Újévi fogadalom helyett, még most tedd rendbe a befektetéseidet!

Újévi fogadalom helyett, még most tedd rendbe a befektetéseidet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Ugyan az év végén is rendkívül sok tennivaló akad, de ha máskor nem is, legalább ilyenkor érdemes tüzetesen megnézned a befektetéseidet. Mire figyelj a hozamoknál és költségeknél, valamint mihez is mérd őket? Mit csinálj a veszteséges papírokkal? Itt vannak az elhalaszthatatlan teendők az év végére!

A 2017-es évben különösen megérte figyelemmel követni a befektetéseket, hiszen érdekes folyamatoknak lehettünk szemtanúi. Egyrészről tovább csökkent a kockázatmentesen elérhető kamat, így aki például halogatta, hogy állampapír vásároljon, már csak alacsonyabb kamat mellett tudott vásárolni. Ugyanakkor nagyobb izgalmakat tartogatott a részvénypiac, hiszen ez nemzetközi szinten is csúcsokat döntögetett, így vállalva a rizikót, akár egy részvényalappal is nagyot kaszálhattál.

Azonban itt az év vége, amikor a saját befektetéseiddel kapcsolatban megéri levonni a tanulságot, legyél akár óvatos duhaj, aki állampapírt vásárol, vagy vállalkozó szellemű, aki a részvényekért van oda. Van néhány tippünk is, hogy mire célszerű figyelni, mielőtt belépünk az új esztendőbe.

Nézd át a befektetéseidet, és rendezd a sorokat! Klisésen hangzik, de nézd át, hogy milyen befektetésed van, és az igazodik-e a céljaidhoz, valamint az általad vállalt kockázathoz. Vedd sorra őket és nézd meg, milyen teljesítményt nyújtottak. Ne ragadj le a rövid távú hozamoknál, inkább a hosszabb távra koncentrálj, nézd meg az elérhető információkat, híreket és számolj a jövőbeli kilátásokkal is. Érdemes például átgondolnod, hogy továbbra is olyan vonzónak tartasz-e egy adott befektetést, mint amikor megvásároltad? Ez alapján célszerű a gyengén teljesítő, vagy veszteséges papírok sorsát is megfontolni, és ha nem látsz bennük fantáziát, túl kell lépni és máshol befektetni.

Mérd a befektetések teljesítményét! Nem csak az a lényeg, hogy abszolút értelemben milyen hozamot nyújt egy befektetés, hanem ezt valamihez viszonyítani is szükséges. Alapvető elvárás, hogy legalább az infláció szintjét megugorjuk, ugyanakkor a kockázatosabb befektetéseknél az állampapírok, vagy egy részvényindex teljesítményét meghaladó hozam a cél (például MAX, BUX).

Védd be magad a bizonytalan jövő ellen! A legjobb időpontot nem lehet eltalálni, ha egy befektetésbe ki/beszállni szeretnénk, de azért érdemes gondolni a jövőre. Ha részvénykitettséged van, a csúcson lévő piacon mindenképp meg kell fontolni, mit tehetsz. Visszavehetsz a rizikóból, vagy átsúlyozhatsz például olyan befektetésbe, ami még kedvezőtlen piaci környezetben is képes pozitív hozamot felmutatni. Az abszolút hozamú alapok pontosan ezt tudják biztosítani.

Befektetési alap keresőnk segítségével könnyen meg is találhatod a hozzád passzoló befektetést!

Az adózási szempontokat se hanyagold el! Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek közé tartozó befektetéseid (legfőképpen részvény) esetén az ún. átkötést is megejtheted az év végéig. Ekkor a veszteséges befektetést eladod, majd vissza is vásárolod, a realizált veszteséget pedig szembe állítod a nyereségeiddel, amivel lejjebb faragod a fizetendő adódat. Ráadásul az év végéig még gond nélkül nyithatsz egy Tartós Befektetési Számlát is, amivel az adózási kötelezettséget csökkentheted, és a 0. gyűjtőévet is megúszod. Ha kifejezetten időskorra tervezel, egy nyugdíjcélú-megtakarítás is jól jöhet, hiszen itt 20%-os adójóváírást is kapsz a megtakarításod után.

Ne szaporítsd feleslegesen a költségeket! Ma nemcsak a befektetések hozamára, hanem a költségekre is különösen érzékenynek kell lenned. Az egyes szolgáltatók díjszabása alapján éves szinten akár a hozamod 0,5-1%-a is elmehet az értékpapírszámla fenntartására. Mondani sem kell, hogy ez egy állampapírnál igazán nagy érvágás, de még egy magasabb hozampotenciálú befektetési alap mellett is fájdalmas. Törekedj arra, hogy minél olcsóbb szolgáltatónál tartsd a pénzed (állampapírnál a Magyar Államkincstár, befektetési alapnál az online szolgáltatók), persze a járulékos költségek figyelembevételével (utalás, pénzkivétel)!

Hirdetés
Hirdetés