Több százmilliárd forint ingyen hitelt hagynak az asztalon a cégtulajdonosok!

Több százmilliárd forint ingyen hitelt hagynak az asztalon a cégtulajdonosok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-06
 

Az extrém kedvező, 2,5%-os maximális kamatozással bíró, 1 millió Ft-tól 10 milliárd Ft-ig terjedően maximum 10 évre felvehető hitelből eddig közel 20 ezer vállalkozás részesült 42 millió Ft átlagértékben. Úgy tűnik azonban, hogy a cégtulajdonosok hitelfelvételi kedve mérséklődik: a tavalyi évhez viszonyítva január és július között közel 30%-kal csökkent a növekedési hitel kihelyezése, több százmilliárd Ft hitelkeret maradhat kihasználatlanul amennyiben 2015. végén lezárul a növekedési hitelprogram. A növekedési hitel plusz konstrukcióból, mely pár hónapja elérhető 500 milliárd Ft keretösszeggel, a vállalatok még összességében nem vettek fel 100 milliárd Ft-ot sem. Érdemes mindenkinek átgondolni, hogy hagyja-e cége számára elúszni a magyar rendszerváltás óta legkedvezőbb hitellehetőséget.

A bankok hitelezési hajlandósága az elmúlt fél évben érzékelhetően növekedett. A Bankmonitor több olyan ügyletet is végigkísért, mely korábban vagy nem kapta volna meg a növekedési hitelt (NHP), vagy sokkal keményebb fedezeti követelményt írtak elő volna a bankok. Az MNB pedig ezzel párhuzamosan útjára bocsátotta az NHP plusz hitellehetőséget, mely kibővítette a kedvező hitelt elérhetők körét. Ezzel együtt is a statisztikákból az olvasható ki, hogy a vállalatok hitelfelvételi kedve mérséklődik: az idei év első hét hónapjában 27%-kal esett vissza az NHP keretében kihelyezett hitelösszeg.

A hitelkereslet csökkenése érdemi része minden bizonnyal az alábbi okokra vezethető vissza:

  • Több vállalat nekifutott a hiteligénylésnek még 2014 első felében és a mainál lényegesen szigorúbb hitelezési feltételek miatt nem kaptak hitelt. Ők azok, akik számára érdemes újra nekifutni a folyamatnak a bankpiac változása következtében.
  • Ugyan a növekedési hitel létezéséről a legtöbb vállalkozó tud, de a legtöbben nem követték végig az NHP által finanszírozható célok folyamatos kibővítését (pl. lakóingatlan fejlesztés, lízing)
  • A 2020-as pályázati program keretében megjelent az első érdemi, több tízmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás elérését lehetővé tevő feldolgozóipart támogató kiírás. A vissza nem térítendő támogatás az egyetlen, ami kedvezőbb lehet egy 2,5%-os hitelnél… Fontos tudni ugyanakkor, hogy a létező legjobb finanszírozási kombinációt a pályázati pénz + növekedési hitel kombinációja adja.

2015. végén – az MNB vezetők nyilatkozata alapján – nagy valószínűség szerint bezárul a növekedési hitel kapuja. Aki kimarad, az visszatekintésben vélhetően sokat fog bánkódni a magyar vállalatfinanszírozás történelmileg vélhetően legkedvezőbb lehetőségének elmulasztásán…

Mit érdemes tenni, ha növekedési hitelt szeretnénk felvenni? Első körben vizsgáljuk meg cégünk alapvető alkalmasságát az alábbi kalkulátorral:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Ezt követően gondoljuk végig, hogy felkészültek vagyunk-e a hitelfelvételre: van jól összeállított üzleti tervünk? A cégünk könyvelése letisztult állapotban van? Vizsgáljuk meg, hogy terveink közül, mely célok megvalósításához párosítható növekedési hitel és ezeket a prioritási listán helyezzük legelőre. Ha szükségesnek érezzük, vegyünk igénybe tanácsadót.

Nagyon kevesen tudnak róla, de a banki verseny révén ma már érdemi alkuba is bele tudnak menni a cégtulajdonosok kamat, fedezet, futamidő és minden meghatározó hiteltényező vonatkozásában. Az erről szóló írásunkban valós eseteket mutattunk be.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés