Több, mint 1000 család igényelte januárban a CSOK Pluszt

Több, mint 1000 család igényelte januárban a CSOK Pluszt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-21
 

Igen népszerű az új támogatott hitel: a kormány előzetes adatai alapján, több mint ezer igénylést nyújtottak be a bankokhoz az év első hónapjában. Ez nem is csoda, elég a kölcsönhöz kapcsolódó kedvezményekre tekinteni.

A CSOK+ a magyar lakástámogatási rendszer legújabb eleme. A kedvezményes kamatozású hitelt 2024-től igényelhetik a magyar családok. A kölcsön igen népszerű, hiszen már ezer család igényelte a támogatást. De miért olyan népszerű a konstrukció?

Kamatkedvezmény és tartozáselengedés

A hitelhez kapcsolódó jelentős kedvezmények teszik elsősorban ilyen népszerűvé a támogatott hitelt. Ezek közül legelőször a kölcsön kamatával szembesülhetünk: a CSOK Plusz kamata futamidő végéig fix, legfeljebb 3,0%. Egy normál piaci hitel kamata jelenleg 6,5% körül alakulhat. Ez a kamatkedvezmény egy 30 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön esetében 13,4 millió forint megtakarítást eredményezhet. (A kérdéses piaci lakáshitelre 53,6 millió forintot, míg a CSOK Plusz kölcsönre 40,3 millió forintot kell visszafizetni.)

Ráadásul a futamidő alatt születendő második gyermektől kezdődően minden baba után 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból. Ez még tovább növeli a kedvezményes hitel pénzügyi előnyét. Ez a plusz előny ráadásul meghaladja a 10 millió forintot, hiszen az elengedett összeg után megspóroljuk a kamatfizetési kötelezettséget is. A pénzügyi előny pontos mértéke attól is függ, hogy mikor érkeznek a gyermekek.

A támogatott hitel kihasználása esetén a lakásvásárláshoz kapcsolódó illetéket sem kell megfizetni. A vagyonátruházási illeték mértéke alapesetben a vételár 4 százalékát teszi ki, vagyis ez a kedvezmény egy 80 millió forint értékű lakás megvásárlásakor 3,2 millió forint díjelengedést eredményezne.

Kapcsolódnak még más kedvezmények is a támogatott hitelhez, de ezek hatása nem egyértelműen pozitív:

  • A kölcsön türelmi idővel indul, egy évig csak kamatot kell a hitel után fizetni. Ez a kezdeti előny azonban alapesetben növeli a visszafizetendő összeget, hiszen hosszabb ideig fizetünk a teljes tartozás után kamatot. (A türelmi időről itt olvashatsz bővebben.)
  • A futamidő alatt érkező első baba után az adós kérheti a törlesztési kötelezettség egy éves szüneteltetését. Ennek az átmeneti kedvezménynek is lehet negatív hatása, ugyanis futamidő-hosszabbítást eredményez, ami szintén megemeli a kölcsönre visszafizetendő teljes összeget. A törlesztési moratórium hatásáról itt olvashatsz bővebben.

Összességében a támogatott hitelhez kapcsolódó kedvezmények jelentősek, érdemes kihasználni ezt a konstrukciót.

Hirdetés

Hirdetés

A CSOK Plusz igénylés feltételei

Igen ám, de a kedvezményekért cserébe néhány feltételt is teljesítenünk kell.

A CSOK+ igénylési feltételei:

  • Kizárólag házasok kaphatják meg a kölcsönt.
  • A párnak mindenképpen gyermeket kell vállalnia.
  • A feleség igényléskor nem tölthette be a 41. életévét. (2025. év végéig beadott igényléseknél a feleség idősebb is lehet, de csak abban az esetben, ha már terhes és a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét.)
  • A házaspár egyik tagjának legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.
  • A pár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű.
  • A házaspár egyik tagjának sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.
  • Az ingatlan minimális alapterületére is van előírás. (Ez függ a gyermekek számától és attól, hogy lakásról, vagy önálló házról van-e szó.)
  • Van vételárra, építési költségre vonatkozó elvárás is. A pár első közös lakása esetén a vételár nem haladhatja meg a 80 millió forintot, egyéb esetben 150 millió forint a plafon.
Kalkulálj
Nézz utána, hogy megfelelsz-e az előírásoknak, ellenőrizd jogosultságod a Bankmonitor kalkulátorával. Ha kérdésed van, akkor pedig fordulj szakértőnkhöz, aki segítségedre lehet a teljes igénylési folyamat során.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés