Történelmi csúcs: a CSOK Plusz húzza a lakáspiacot?

Történelmi csúcs: a CSOK Plusz húzza a lakáspiacot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-17
 

A lakáspiaci forgalom és ezzel együtt a lakáshitelezés is növekvő pályára állt 2023 év vége óta. Az élénküléshez pedig a 2024-ben bevezetett CSOK Plusz is érdemben hozzátett. Olyannyira, hogy idén márciusra történelmi csúcsra jutott a támogatott lakáshitelek aránya az összes lakáshitelen belül.

Hogy muzsikál 2024-ben a lakás- és hitelpiac?

Tavaly év vége óta éledezik a lakáspiaci forgalom és vele az ingatlanhitel-piac is. A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséből kiderül, hogy a 2024 első két hónapjában megkötött lakáscélú jelzáloghitel-szerződések volumene több mint duplája az egy évvel korábbinak.

A 2024 márciusi lakáshitel szerződések értéke 122%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát. Bár a 2023-as erőteljes lejtmenet után volt is hova fejlődni.

Az okok között az élénkülő gazdasági folyamatok, a mérséklődő kamatkörnyezet, a THM plafon bevezetése és az egyre javuló fogyasztói bizalom mellett a CSOK Plusz debütálása kiemelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Tarol a CSOK Plusz, ki tudja hol áll meg

Az átlagos hitelösszeg szintén megugrott, melyben az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény is szerepet játszott. 2024 februárjában a támogatás kiszűrésével használt lakásra igényelt kölcsönök átlagos összege 15 millió forint, míg a CSOK Plusszal kötött ingatlanhitelek átlagos szerződési összege az első negyedévben 25,4 millió forint volt.

A Lakáspiaci jelentés adatai szerint az első negyedévben mintegy 3 ezer CSOK Plusz igénylés történt, melynek 15 százalékát vették igénybe új építésű ingatlanra. Mindeközben 1307 új építésű ingatlan cserélt gazdát, azaz mintegy 450 gyermekvállalás előtt álló házaspár kapott ilyen célra CSOK Plusz hitelt. Az összes adásvétel 34,4 százalékánál az új lakástámogatás is szerepet játszott.

Az idei első negyedéves adatokra támaszkodva a CSOK Plusz összességében a lakáshitel-szerződések 25-30%-át tehette ki.

Kinek lehet segítség és kinek nem?

A CSOK Plusz bevezetése a budapesti (és más nagy értékű) használt lakások esetében érdemben javítja a lakásvásárlás elérhetőségét. Ugyanakkor az új gyermeket nem vállaló, átlagos jövedelemmel rendelkező kétgyermekes családok számára lényegesen romlott az elérhetőség hasonló ingatlanokra a CSOK átalakítása után, ezért számukra mind egy új lakás, mind pedig egy átlagos budapesti használt lakás hitel segítségével történő megvásárlása jelentősen több kiadással jár.

A kedvezményre ráadásul csak a gyermeket vállaló fiatal házasok jogosultak, a gyermeket nem tervezők, csak élettársi kapcsolatban, vagy egyedül élők, illetve az idősebbek nem számolhatnak a kamattámogatott lakáshitel adta lehetőségekkel.

Kik lehetnek CSOK Plusz igénylők?

  • azon házaspárok, akik legalább egy gyermeket vállalnak,
  • ahol a feleség legfeljebb 40 éves,
  • legalább egyikük minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezik,
  • a pár mindkét tagja büntetlen előéletű és nincs 5 ezer forintot meghaladó köztartozásuk, vagy már rendezték azt,
  • illetve megfelelnek az adott bank hitelbírálati feltételeinek, vagyis hitelképesek.

A korábbi CSOK támogatással ellentétben a 2024-től elérhető konstrukciónak nincsen vissza nem térítendő támogatási része, a családoknak kamattámogatott hitelt van lehetőségük felvenni, 2,5-50 millió forint között.

Jó tudni
Az igénylési alapfeltételek tekintetében van egy kiskapu: 2025. december végéig az a házaspár is felveheti a támogatott lakáshitelt, ahol a feleség már idősebb, ez esetben elvárás, hogy az igénylés benyújtásakor már várandósnak kell lennie és a magzat legalább 12 hetes.

A CSOK Plusz részletes feltételeiről kapcsolódó oldalunkon tájékozódhatsz, megtudhatod többek között az ingatlanhoz kapcsolódó feltételeket, a lehetséges hitelcélokat, illetve minden fontos részletet a gyermekvállalás, az életkori szabályok és a tartozáselengedés kapcsán is.

Tudd meg, hogy jogosult lehetsz-e a kedvezményre, kalkulálj a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Hirdetés