Tudd meg te is, mi a különbség a klasszikus és a fogyasztóbarát személyi kölcsön között! (X)

Tudd meg te is, mi a különbség a klasszikus és a fogyasztóbarát személyi kölcsön között! (X)
Hirdetés

Cikk2021-12-15 Frissítve: 2021-12-24
 

Legyen az tervezett vagy hirtelen felmerülő költség, bármikor jöhet egy nagyobb kiadás az életedben. Ilyenkor megoldás lehet a személyi kölcsön felvétele. De tudod, mit is jelent pontosan, ha egy ilyen konstrukció „fogyasztóbarát”? Cikkünkből megismerheted a részleteit, illetve bemutatjuk a K&H személyi kölcsönének főbb jellemzőit.

A személyi kölcsönök általában, meghatározott célra vagy szabad felhasználásra felvehető, több millió forint összegű hitelek, amelyeket egy vagy két adós törleszthet bizonyos futamidőn belül, ami akár 10 év is lehet. Ezek igénylési feltételei a hazai hitelintézeteknél hasonlóak: jellemzően 18-65 év közötti, magyarországi lakóhellyel és telefonszámmal rendelkező magánszemélyek igényelhetik, akiknek havi nettó jövedelme eléri az adott bank által meghatározott minimumot.

A piacon számos konstrukcióval találkozhatsz, ezek között azonban jelentős eltérések lehetnek. Ennek oka egyrészt a bankok eltérő igénylési és árazási gyakorlataiban keresendő, másrészt pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. januárjában bevezetett, digitális banki megoldásokat ösztönző Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel minősítése.

Hirdetés

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi hitelek jellemzői

Az MNB ajánlásában meghatározta azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyeket teljesítve az adott bank használhatja a fogyasztóbarát jelzőt az ajánlatánál. Ezek többségében a költségek bizonyos szintű határait és a digitális megoldások alkalmazását írják le.

Olyan szabad felhasználásra vagy hitel kiváltására igényelhető hitelkonstrukciók lehetnek Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek, amelyek:

  • kamata nem magasabb, mint 16-17%, 500 ezer forintnál nagyobb hitelösszeg esetén 11-12% (attól függően, hogy a bank milyen referenciakamatot alkalmaz);
  • futamideje nem haladja meg a 7 évet;
  • fix kamatozásúak, a törlesztőrészletek egyenlő összegűek maradnak a futamidő alatt;
  • minden ügyfél számára elérhetőek teljeskörű online hitelfelvétel keretében;
  • folyósítási díja nem több, mint a hitelösszeg 0,75%-a, teljesen online hitelfelvétel esetén pedig 0 Ft;
  • továbbá a folyósított összegnek online igénylés esetén 2, hagyományos igénylés esetén pedig 3 munkanapon belül meg kell érkeznie az igénylő bankszámlájára.

A K&H személyi kölcsön  – THM: 8,5–14,2%

A K&H Banknál elérhető személyi hitelek között találhatsz kifejezetten autóvásárlásra, hitelkiváltásra és lakásfelújításra is ajánlatokat, de ugyanígy elérhető a szabadfelhasználású konstrukció is. Ugyan klasszikus értelemben ezek az ajánlatok minősítés nélküliek, megfelelnek a legtöbb kritériumnak, sőt, egyesesetekben kedvezőbb feltételeket is biztosíthatnak.

Díjmentes hitelbírálat mellett a folyósítás díja 0,75%. A kamat átutalási kedvezménnyel 7,49%, míg anélkül 9,49%. A jogszabályi előírásoknak megfelelően az előtörlesztés díja 1% (ha több mint 1 év van hátra a hitel lejáratáig). Mindezek mellett akár 10 millió forint hitelösszeg, 2-10 év futamidővel is igényelhető.

A legjobb pedig, hogy a Bank ügyfeleként mobilbankból is igényelheted a személyi kölcsönt, amely az igényléstől akár aznap megérkezhet a K&H-nál vezetett folyószámládra.

Jogi szöveg

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A tájékoztatóban szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

Hirdetés