedéssel vagy érintéssel vádolják meg őket.

Valószínűleg az is segítene, ha az újraélesztést bemutató oktatási anyagokban (filmek, plakátok, tankönyvek stb.) nagyobb arányban szerepelnének nők, hiszen ma ezeken jobbára férfiak szerepelnek, mint ahogy általában férfit ábrázoló vagy nemsemleges bábun mutatják be az újraélesztés menetét is. Ez a jelenség itthon is teljes mértékben igaz – az oktató rajzos ábrák nagy részén férfialakon végez újraélesztést tipikusan egy nőalak.

Szerencsére azonban az is igaz, hogy az elsősegélynyújtás aránya folyamatosan javul az utóbbi években. Az American Heart Association jelentése szerint a szívrohamot elszenvedett nők túlélési aránya 1980 óta jelentősen nőtt. Az egészségügyi szakemberek és a közvélemény tájékoztatásával és a szívrohamra emlékeztető tünetek felismerésének hangsúlyozásával az elsősegélynyújtás aránya javulhat mind a nők, mind a férfiak esetében.

Hirdetés

Hirdetés

Mit mutatnak a statisztikák?

A kilencvenes évek kezdete óta a szívbetegségek azonnali halálozása Magyarországon jelentősen csökkent, nagy gond van viszont az úgynevezett egyéves, illetve azon túli halálozással. Ha valaki egy infarktus alkalmával nagyon gyorsan megkapja a szükséges újraélesztést és szinte azonnal eljut a kórházba, úgy nagyon jó esélyei vannak az akár szövődménymentes túlélésre. Ez az akut ellátás jó szakmai színvonala mellett a betegek hosszabb távú gondozásának fontosságát mutatja.

Egyéb ischémiás szívbetegség miatt meghaltak számának változása Magyarországon

Az ischaemiás szívbetegség az, amikor a szív koszorúereinek szűkülete miatt a szív izmainak csökken a vérellátása. A vérkeringés akadozik, majd emiatt egyes szívizomsejtek elhalnak.

Sokan nem tanulnak a bajból sem

Az 1990-es évek eleje óta Magyarországon kiépült a szívkatéteres laborok hálózata. Ha valakinek infarktusa van, a mentők azonnal egy ilyen intézménybe viszik, ahol az elzáródott koszorúeret katéteres eljárással meg tudják nyitni. Ez az esetek 96 százalékában meg is történik. Ez az arány világszínvonalú, és persze sokat fejlődött a gyógyszeres kezelés is.

Bejön ugyanakkor képbe a beteggondozás és a rehabilitáció kiemelt fontossága, amin nagyon sok fejleszteni való van. Sajnos sokan azt gondolják, ha nem fáj semmi, minek szedjenek rá gyógyszert. Pár hónap elteltével visszatérnek a korábbi egészségtelen életmódjukhoz. Ez sajnos súlyos tévedés, és meg is magyarázza, miért rosszak a hosszú távú halálozási mutatóink.

Miben segíthet a biztosítási védelem?

A javuló statisztikák nem jelenti azt, hogy a szív és érrendszeri betegségek problémáját kipipálhatod. Ha mégis bekövetkezik a baj szükséged lesz olyan anyagi forrásokra, amelyek segíthetnek abban, hogy újra egészséges életet élhess. Az utógondozás és rehabilitáció pénzbe kerül. A munkaképességed helyreállítása időbe telik, ami jövedelemkiesést fog jelenteni. Összességében szükséged lesz egy nagyobb összegre, ami segít, hogy újra talpra állj. Erről szólnak a biztosítási piacon található kritikus betegségekre szóló biztosítások. Az életet veszélyeztető súlyos betegségek diagnosztizálása esetén fizetik ki a biztosítási összeget, ezzel segítve a gyógyulást. A kritikus betegségekre szóló biztosítást önállóan, de sok esetben egy kockázati életbiztosítás kiegészítőjeként  tudod megvásárolni.

Kalkulálj
A Bankmonitor életbiztosítási kalkulátorában is kiegészítő biztosításként szerepel. Ha szeretnéd tudni, hogy mennyibe kerülne neked egy ilyen védelem, kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon. Tanácsadóink segítségével ki tudod választani a számodra legjobb terméket.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés