Tízezreket nyerhetsz, ha meg mered tenni ezt a lépést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-17
 

A magyar lakosság nagy része birtokol befektetési alapokat úgy, hogy a pénzügyekhez nem értenek, és nem is szeretnének vele foglalkozni. Időnként azonban nem lehet megúszni, hogy döntést kelljen hozni. Ilyen eset például egy értékpapírszámla-váltás, amivel könnyen tízezreket spórolhatsz úgy, hogy még a pénzügyekhez sem kell értened. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mit is kell tenned!

A magyar megtakarítások 17%-át, több mint 4 135 milliárd forintot tartják a magyarok befektetési alapokban. A megtakarítók ekkora tömegénél elkerülhetetlen, hogy sokan úgy birtokoljanak ilyen értékpapírokat, hogy a pénzügyekhez nem értenek és igazán nem is akarnak velük foglalkozni.

Az alacsony banki kamatok például sokakat űztek ezekbe a befektetésekbe, hiszen ezek még ma is magasabb hozamok lehetőségét tudják kínálni. Ezzel nincs is probléma, hiszen a befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyek nem követelnek meg sem nagyobb hozzáértést.

A befektetési alapok azonban már egészen másként működnek, mint egy egyszerű bankbetét. Ilyenkor például már egy értékpapírszámlára is szükség van, aminek működése és fenntartása bonyolult lehet azoknak, akik nem szeretnének a befektetéseikkel aktívan foglalkozni.

Nem lehet azonban megúszni, hogy nagy ritkán döntést kelljen hozni. Ilyen eset lehet például, ha kiderül, hogy van olcsóbb konstrukció a megtakarításod számára. Az alábbiakban ezért összefoglaljuk, mit is kell tenni ebben az esetben!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költségekkel jár a váltás?

Mielőtt belevágna a váltásba, sok megtakarítót egyből elijeszthet, hogy a váltás biztos rengeteg költséggel jár. Ebben nem is tévednek nagyot, hiszen mindenképpen lesznek ennek díjai. Hosszú távon azonban egészen biztosan jobban jársz egy egyszeri díj megfizetésével, majd akár ingyenes számlavezetéssel, mintha hosszú évekig fizetnéd a magas díjakat korábbi szolgáltatódnál.

Az értékpapírszámla váltásánál két út közül választhatsz:

  • eladod minden értékpapírodat a korábbi szolgáltatódnál, majd az új értékpapírszámládon építed fel újra az előző portfóliót,
  • meglévő értékpapírjaidat áttranszferáltatod az új értékpapírszámládra.

Hogy a két módszer közül melyiket érdemes választani, a megtakarítás összetételétől függ, szerencsére azonban egy gyors számolással könnyen meg lehet határozni. Ehhez mindössze ismerned kell a jelenlegi befektetési szolgáltatód által felszámolt transzfer díjakat, illetve a befektetési alapjaid vételi és eladási jutalékait.

(A transzferálásról az „Ennyiért tudod mozgatni a befektetéseidet” című cikkünkben olvashatsz bővebben, ahol a legnagyobb szolgáltatók díjait is egy csokorba gyűjtöttük.)

Ezeket a díjakat kell összevetned a meglévő, illetve az új szolgáltatód által a számlavezetésért felszámolt költségek különbségével. Könnyen lehet ugyanis, hogy már a váltás utáni első év során ledolgozza a váltás költségeit az az összeg, amit a számlavezetésen megspórolsz.

Mit tegyek az értékpapírokkal?

Ahhoz, hogy az új szolgáltatódnál ismét felépíthesd a korábbi portfóliódat, természetesen arra is szükség van, hogy ott is meg lehessen kapni ugyanazokat a befektetési alapokat.  

Előfordulhat, hogy ez nem lehetséges, de ekkor sem kell kétségbeesni. Hiszen teljesen megegyező befektetési politikát folytató termékek több szolgáltatónál is megkaphatóak. Egy hazai rövid kötvényalap, vagy egy BUX indexet követő részvényalap teljesítményében például nem lehet nagy különbség akármelyik szolgáltatót nézzük.

Ha éppen befektetési alap vásárlásán töröd a fejed, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

1

Nézzünk egy gyakorlati példát!

Mindezek után nézzünk meg egy tényegese példát! Tegyük fel, hogy 3 millió forintos megtakarítást tartasz egy befektetési szolgáltatónál úgy, hogy ez fele-fele arányban tartalmaz hosszú és rövid kötvényalapokat. Ezt a portfóliót szeretnéd átvinni egy másik, jóval olcsóbb céghez.

Az alábbiakban megismerheted, mekkora költségekkel járna ez a váltás a valóéletben. (Valós szolgáltatók adataival számolunk, nevüket viszont szándékosan nem áruljuk el.)

A számításnál feltételeztük, hogy az alapok ugyanakkora teljesítményt fognak nyújtani a következő egy évben, mint az előzőben tették. (Hasonló feltételezést éles befektetési döntésben nem szabad tenni, mi is csak azért éltünk vele, hogy az összehasonlítást szemléltessük.)

A fentiekben jól látszik, hogy a transzferálással történt szolgáltatóváltás az első év során még nem érezteti pozitív hatását, ebben szerepet játszott a transzferálás magas költsége, amit a számlavezetési díjak különbsége még nem tudott ledolgozni.

Ezzel ellentétben 21 ezer forintot lehetett nyerni akkor, ha a korábbi helyen tartott befektetési jegyeket eladta a megtakarító, és ugyanazt a portfóliót felépítette olyan alapokból, amiket az új szolgáltató kínált.

Mindenképpen megéri tehát kilépni egy költséges értékpapírszámlából, hiszen ha jár is költségekkel, jól láthatjuk, hogy hosszabb távon mindenképpen az olcsóbb megoldással jár jobban a megtakarító.

Hirdetés
Hirdetés