Tovább vágott az MNB – Még nagyobb kockázatot kell vállalnunk a hozamokért

Tovább vágott az MNB – Még nagyobb kockázatot kell vállalnunk a hozamokért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-26 Frissítve: 2018-07-02
 

A várakozásoknak megfelelően 0,15%ponttal vágta vissza az irányadó kamatláb nagyságát a jegybank, ezzel kialakítva a holnaptól érvényes, mindenkori legalacsonyabb 1,65%-os alapkamatot. Ennél is fontosabb lehet viszont, hogy a korábban hitt 1,5%-os szintnél is mélyebbre mehet akár az MNB, amennyiben a középtávú inflációs cél elérését támogatja. Ennek következtében még nagyobb kockázatot kell vállalniuk azoknak a megtakarítóknak, akik legalább az eddig megszokott hozamokat el szeretnék érni. Szerencsére azért van néhány olyan eszköz, amelyekkel nagyobb kockázat nélkül is elérhetünk szép hozamokat, mutatjuk is, melyek ezek!

Nem okozott meglepetést mai kamatdöntésével az MNB, hiszen az elemzői konszenzusnak megfelelően 15 bázisponttal 1,65%-ra vágta vissza az irányadó kamatlábat. A korábbi várakozások arról szóltak, hogy az jegybank az amerikai kamatemelés megkezdéséig el akarja érni az 1,5%-os kamatszintet, de az MNB már arra is tett célzásokat, hogy a kamatvágási ciklus vége akár ez a szint alatt lehet, ha nem sikerül teljesíteni a középtávú inflációs célokat.

Az 1,5%-os irányadó kamatláb már akár a júniusi kamatdöntő ülés után kialakulhat, érdekes viszont, hogy bár a piac az egészen közeli múltig júniusra várta, hogy az amerikai Fed megkezdje a kamatemelést, a várakozások szerint arra már semmiképpen sem kerül sor szeptembernél korábban.

Igazán fontos lesz tehát a júniusi magyar kamatdöntés, hiszen azt újabb Inflációs jelentés is megelőzi majd, ami betekintést enged majd a magyar gazdaságban végbemenő folyamatokba. Ebből kiderül majd az is, hogy mennyire reális a középtávú 3%-os inflációs cél elérése, azaz szükség lesz-e a vártnál is nagyobb mértékű csökkentésre.

A megtakarítók jobb, ha sietnek

Az újabb kamatvágás a megtakarítók részéről is alapvető fontosságú. Az alacsony alapkamat következtében ugyanis egyre jobban felértékelődhetnek a fix kamatokat biztosító megtakarítási formák, hiszen az egyre alacsonyabb kamatkörnyezetnek köszönhetően egyre nagyobb kockázatot kell már vállalnunk már csak azért is, hogy a korábbi hozamokat elérhessük. Jó megoldást jelenthetnek tehát erre azok a bankbetétek, amelyekkel akár 3,6%-ot is elérhetünk 1 éves lekötés esetén. De 3,2%-ot már fél millióval is el lehet érni!

1

Aki viszont bankbetétekben gondolkodik, annak mindenképpen érdemes lehet sietni a lekötéssel, mivel a banki kamatok követik a jegybanki alapkamat alakulását, az új kamatlábakat pedig hónap elején szokták bevezetni. Mivel jövő hét elején már beköszönt a június, ajánlott lehet a lekötésekre vonatkozó megbízásokat péntekig kiadni, hiszen lehet, hogy a következő hónaptól már alacsonyabb kamatot kaphatunk a pénzünkért.

Ha viszont még ez sem elég, akkor a 3-5 éves állampapírok jelenthetnek jó megoldást, főleg azok a változó kamatozású államkötvények (Prémium Magyar Államkötvény, Bónusz Magyar Államkötvény), amelyek adott kamatbázis fölött – futamidőtől függően – akár 1,25-3,5%-os kamatprémiumot ajánlanak. A Prémium Magyar Államkötvények adott kamatperiódust megelőző éves átlagos inflációt tekintik kamatbázisnak, de csak abban az esetben, ha ez nem negatív érték. Még ha ez negatív érték lenne is, ezek az állampapírok a teljes kamatprémiumot kifizetik adott az időszakra. (A Bónusz Magyar államkötvények pedig a rövid (12 hónapos) állampapírok (DKJ-k) kamataihoz képest nyújtja a felárat.) De a fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegy, illetve a Féléves Kincstárjegy is vonzó lehet 3, illetve 2,75%-os kamatával.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés