Túl drága a bankszámlád? – Itt egy új, nézd meg, hátha jobb

Túl drága a bankszámlád? – Itt egy új, nézd meg, hátha jobb
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-14
 

Az utóbbi időben nem túl gyakori, hogy új bankszámlákkal rukkolnának elő a pénzintézetek. Nemrégiben viszont az UniCredit Bank úgy döntött, hogy megtöri a csendet. Kíváncsiak voltunk, hogy mit tud az új számlacsomag, ezért beleástuk magunkat a részletekbe.

1

Mit kapunk a pénzünkért?

Havi 995 Ft-ért cserébe

  • megspórolhatjuk a bankkártya díját (ez egy MasterCard típusú elektronikus kártya PayPass funkcióval), ami 2.500 Ft lenne az első évben, 3.300 Ft a második évben,
  • nem kell külön fizetni a bankszámlán történő mozgásokról szóló SMS értesítésekért, ami egyébként 36 Ft lenne üzenetenként, valamint
  • a netbankért, ami bármilyen hihetetlen is, de a többi, a banknál elérhető számlacsomagnál 150 Ft-ba kerül havonta.
  • 0,5%-os díja van minden átutalásnak (legyen az eseti, rendszeres, vagy csoportos beszedés, függetlenül attól, hogy netbankon, telefonon, vagy bankfiókban adtuk meg a megbízást) és ugyanennyit kell fizetni a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvételekért is.

A puding próbája…

A kedvezmények alapján első ránézésre nem is hangzik rosszul, bár a havi 995 Ft-os díj nem valami csábító. Főként, hogy ebben ugyebár az átutalások, valamint a készpénzfelvételek díja még nincs is benne (nyilván ez utóbbi csak akkor lényeges, ha egyébként nem elegendő számunkra a jogszabály által biztosított keret).

A legfontosabb persze, hogy mindig a teljes fenntartási költséget tartsuk szem előtt. Így megkímélhetjük magunkat a felesleges kiadásoktól. Ennek jegyében vizsgáltuk mi is, hogy hol helyezkedik el az új UniCredit Fix számlacsomag a többi bankszámlához képest.

Mivel ennél a számlacsomagnál nem elvárás, hogy rendszeresen jövedelem érkezzen a bankszámlára, ezért az összehasonlításkor is ilyenek között kutakodtunk. Egy olyan banki ügyfél helyzetét vizsgáltuk, akinek ugyan rendszeres jövedelme nincs, ennek ellenére teljesen hétköznapi módon használja a bankszámláját. Ilyen feltételekkel így fest jelenleg a kép.

A fenti bankszámla használati szokások mellett a bankok közötti rangsorban elfoglalt helyezését tekintve nem is rossz az UniCredit ajánlata. A havi összköltség alapján viszont közel négyszer annyiba kerül a bankszámla fenntartása, mint a legolcsóbb Gránit Digitális számlacsomag.

A teljesség kedvéért hangsúlyoznunk kell, hogy az amúgy előnyös helyezés kizárólag a bank aktuális számlanyitási akciójának köszönhető, amivel új ügyfélként fél évig megspórolható a 995 Ft-os zárlati díj. A kedvezmény nélkül 1.447 Ft a havi összköltség, ami miatt jóval hátrébb kerül a számlacsomag a rangsorban.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Tehát nem kizárt, hogy számodra éppen az UniCredit Fix az optimális számlacsomag. Ennek eldöntéséhez használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

Az biztos, hogy a vizsgált bankszámla használati szokások mellett még az akció nélkül is jobban járunk az új számlacsomaggal, mint a korábbiakkal. Közel 500 Ft-ot lehet így spórolni havonta, ha a Privát Plusz, vagy a Bónusz helyett a Fix-el bankolunk. Azaz UniCredites ügyfélként érdemes lehet a számlacsomag módosítását kezdeményezni, még az 1.000 Ft-os díj ellenére is.

Az is biztos, hogy azok sem fognak csalódni a számlacsomagban, akik mind a mai napig bankfiókban adnak átutalási megbízásokat. Nagy összegű átutalásoknál (milliós nagyságrendeknél) viszont nagyon fájhat, hogy a díj nincs maximalizálva.

Az pedig, hogy számodra ez lesz-e a megfelelő, csak úgy derül ki, ha veszed a fáradtságot és használod bankszámla kalkulátorainkat.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés