Tartós kérdések, avagy gyakorlati tanácsok TBSZ számlákhoz

Tartós kérdések, avagy gyakorlati tanácsok TBSZ számlákhoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-09-02 Frissítve: 2021-10-21
 

Folyamatosan kapja a kérdéseket a Bankmonitor csapata a TBSZ-hez kapcsolódóan, így érdemesnek láttuk csokorba szedve megosztani a gyakorlati tudnivalókat, a „mi történik, ha…” válaszokat. Mind a 16%-os kamatadó, mind a 6%-os EHO szempontjából kulcskérdés, hogy jól ki tudjuk használni a TBSZ által nyújtott előnyöket és tisztában legyünk az alternatív lehetőségekkel.

Alapismeretek (középhaladók és haladók ugorják át ezt a részt):

  • A tartós befektetési számla (TBSZ) vagy bankbetét, vagy értékpapír befektetésekhez alkalmas. Az értékpapír és a bankszámla változat hangsúlyozottan elkülönül, egy bankbetéti TBSZ-en lehetetlen értékpapír befektetést megvalósítani, ahhoz külön számlát kell nyitni.
  • A TBSZ-re a megnyitás évében december 31-ig több részletben is be lehet fizetni pénzt, a megnyitást követő évben azonban már nem lehet további befizetést eszközölni (egyetlen forintot sem), kizárólag lekötési átutalással (TBSZ áthelyezéssel) lehet további összege(ke)t elhelyezni. A megnyitást követően a TBSZ-en lévő befektetések „kezelhetők”, új bankbetéti lekötés indítható, vagy ha eladtam a befektetési alapomat, államkötvényemet, akkor újat vásárolhatok.
  • Az adóelőny akkor jelentkezik, ha legalább a megnyitás évét követő harmadik év végéig megtartjuk a számlát (ekkor a 16%-os kamatadó 10%-ra csökken), ha +5 évig tartjuk akkor a kamatadó 0%-ra csökken.

És lássuk a kritikus kérdéseket!

1., Öt millió forintom van TBSZ-en és átmenetileg szükségem lenne 250 ezer Ft-ra…

Ha egyetlen forintot kivonunk a TBSZ-ről, akkor megszűnik az adóelőnyünk. A számla átalakul normál számlává és adót kell fizetnünk (a nyitást követő harmadik év vége előtt 16%-os kamatadó + 6% EHO, a harmadik év vége után 10% kamatadó). Az adót ráadásul nekünk kell bevallani, azaz az adminisztratív terhek is nőnek. Igaz, ez arra az esetre is, ha csak három hónapra nyúlnánk hozzá a pénzhez és utána azt visszahelyeznénk a TBSZ-re.

Milyen alternatív lehetőség van? Áthidaló hitelt szinte bármelyik banki szolgáltató nyújt a számunkra TBSZ fedezete mellett. Ehhez az eszközhöz ténylegesen akkor érdemes nyúlni, ha rövid távon van más forrásból pótolhatatlan pénz igényünk. Amennyiben ugyanis a hitelre fizetendő kamat meghaladja a TBSZ által elérhető adókedvezmény mértékét, akkor már nem érdemes meglépni.

2., Tartósan van szükségem a TBSZ-en elhelyezett pénzemre…

Azok, akik megértették a TBSZ-ben rejlő előnyöket, jellemzően minden évben nyitnak egy új TBSZ számlát, hiszen az aktuális megtakarításaikat nem tudják a korábbi években nyitott TBSZ-re elhelyezni. Amennyiben nem rövid távú pénzszükséglet áll be, azaz az áthidaló hitel nem megoldás, akkor a következő javaslatot érdemes megfontolniuk a több TBSZ számlával rendelkezőknek.

