Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-17 Frissítve: 2021-06-18
 

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő alatt az éves átlagos hozam pedig akár 5,46% is lehet.

Új lakossági állampapír bevezetését tervezi az Államadósság Kezelő Központ, ez várhatóan 2019. június 3. után lesz majd jegyezhető. Az új papír teljes futamideje 5 év, kamatozása a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Az induló kamatszint 3,5%, ami fél évre rá 4%-ra emelkedne. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben már eléri  a 6%-ot. Eszerint, ha 100 000 Ft-ot fektetünk be, akkor az 5 év során összesen 27 300 Ft hozamot érhetünk el kamatos kamatozást feltételezve. (A kamatos kamat lényege, hogy az éves hozam újra befektetésre kerül minden év végén, és az így megemelt összeggel kamatozik a megtakarítás tovább).

A papír könnyen visszaváltható, amennyiben szükség lenne a befektetett összegre. Lesznek olyan egyhetes időszakok, amikor 100%-os értéken lehet túladni a kötvényen, ugyanakkor ezen időszakokon kívül is igen kedvező, 99,75%-os árfolyamon lehetne pénzzé tenni a megtakarítást.

Nagy előnye a papírnak, hogy kamatadó mentes lesz. (Ez valamennyi június 1. után kibocsátott állampapírra igaz lesz egyébként.) Egy mostani standard megtakarítás esetében a kamatadó mértéke 15%, vagyis az adómentesség a fenti példa esetében 4 095 Ft-tal növeli az elérhető hozamot.

Hirdetés

Hirdetés

Alternatív megoldások

Amikor megtakarítási formákat hasonlítunk össze, akkor fontos, hogy hasonló tulajdonságú termékek kerüljenek kiválasztásra. A kockázati szintje az új Nemzeti Körvények alacsony, hiszen esedékességkor, valamint a futamidőt követően garantáltan kifizetik az előzetesen megígért összegeket. Emellett idő előtti visszaváltás esetén is maximalizálva van az esetleges veszteség mértéke. Hasonló kockázatú és futamidejű befektetések természetesen most is elérhetőek a magyar piacon. Ilyen például a bankbetét, a kötvény alap vagy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ugyanakkor jól látható, hogy jelen piaci környezetben a versenyző termékek várható hozama nem éri el a most bevezetésre kerülő kötvényen elérhető hasznot.

A bankbetéteken és kötvény alapokon elérhető várható éves hozam jelentősen elmarad. (Amennyiben mégis ezek érdekelnének, az aktuális lehetőségekről a Bankmonitor Befektetési Alap Kalkulátorának segítségével tájékozódhatsz.) Legfeljebb a Prémium Magyar Állampapír képes csak megközelíteni az új Nemzeti Kötvényen realizálható nyereséget. Fontos azonban, hogy a fenti eredményeket a jelenlegi piaci környezetet előrevetítve határoztuk meg, amit például az infláció esetleges emelkedése alapvetően megváltoztathat. Ezért megnéztük, hogy milyen hatással lenne a befektetésünkre egy idő előtti visszaváltás, vagy éppen az infláció emelkedése.

Lehetséges jövőbeni változások hatásai

Előfordulhat, hogy nem tudjuk kivárni a teljes 5 évet. Ez természetes dolog, az ember azért választ egy relatív alacsony kockázatú megtakarítást, mert ha idő előtt szüksége lenne a befektetett összegre, akkor itt relatív kis költségekkel/veszteséggel hozzáférhet a pénzéhez. Például, ha a 3. év után vennénk ki a pénzünket, akkor az új Nemzeti Kötvénnyel éves szinten 4,61%-os átlaghozamot érhetünk el, ez pedig még mindig magasabb, mint az 5 éves Prémium Magyar Állampapír esetében elérhető nyereség. Sőt, ezzel a jelenleg vásárolható 3 éves prémium állampapír hozamát is meghaladná, ami bár nem versenytársa egy 5 éves megtakarításnak, de ettől még érdemes összehasonlítani a két lehetőséget.

Egy másik fontos tényező lehet magának az inflációnak a megváltozása. A Prémium Magyar Állampapírok ugyanis változó kamatozásúak, az éves inflációra kerül rá egy előre meghatározott prémium kamat (Jelenleg az első évben a 2,8%-os éves inflációra jön rá 5 éves futamidejű kötvény esetén fix 1,7%, 3 éves futamidőnél fix 1,4%.)

A 2019 márciusi infláció a KSH adatai alapján 3,7% volt, ugyanakkor a szakértői becslés az éves inflációt még mindig 3%-hoz jóval közelebb várja. Nézzük meg az 5 éves prémium állampapír hozamának alakulását azt feltételezve, hogy az infláció az idei évben 3,2% lesz, és a további években változatlan szinten marad. Ebben az esetben azt láthatjuk, hogy az átlagos éves hozam 4,82%, ez pedig még mindig elmarad a Nemzeti Kötvény hozamától.

Jól látható tehát, hogy az új kötvény jó alternatívája lehet a most elérhető hasonló megtakarításoknak. (Amennyiben részletesebben érdekelnének a piacon aktuálisan elérhető kötvények, a részleteket ITT megtalálhatod.)

Hirdetés
Hirdetés