Támogatás nélkül már alig akarnak felújítani a magyarok. De mire számíthat az, aki mégis belevágna?

Támogatás nélkül már alig akarnak felújítani a magyarok. De mire számíthat az, aki mégis belevágna?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-28
 

Míg tavaly ilyenkor a családok 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan felújítaná, korszerűsítené az otthonát, most mindössze 2,8 százalék gondolja így a dolgot a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint. Azok száma is megcsappant, akik valószínűleg belevágnának idén egy ilyen projektbe: 2022-ben még 30 százalék volt az arányuk, ami mostanra 19,5 százalékra csökkent. De mire számíthatnak 2023-ban azok, akik mégis felújítást terveznek? A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a lehetőségeiket.  

Csökkent a lakásfelújítási kedv

Jelentősen csökkent a családok körében a lakásfelújítási és korszerűsítési kedv az Otthonfelújítási program 2022. december 31-i lezárultát követően – állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése. Az általuk végzett reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a következő egy évben a lakóhelyükre nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot, majd tavaly a második fél évben jelentős csökkent.

A mostani megkérdezés adatai szerint a háztartások 4,8 százaléka készül biztosan ilyen beruházásra, illetve 19,5 százalékuk tart valószínűnek egy ilyen kiadást. Egy évvel korábban ugyanez a két arány még 9 és 30 százalék volt.

Az intézet azt prognosztizálja, hogy a jövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak, körükben 8 százalék a biztosan, 26 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya. A Bankmonitor szakértői szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy sok fiatal pár tervezi meglévő otthona felújítását  Babaváró hitel segítségével.

A Babaváró igényehető összege akár 10 millió forint is lehet, amennyiben pedig a hitel felvételét követő 5 évben baba születik, akkor a futamidő végéig az is marad. Ráadásul a második és a harmadik gyerek érkezésekor elengedik a fennálló tőketartozás egy részét, illetve egészét, optimális időzítéssel pedig akár az is előfordulhat, hogy a Babaváró hitelből végül egyetlen forintot sem kell visszafizetnie a fiataloknak. (Ez utóbbiról itt olvashatsz részletesen.)

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

A 40-49 éves korosztály is nagyon aktív

A GKI szerint a 40-49 év közöttiek körében is viszonylag magas (6, illetve 20 százalék) a felújítást tervezők aránya. Ők jó eséllyel már nem tudnak Babavárót igényelni, ugyanis az a szabály, hogy igényléskor a feleség nem töltheti be a 41. életévét. A CSOK esetében csak akkor van életkori megkötés, ha vállalt gyerekre igényelnék a támogatást, ebben az esetben nem csak az az elvárás, hogy a pár házas legyen, hanem az is, hogy a feleség az igényléskor ne legyen 40 évesnél idősebb. Igen ám, de a CSOK támogatás minden esetben új lakáscélhoz kapcsolódik, vagyis egy meglévő otthon felújítására nem használható fel. Más a helyzet a CSOK speciális típusával, a falusi CSOK-kal, ami csak felújításra is igényelhető, ráadásul meglévő gyerek esetén a kort illetően sincs megkötés. (A falusi CSOK-kal egy bekezdéssel lejjebb még részletesen foglalkozunk.)

Annak, hogy ez a korosztály mégis nagyobb arányban újítana fel, a falusi CSOK-on kívül oka lehet az, hogy a középkorúak nagyobb valószínűséggel rendelkezhetnek az ehhez szükséges megtakarítással, illetve a jövedelmük már lehetővé teheti, hogy akár állami támogatás nélkül, piaci hitelből finanszírozzák meg a költségeket. Ilyen lehet például egy többnyire szabad felhasználású, fedezet bevonása nélkül igényelhető személyi kölcsön, aminek az összege akár 12 millió forint is lehet jelenleg.

Jó tudni
A személyi kölcsönök előnye, hogy nincs kezdeti költség – vagy ha van is, minimális -, illetve a pozitív hitelbírálatot követően akár pár nap alatt a számlán lehet a szükséges összeg. A kamat – 450 000 forint nettó jövedelemmel, 5 000 000 forint hitelösszeg és 7 éves futamidő esetén- a Bankmonitor hitelkalkulátor szerint 13,35 és 19 százalék között van jelenleg banktól függően, ami havonta 93 000 – 106 000 forint fizetnivalót jelentene.

A másik piaci megoldás egy szabad célú jelzáloghitel lehet, ám mivel itt az ingatlanfedezet bevonása miatt szükség van értékbecslésre és a hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalására, a kezdeti költség akár több százezer forintra is rúghat. Igaz, a bankok akciósan a költségek egy részét vagy egészét utólag jóváírhatják, így a hitelező pénzintézet kiválasztásakor ezt is érdemes figyelembe venni.

A szabadon felhasználható jelzáloghitelek átfutásai ideje is hosszabb, átlagosan 1-1,5 hónap, viszont a felvehető hitelösszeg és a futamidő nagyobb lehet, miközben a kamat rendszerint alacsonyabb. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint egy 20 000 000 forint összegű, 20 éves futamidőre igényelt szabad célú jelzáloghitel kamata 450 000 forint nettó jövedelemmel 10,25 százalékról indul, ami 197 000 forintos havi törlesztőt jelent.

A kistelepüléseken még sokan terveznek felújítani, korszerűsíteni

A településtípusok közül a községekben élők közül terveznek még kiemelkedően sokan felújítani: az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozik egy komolyabb felújításra. Ez utóbbi arra is utalhat, hogy az itt található ingatlanok nagyobb részben szorulnak rá a munkálatokra, illetve, hogy sokan részben vagy egészben falusi CSOK támogatásból finanszíroznák a korszerűsítési munkákat, hiszen ez éppen a kisebb településeken vehető igénybe.  (A preferált települések listáját megyei bontásban itt találod meg.)

A falusi CSOK nagy előnye, hogy a kormányhatározatban nevesített településeken az egyébként új építésű lakásokra érvényes támogatási összegekkel vásárolhatnak használt ingatlant a családok. Maga a támogatási összeg a meglévő vagy vállalt gyerekek számától függ: 1 gyereknél 600 000 forint, 2 gyereknél 2 600 000 forint, míg 3 gyereknél 10 000 000 forint vissza nem térítendő támogatás kapható.

Ugyanakkor fontos kitétel, hogy az államtól kapott összeg fele fordítható legfeljebb az ingatlan megvásárlására, a másik felét annak felújítására, korszerűsítésére kell fordítani. Persze ez általában nem jelent problémát, hiszen a kistelepülések lakásállománya nem arról híres, hogy túlságosan jó állapotú volna, így a pénznek biztosan lesz helye.

A falusi CSOK ráadásul nem csak egy újonnan megvásárolt használt ingatlan felújításához nyújthat pénzügyi segítséget, hanem akár egy meglévő otthon korszerűsítésére is megigényelhető, ám ebben az esetben a támogatási összeg felére lehet jogosult a család. (Vagyis csak felújításra 300 000 Ft, 1 300 000 Ft, illetve 5 000 000 Ft igényelhető legfeljebb.) Ebben az esetben az sem jelent akadályt, ha az adott ingatlant korábban CSOK támogatással vásárolta meg a család, ebben az esetben a felújításhoz ismét igényelhető falusi CSOK.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés