Több kamatot kapok, ha felminősítik Magyarországot?

Több kamatot kapok, ha felminősítik Magyarországot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-22
 

Magyarország hitelminősítése a válság utáni évektől a befektetésre nem javasolt kategóriában található. Felrebbentek a hírek, hogy ez változhat a közeljövőben, és visszakerülhetünk a befektetésre javasolt kategóriába. De mit jelent ez? Több kamatot adnak a bankok, vagy a befektetési alapjaink lódulnak meg? Esetleg a forint? Egy biztos: téged is érint.

Miért van szükség hitelminősítőkre?

A befektetések hozamai könnyen összehasonlíthatóak: az egyik 10%-ot hoz, míg a másik csak 8%-ot, akkor nyilvánvalóan az előbbi a jobb. De mi a helyzet a kockázattal? A múltbeli hozamingadozásokat össze lehet vetni a szórás segítségével. Ám azt a kockázatot, hogy nem kapjuk vissza a pénzünket már nem ilyen egyszerű számszerűsíteni.

A független hitelminősítő cégek azért jöttek létre, hogy segítsék a befektetők döntését. Általuk bárki össze tudja hasonlítani a különböző befektetések kockázatát. A három legnagyobb hitelminősítő cég a Moody’s, a Standard and Poor’s (S&P) és a Fitch. Az egyes országok besorolása mellett, a cégek hitelminősítését is ők végzik. 

Miért fontos a hitelminősítők véleménye?

Bár a válság az ő hírnevüket is megtépázta (Lehman Brothers a legmagasabb besorolásból ment csődbe), azért a piac odafigyel rájuk. A legtöbb befektető figyelembe veszi az adósságminősítést mielőtt befektetne. Természetesen léteznek olyan befektetők, akik direkt keresik a befektetésre nem javasolt kategóriát (természetesen a magasabb hozam reményében). Ám sokkal jelentősebbek azok a piaci szereplők, (általában nagy külföldi befektetési alapok) ahol a befektetési politika köti a döntéshozók kezét: csak befektetésre ajánlott eszközöket tarthatnak a portfólióban. Ráadásul ezek a szereplők igen nagy volumenben fektetnek be és a többi piaci szereplő erőszeretettel másolja a befektetéseiket. 

Te is befektetési alapban fialtatnád a pénzed? Válassz egyet a befektetési alap keresőnk segítségével!
1

Miért fontos mindez nekem?

Magyarország jelenleg minden egyes hitelminősítőnél befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriában szerepel. Ha viszont megtörténne a felminősítés, és visszakerülnénk a befektetésre ajánlott kategóriába, akkor az azt jelentené, hogy újabb összegek áramolnának hazánkba. Ezek jelentős hányada természetesen devizában érkezhet, amit devizában is terveznek befektetni. Ám elkerülhetetlenül egy részét forintra kell váltani, ami a forint iránti kereslet növekedését, ezáltal a forint erősödést vonná maga után (ami például az energiaárakon keresztül mindenkire kihat.)

Ráadásul nem csak az
állampapír
, hanem minden fajta befektetések után megnőhet az érdeklődés. Ez pedig a kötvénypiacon kamatcsökkenéssel, míg a részvénypiacon árfolyam-emelkedéssel járhat. Mindkettő jó hír, különösen, ha már most is
befektetési alapban tartod megtakarításod egy részét. 

Viszont a
bankbetétek kamatára nem hat ilyen közvetlenül és jótékonyan. Sőt! Ha javul a Magyarország befektetői megítélése, valamint a nemzetközi helyzet is lehetővé teszi, akkor inkább tovább nőhet az esély a jegybanki alap csökkentés folytatására. Ami viszont a lekötött betétek kamatainak további mérséklődését jelentheti. 

Mit tehetünk?

Egyelőre a hír még csak pletyka szintjén létezik. Koránt sem biztos, hogy rövid időn belül újra a befektetésre javasolt kategóriába kerülnénk. Felkészülés jegyében vásárolhatunk kötvényekbe, és részvényekbe végződtetett befektetést. Ám ha már most felkészülünk rá, és még is eltoldóik a felminősítés, akkor rosszabbul jártunk, mintha nem tettünk volna semmit. Ezért két dolgot tehetünk:

  • kivárunk, és ugrásra készen figyeljük a híreket
  • aktív portfólió-kezelésben tartjuk a pénzünket, ahol automatikusan megtörténik a befektetések átrendezése

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés