Tovább csökken a jegybanki alapkamat! Hogyan hat ez a hitelekre és a befektetésekre?

Tovább csökken a jegybanki alapkamat! Hogyan hat ez a hitelekre és a befektetésekre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-26
 

A Magyar Nemzeti Bank mai döntése értelmében március 27-től 8,25% az irányadó kamatszint hazánkban. Mit várhatunk a hitelkamatoktól, betéti hozamoktól a döntést követően?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén az alapkamat csökkentéséről döntött. Az irányadó kamatszintet március 27-től 75 bázisponttal csökkentik, az alapkamat új értéke így 8,25% lesz. Természetesen a döntés érintette a kamatfolyosót is: a folyosó alsó szélének tekinthető O/N jegybanki betéti 7,25%, míg a felső határát jelölő O/N fedezett hitel 9,25% lesz a holnapi naptól. Mindkét érték esetében az MNB 75 bázispontos csökkenésről döntött.

Hogy alakulnak a hitel és megtakarítási kamatok az alapkamathoz képest?

Ha az alapkamat nem igazán mond sokat nekünk, akkor ez nem véletlen, ugyanis ritkán találkozhatunk vele a mindennapi életben. Ugyanakkor bizonyos mechanizmusokon keresztül kifejti hatását a gazdaságra, a pénzpiaci hozamokra. Éppen ezért érdemes megvizsgálni az alapkamat szemszögéből az általunk elérhető hitelkamatok, megtakarítási hozamok alakulását.

A legkedvezőbb személyi hitelek kamata meghaladja az alapkamatot. A Bankmonitor kalkulátora alapján 1 millió forint havi jövedelem mellett a legolcsóbb 5 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi hitel THM értéke jelenleg 12,59%. Ehhez 88 032 forint havi törlesztőrészlet és 7 394 648 forint teljes visszafizetendő összeg kapcsolódik.

A lakáshiteleknél már más a helyzet, itt bőven találkozhatunk az alapkamatnál kedvezőbb kondíciókkal is. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 1 millió forint havi jövedelemmel a legolcsóbb 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, legalább egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön THM értéke 6,10%. A kérdéses hitel induló törlesztőrészlete 142 806 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 34 229 377 forint. (A kérdéses paraméternek megfelelő összes banki ajánlat THM értéke elmarad az alapkamat nagyságától.)

A legkedvezőbb hitelek és megtakarítások kamata összehasonlítva a jegybanki alapkamattal

A megtakarítások között a kockázatmentes és alacsony kockázatú befektetések érdemes megvizsgálni. Jelenleg ezek közül az állampapírok és bankbetétek jöhetnek szóba. A komoly előírások, speciális elvárások nélkül elérhető legkedvezőbb éves kamatszint 7,25% körül alakul. (Ennek megfelelő éves kamatot kínál például a Cetelem Bank 8 hónapos lekötésre.) Ez már egy értelmezhető kamatszint, de ne feledkezzünk meg a kamatadóról és a szochóról, melyek együttes mértéke 28%. Ilyen adókkal egy állampapírnál nem találkozhatunk.

Az állampapírok közül a jelenlegi legkedvezőbb éves kamatszinttel a 2027/N BMÁP rendelkezik. Azt mindenképpen tudni kell a papírról, hogy negyedéves kamatozású és jó eséllyel a következő kamatfordulókor a kamata csökkenni fog. A megtakarításoknál a bónusz állampapír aktuális kamata meghaladja az alapkamat nagyságát. De ez a papír változó kamatozású, és előreláthatóan a magas kamatszint nem marad velünk sokáig.

A lakáshitelek éves költsége érdemben elmarad az alapkamattól, ráadásul a kamatozásuk hosszú ideig fix.

Hirdetés

Hirdetés

Csökkenhet az új kölcsönök kamata?

Az aktuális helyzetnél valószínűleg fontosabb, hogy mire számíthatunk a jövőben, hogy milyen hatása lehet az alapkamat csökkenésnek hosszabb távon? Mérséklődhetnek a hitelkamatok is ezt követően?

Sajnos rövid távon nincs komoly esély arra, hogy az újonnan kihelyezett hitelek kamata érdemben csökkenni fog. Az alapkamat ugyanis a rövid pénzpiaci hozamokra hat gyorsan, a hosszabb futamidejű pénzpiaci hozamokra – BIRS, hosszú futamidejű állampapírok -, már csak lassabban, tompítottan fejti ki a hatását. Márpedig a jelenlegi lakossági hitelek kamata a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamoktól függ.

Sajnos ezen pénzpiaci hozamokra más tényezők is hatnak, amelyek a kérdéses mutatók csökkenése ellen dolgoznak. Ilyen például a nemzetközi hozamkörnyezet alakulása: a német és USA hosszú futamidejű hozamok emelkedtek az utóbbi időben, ami a hazai hasonló hozamokat megtámasztja.

Mindezek miatt sajnos az alapkamat csökkenéséhez hasonló kamatcsökkenésre a lakáshitelek és személyi kölcsönök piacán nem számíthatunk. Inkább oldalazás, a verseny fokozódása, esetlegesen minimális kamatcsökkenés várható.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés