Temetkezési biztosítás: akár milliós kiadástól is megóvhatjuk a szeretteinket

Temetkezési biztosítás: akár milliós kiadástól is megóvhatjuk a szeretteinket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-03
 

Az energia drágulása miatt januártól emelkednek a temetkezési költségek is. Egy temetkezési biztosítás segítséget jelenthet ebben a helyzetben is. Nézzük, miről szól egy ilyen konstrukció!

A Telex október végi cikke számolt be elsőként a temetkezés drágulásáról, aminek oka a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete szerint elsősorban a gázzal működő hamvasztóüzemek költségeinek drasztikus emelkedése. Eszerint egy koporsós temetés átlagosan 336 ezer forintba, míg a hamvasztásnál 239 ezer forintba kerül, ami 40 százalékos drágulás a 2018. szeptemberi árakhoz képest. A vidéken a temetkezések majdnem 60 százaléka koporsós, míg a városokban nagyjából 80 százalékuk urnás.

Temetkezési biztosítás

Van egy olyan típusa a kockázati biztosításoknak, amelyet kifejezetten az idősebb korosztályok számára készítettek a temetkezési költségek finanszírozására. Egyik biztosító sem hívja azonban temetkezési biztosításnak ezeket, inkább romantikus, az elmúlásra utaló fantázianevekkel látják a termékeiket, mint például Napnyugta, Gondoskodás, Alkony vagy Nyugalom.

Hirdetés

Hirdetés

Miért lehet ez hasznos?

Idősebb korra az élethelyzeted erősen megváltozik: jó esetben nem kell gondoskodnod közvetlenül és rendszeresen szeretteidről, nem szükséges anyagi támogatást nyújtanod senkinek. A gyerekeid kirepültek, önálló keresetből élnek. A gondoskodás igénye viszont tovább él benned, melynek az egyik megnyilvánulása lehet az, hogy szeretnéd megkímélni a családodat a temetésed költségeitől. Erről szól ez a biztosítás.

Temetkezési biztosítások legfontosabb tulajdonságai

Fiatalon nem köthető

Temetkezési biztosításból több is létezik a piacon, ezek közös jellemzője, hogy fiatalok számára nem érhetők el, a szerződéskötéskori legalacsonyabb életkor általában 40-50 év, míg a felső korhatár 74-80 év. A biztosítás akár két személyre is megköthető, így az idős pár egymást is tehermentesítheti a hirtelen, nagy összegű költség alól. 

A biztosítási szerződés élethosszig tartó, de van olyan konstrukció, amely meghatározott időintervallumra köthető. A maximális biztosítási összeg nagysága általában nem haladhatja meg a 800 ezer, illetve 1 millió forintot, de akad olyan biztosítás is, ahol nincs korlátozva az összeg.

Az alapszolgáltatás, hogy halálod esetén a biztosító kifizeti az összeget a kedvezményezett részére, ami természetesen kizárólag a temetéseddel kapcsolatos költségekre fordítható. A díjfizetés időtartamának felső határát általában 85 éves korban határozzák meg a biztosítók. Innentől kezdve a biztosítás ingyenessé válik, vagyis nem kell az utolsó pillanatig fizetni.

Még több szolgáltatás

A termékek egy részében van olyan beépített szolgáltatás, amely már az úgynevezett terminális állapot elérésekor is nyújt szolgáltatást. A terminális állapot azt jelenti, hogy olyan gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak nálad, vagy olyan állapotba (végstádium) kerülsz, amelynél a várható élettartam egy évnél rövidebb. Ez tehát egy előrehozott szolgáltatás, amikor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget, vagy annak egy részét még a halál bekövetkezése előtt. Így az összeg akár gyógyításra vagy az életminőség javítására fordítható.

Van olyan konstrukció is, amely az előrehozott szolgáltatást bizonyos életet veszélyeztető betegségcsoportokhoz köti, vagyis abban az esetben fizet a halál beálltát megelőzően, ha ezek közül a betegségek közül diagnosztizálják valamelyiket.

Kiegészítő szolgáltatások

Van olyan temetkezési biztosítás a piacon, amely mellé választható kiegészítő balesetbiztosítás is. Ez a kórházban töltött napokra nyújt különböző szintű térítést, de  kizárólag baleset esetén. Találni olyan konstrukciót is, ahol beépített szolgáltatásként baleseti rokkantság és közlekedési balesetből eredő rokkantság esetén is megtörténik a kifizetés.

Nincs egészségi állapotfelmérés!

A temetkezési biztosítás egyik fontos jellemzője, hogy egészségi állapotfelmérés nélkül is megköthető. Vagyis sem orvosi vizsgálatot, sem egészségi nyilatkozatot nem kérnek hozzá. Az életkor előbbre haladtával gyakoribbak a megbetegedések, így egy kockázati életbiztosítás megkötését idős korban erősen hátráltatná az állapotfelmérés, ami vagy díjemelést vagy elutasítást jelenthet. A temetkezési biztosításnál nincs ilyen.

Mivel nincs egészségi állapotfelmérés, a biztosítók nagyobb kockázatot vállalnak. Ezt a kockázatnövekedést a legtöbben úgy kompenzálják, hogy a szerződésben rögzített biztosítási összeg helyett az első 1-2 évben csökkentett biztosítási összeget, vagy az addig befizetett díjak bizonyos részét fizeti csak ki. A második évtől már nincs ilyen korlátozás: minden biztosító a szerződéses biztosítási összeget fizeti ki szükség esetén.

Ki lehet a kedvezményezett?

Az életbiztosítási szerződéseknél – és különösen a temetkezési biztosításoknál – nagyon fontos, hogy az, akit kedvezményezettként a szerződésben megjelölsz, az tudjon is erről. Sok esetben a biztosított halála után senki nem jelentkezik, hogy a biztosítási összeget felvegye, mégpedig azért, mert nem tudnak a szerződés létezéséről. A hagyatéki papírok között nem találják meg a biztosítási kötvényt, vagy nem is keresik, mert azt sem tudják, hogy van ilyen. Ha nem szólsz a családodnak, hogy kötöttél ilyen biztosítást, illetve nem tájékoztatod őket arról, hogy kit jelöltél meg kedvezményezettnek, akkor előfordulhat, hogy éppen azt a célt nem fogod elérni, amiért a biztosítást megkötötted. Vagyis, hogy anyagi szempontból tehermentesítsd a szeretteidet.

Kalkulátorunk a kockázati életbiztosítások bemutatását szolgálja, de segítségével regisztrálni tudsz oldalunkon, hogy bővebb tájékoztatást adhassunk a temetkezési biztosításokról.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Szakembereink segítségével bemutatjuk azokat a lehetőségeket, amelyek közül ki tudod választani a számodra legjobbat. Sokféle termék létezik, nem könnyű eligazodni közöttük.

Összefoglalás

Ha idősebb korban biztosítási védelemre van szükséged, az egészségi állapotod és az életkorod miatt lehet, hogy nem fogsz könnyen és olcsón találni megfelelő életbiztosítást.

Ne hagyd figyelmen kívül a temetkezési biztosításokat, csak azért, mert így hívják ezeket. Ezek a termékek ugyanolyan biztosítási védelmet jelentenek, mint a kockázati életbiztosítások, sőt, bizonyos szempontból még többet is tudnak azoknál.

Regisztrálj a Bankmonitor oldalán, és bemutatjuk a lehetőségeket részletesen!

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés