Újabb bomba befektetés – Szerintünk büdös

Újabb bomba befektetés – Szerintünk büdös
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-26 Frissítve: 2018-07-02
 

Alig néhány hét telt el a nagy port kavart brókerbotrányok óta, de máris könnyedén belebotolhatunk olyan ajánlatba a megtakarítási piacon, amely nekünk gyanús. Csak remélni tudjuk, hogy a magyar megtakarítók már nem sétálnak bele olyan könnyedén a csapdákba, és nagyon jól megtanulták, hogy van, ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

A február környékén kipattant brókerbotrányoknak számos magyar család megtakarítása esett áldozatul. Ennek köszönhetően viszont egyvalamit mindenki megtanulhatott: ha egy ajánlat irreálisan vonzó, akkor jobban tesszük, ha nagy ívben elkerüljük. Mindeközben egy bizonyos szolgáltató éppen a magyar lakosság körében keres befektetőket, méghozzá olyan feltételek mellett, ami meglátásunk szerint a Quaestor-kötvényeket is megszégyeníti (azok fix hozama 6,87%-os volt fél évvel ezelőtt).

Lehet, hogy eljött az ideje, hogy a magyar megtakarítók levizsgázzanak az elmúlt hónapok tananyagából, és kiderüljön, mennyit tanultak a saját és mások hibáiból? Hogy a bukás aránya mégse legyen olyan magas, kicsit mégis segítünk, és ezen az élő példán keresztül mutatjuk be, melyek azok a jelek, amikre mindenkinek oda kell figyelnie.

De mi is az ajánlat?

A szóban forgó befektetési ajánlat egy kéretlen email formájában jutott el a Bankmonitor csapatához (eleve nem szeretjük az ilyet). Pár klikk után láthatunk is a cég honlapján egy német ingatlanpiaci befektetést, amelynek a következők a jellemzői (szó szerint idézzük):

  1. 6.5%-os éves euro hozam
  2. magas biztonság
  3. rövid futamidő

A legelső pont az, ahol reméljük, már mindenkinél megszólaltak a figyelmeztető szirénák. Ne felejtsük el, hogy ez egy eurós befektetés, és azt se, hogy a német kockázatmentes kamatok 0% közeli szinten vannak (a 10 éves német állampapír jelenleg évi 1% alatti hozamot fizet). A 6.5%-os euróhozam tehát önmagában is őrületesen magas a jelenlegi környezetben, pláne ha még azt is ígérjük mellé, hogy az adott befektetés biztonságos és rövid futamidejű. Szerintünk ez túl szép, hogy igaz legyen. Legalább annyira, mint a Quaestor 6,87%-os hozamígérete volt forintban.

Sokakban felmerülhet a kérdés: a német megtakarítók vajon miért nem látják a hatalmas lehetőséget ebben a befektetésben? Miért van szükség terjeszkedésre, és miért pont Magyarországot választották erre a célra?

Biztos, hogy nem lesz gond a fizetéssel?

De nem a marketing szöveg az egyetlen gyanús pont. Aki kicsit utánanéz a német ingatlanpiacnak, láthatja, hogy bár az elmúlt években tényleg őrületes mértékben emelkedtek az ingatlanok eladási és bérleti árai, nem lehet nem meghallani az egyre gyakoribb és egyre hangosabb vélekedéseket egy esetleges ingatlanpiaci buborék várható kidurranásáról.

Tavaly nyáron például a német szövetségi pénzügyminiszter, Wolfgang Schaeube beszélt arról, hogy az alacsony kamatok és a magas árak miatt egyre nagyobb aggodalommal szemléli az ingatlanpiacon kialakult helyzetet. Azóta pedig nem sok jel utal arra, hogy mindez megváltozott volna. A német városokban rendre találkozhatunk toronydaru erdőkkel, hiszen nincs olyan ingatlanfejlesztő, aki ki akarna maradni a kínálkozó lehetőségekből, és pont ilyenkor szoktak bajok történni.

Ne ide tedd a pénzed

A fenti veszélyeket is figyelembe véve mi úgy látjuk, akkor tesszük a legjobban, ha nem ebbe a megoldásba fektetjük be a pénzünket. Hasonlóan magas hozamokat jelenleg nem lehet kockázat nélkül elérni, aki mást állít, az szerintünk nem mond igazat.

A befektetések világában a kockázat, a hozam és a futamidő olyan arany háromszög, amelynek egyszerre maximum két csúcsát tudhatjuk magunkénak. Lehet egy befektetésnek magas hozamígérete és biztonsága, de akkor egészen biztosan nem lesz rövid futamidejű, tehát sokáig nem férhetünk majd a pénzünkhöz. Ha valami magas hozamlehetőséget kínál és egyben rövid futamidejű, az egészen biztosan nagyon kockázatos termék lesz. Ha pedig valami rövid futamidőt és biztonságot egyszerre kínál, akkor annak nem lesz magas a hozama.

Annak, aki a biztonság érdekében kisebb hozamokkal is megelégszik, jó megoldást jelenthetnek az állampapírok és a bankbetétek. Azoknak pedig, akik nagyobb kockázatot is vállalnának a potenciálisan magasabb hozamokért cserébe, az ismert és megbízható kibocsátók befektetési alapjai között érdemes szétnézniük.

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés