Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-24 Frissítve: 2019-02-25
 

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk adóforintjaink egy részét az államtól. Miért ne élnénk a lehetőséggel? Mik a buktatói, és mit nyerhetünk vele?

A nyugdíjcélra megtakarítani szándékozókat három megtakarítási formával segíti az állam. Mindegyiknél a személyi jövedelemadónkból kaphatunk vissza pénzt, mely segíti a jobb hozamok elérését, ezáltal a nyugdíj megtakarításunk növekedését.

1., Önkéntes nyugdíjpénztári számla

Az első és a leginkább elterjedt az önkéntes nyugdíjpénztári számla. Ennél előre meghatározott portfóliók közül választhatunk, melyet elsősorban a nyugdíjba vonulásunkig hátralévő idő és kockázatviselési képességünk alapján érdemes eldöntenünk. A portfóliókat befektetési szakemberek állítják össze.

Évente a számlára befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 150 000 forintról rendelkezhetünk az adóbevallásunk keretében. Ezt a pénzt a nyugdíjpénztári számlánkra (egy megjelölt önkéntes pénztári számlánkra, lehet egészség- és önsegélyező pénztár is) kapjuk vissza az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

Hirdetés

Hirdetés

2., Nyugdíj-előtakarékossági számla

A második a hozzáértők megoldása, a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ez egy speciális értékpapírszámla, melyre az Európai Gazdasági Térség államainak értékpapírjait vehetjük meg. Az osztalékadót meg kell fizetni az osztalékok után, de a kamatadó és az árfolyam-nyereség adó alól mentesülünk.

Évente a számlára befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 100 000 forintról (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők esetén legfeljebb 130 000 forintról) rendelkezhetünk az adóbevallásunkban. Ezt a pénzt a nyugdíj-előtakarékossági számlánkra kapjuk vissza az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

3., Nyugdíjbiztosítás

A harmadik lehetőség a nyugdíjbiztosítás. Úgynevezett befektetési egységekbe (tulajdonképpen befektetési alapokba) teszik a pénzünk megtakarítási részét. A pénzünk másik része a biztosítás díjaira, a befektetés költségeire megy el. Ezért ez a legdrágább nyugdíjcélú megtakarítás.

Évente a biztosításra befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 130 000 forintról rendelkezhetünk az adóbevallásunkban. Ezt a pénzt a nyugdíjbiztosításunkra kapjuk vissza az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

Nézd meg a Bankmonitor nyugdíj kalkulátorát, hogy minél több nyugdíjad lehessen!

A cikk a kalkulátor alatt folytatódik!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Az okosok megoldása

Bizony sokan nem tudják, hogy az önkéntes pénztári számlák egymás között átalakíthatók. Ilyen módon, ha önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számlán takarítunk meg, a számlánkat bármikor átalakíthatjuk önkéntes nyugdíjpénztári számlává.

Ha olyan tervünk van, hogy viszonylag kockázatmentesen szeretnénk hozamot szerezni, akkor jó hírünk van. Nem kell portfóliókba tenni pénzünket, de a pénztár befekteti a pénzt, és a hozamokat negyedévente jóváírják a számlánkon (a negyedéves hozamok azonban esetenként lehetnek negatívak is, ez a befektetések időszakos átértékelési veszteségéből adódhat).

A befizetések után 20 százalékos, de legfeljebb 150 000 forintos adórendelkezés illet meg minket. A nagyobb hozam elérése miatt dönthetünk úgy, hogy a pénzünket 2 évre lekötjük, mellyel a lekötések összegének 10 százalékát kitevő adórendelkezésre leszünk jogosultak. Az adót az adóhatóság az adóbevallásunkban megjelölt önkéntes pénztári számlára az adóbevallást követő 30. napon utalja át.

A legfontosabb: az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számlán lévő pénzt a megjelölt célokra időközben felhasználhatjuk, míg a nyugdíjba vonulásunkkor átalakíthatjuk nyugdíjpénztári számlává, és a pénzt így egy összegben kivehetjük.

A nyugdíjcélú megtakarítás veszélyei

  • Idő előtt szeretnénk hozzáférni a pénzünkhöz
    • Adófizetési kötelezettségünk keletkezhet
  • A szabályozási környezet esetleges változásai
    • A törvények évtizedek alatt akár többször is változhatnak
1
Hirdetés
Hirdetés