Első és logikus gondolat mindenki számára, hogy a legújabban megkötött TBSZ számlát „töri fel”, azaz szünteti meg és vonja ki róla a pénzt, míg az adókedvezmény eléréséhez már közel járó (pl. 2010-ben megnyitott) TBSZ-hez nem nyúl hozzá. Ez a megközelítés azonban csak abban az esetben igaz, ha a régebben nyitott (pl . 2010) TBSZ-en az elért hozam, vagy kamat meghaladja a 2011-ben, vagy 2012-ben nyitott TBSZ-en kimutatott kamatot, hozamot. Értékpapír befektetések esetén ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy 2012-es TBSZ-en nagyobb a hozam (és így potenciális adóelőny), mint a 2010-es TBSZ-en.

Nem feltétlenül ugyanakkora összeget helyeztünk el két különböző évben az egyes TBSZ számlákon, így értelemszerűen a nagyobb összegű feltörését csak akkor válasszuk, ha az a fentiekben bemutatott hozam/kamat különbség miatt ténylegesen indokolt.

3., Hogyan gondolkodjunk előre? 

Azok számára, akik a többlet költség ellenére tudatosan több banki kapcsolattal rendelkeznek (ez több ok miatt is előállhat) érdemes lehet megfontolni, hogy nem csak egy banknál nyitnak TBSZ számlát egy adott évben, hanem kettőben. Így ha hirtelen pénzre lesz szükségük, akkor elegendő az egyik számlát megszüntetniük, nem sérül a korábbi év befektetésének teljes egésze adó szempontból. (Egy banknál egy magánszemély egy adott évben csak egy TBSZ-t nyithat, szemben a normál bankbetéttel, ahol akár egy adott napon is leköthetek ugyanabban a bankban ugyanarra az egy éves futamidőre több különböző összeget is és így nem szükséges az egészet egyben feltörnöm vész esetén.)

4., Bankot váltok, vihetem a TBSZ számlámat az új bankhoz? 

Írásunk publikálásakor a hatályos jogszabály alapján a válasz:

Röviden: nem. Kicsit hosszabban: jelenleg biztosan nem. A törvényi szabályozás értelmében (melynek indokoltságát azért sokan megkérdőjelezik) nem lehetséges a TBSZ számla elmozdítása abból a bankból, ahol az megnyitásra került. A banki költségek többsége azonban az esetek 99%-ában nem a TBSZ-hez kapcsolódóan jelentkezik, így a bankváltás még akkor is racionális lehet, ha a TBSZ számlánkat adó okok miatt az eredeti helyen meghagyjuk és mindennapi életünkhöz szükséges bankolást egy új banknál folytatjuk.

Az adószabályok változásának kedvező hozadéka

2014. január 1-től megnyílt az út a Tartós Befektetési Számlákon (TBSZ) elhelyezett megtakarítások, befektetések szabad áramlása előtt. Ez év elejétől ugyanis lekötésünk megszakítása nélkül helyezhetjük át teljes megtakarításunk egyik hitelintézettől, illetve befektetési szolgáltatótól a másikhoz.
A TBSZ hordozhatóságának részleteiről ide kattintva olvashatsz.

5., Mit válasszak a TBSZ befektetéshez? 

A bankbetéthez ragaszkodók számára egyértelműen a hosszú, 3, vagy 5 éves futamidejű bankbetétek ajánlhatók. Maga a TBSZ egyébként is egy hosszú távú gondolkodást igényel, a 3 és 5 éves bankbetétek pedig érzékelhetően magasabb kamatot fizetnek, mint az egy éves, vagy rövidebb futamidejű társaik.

Azok számára, akik hajlandóak elszakadni a bankbetéttől az egyik legkézenfekvőbb alternatíva a befektetési alap lehet, ahol különböző kategóriákból válogathatunk annak függvényében, hogy milyen kockázatot szeretnénk (és vagyunk képesek) elviselni. Az egészen minimális kockázattól az egészen magas kockázatig teljes a skála. Javasoljuk a befektetési alap keresőnk használatát:

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés