Újévi tanácsok 2023-ra – Hogyan csökkentsük a kiadásainkat?

Újévi tanácsok 2023-ra – Hogyan csökkentsük a kiadásainkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-03
 

Az újév mindig remek alkalom arra, hogy átgondoljuk tennivalóinkat, tervezzünk és kitűzzünk olyan célokat, amelyeket szeretnénk az adott évben megvalósítani. Legyen a 2023-as esztendő pénzügyileg is tudatos, a Bankmonitor szakértői ebben az összeállításban a kiadások csökkentéséhez gyűjtöttek össze hasznos praktikákat.

Az új év indításához korábbi cikkünkben otthonunk korszerűsítéséhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot, ebben az összeállításban mindennapi kiadásaink keretek között tartásában segítséget jelentő lehetőségekkel folytatjuk a történetet. 

Vizsgáld felül a költségeket!

Az emelkedő energiaárak mellett a fogyasztási cikkek, szolgáltatások drágulása is drasztikus, az árak emelkedése a 2023-ban is velünk maradhat. Az MNB inflációs jelentése szerint 2023-ban az infláció fokozatos csökkenése várható, de éves átlagban várhatóan meghaladja majd a 2022. évit. Ez mindannyiunk számára komoly kihívást jelenthet, érdemes tehát felülvizsgálni a kiadásokat, hol és hogyan lehet takarékoskodni.

Vizsgáljuk felül tehát a rezsin, az élelmiszereken felüli költségeinket is, nézzük meg azokat a kiadásokat, amikkel mindenképpen számolnunk kell és vegyük sorra azokat is, amik esetleg elhagyhatók, mérsékelhetők. Ha rendelkezünk hitelekkel érdemes áttekinteni azok költségeit, ugyanakkor a jelenlegi lakáshitel és fedezetlen kölcsön kamatszintek tükrében könnyen lehet, hogy nem csökkenthetők érdemben a törlesztőrészletek esetleges hitelkiváltással.

jó tudni
Már most érdemes észben tartani, hogy amennyiben a hitelkamatok csökkenésnek indulnak a jövőben, célszerű lesz a hitelkiváltás lehetőségét is megfontolni. Természetesen minden azon múlik majd, éppen milyen konstrukciójú kölcsönnel, kölcsönökkel rendelkezünk, és hogy ezekhez képest mit kínál aktuálisan a hitelpiac.

Amennyiben segítségre van szükséged a költségeid áttekintésével és a piaci lehetőségekkel kapcsolatban, keresd bizalommal a Bankmonitor hitelszakértőit, akik díjmentesen, bankoktól függetlenül segítenek.

Mennyit fizetsz egy év alatt bankszámlád után?

Nem szabad elfeledkeznünk a bankszámlánkhoz tartozó költségkről sem. Az újév tökéletes a bankolással kapcsolatos díjak áttekintésére, ugyanis a bankoknak január végéig kötelezően meg kell küldeniük ügyfeleiknek az éves díjkimutatást, amelyen minden bankszámlához tartozó költséget feltüntetnek és átláthatóan tájékoztat az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjakról. Segítségével könnyedén kideríthetjük, hogy mire mennyit költöttünk 2022-ben.

Év közben jellemzően nem figyeljük a bankszámlaköltségre, hiszen nem is feltűnő egy-egy tranzakció után felszámított díj változásának mértéke, éves szinten viszont akár több tízezer forintunk is bánhatja, ha elavult, kedvezőtlen díjcsomaggal rendelkezünk. Ilyenkor érdemes megnézni, kínál-e a saját bank olyan csomagot, amivel lényegesen jobban járhatunk, illetve fontos összevetni azt más bankok számlacsomagjaival is. Ma már ugyanis nem ritkák az ingyenes bankszámlák sem, amivel egy kis odafigyeléssel teljesen díjmentesen bankolhatunk.

Kalkulálj
Hasonlítsd össze a legolcsóbb bankszámlákat a Bankmonitor kalkulátorával!

Bankszámlaváltás nélkül is rengeteget spórolhatsz!

Meglévő bankszámlánk költségén is spórolhatunk, ha felülvizsgáljuk szokásainkat, esetleg eszközölünk pár egyszerű beállítást. A költségek csökkentésében a digitalizáció is segítségünkre lesz, a pénzintézetek mobilappjai és az internetbankok elterjedésével ma már nem kell minden apróságért a bankfiókba fáradnunk. Ezzel pedig nem csak időt, de pénzt is spórolhatunk.

A következő ügyek már utazás és sorbanállás nélkül, online, kényelmesen és gyorsan elintézhetők a legtöbb hazai banknál:

  • számlaegyenleg, tranzakciók megtekintése
  • átutalás, csoportos beszedési megbízás beállítása
  • közüzemi számlák fizetése
  • kártyabeállítások kezelése, például készpénzfelvételi-, vásárlási limitek, értesítések módosítása
  • mobilegyenleg feltöltés, autópálya matrica
  • lekötések, megtakarítások, értékpapír ügyintézés
  • egyéb banki szolgáltatások igénylése, lemondása.

A napi pénzügyek intézése tehát már nem feltétlenül időigényes művelet, a digitális csatornákon keresztül pedig jóval olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes is lehet egy-egy tranzakció.

Sokat spórolhatunk azzal is, ha beállítjuk számlánkra a jogszabályi, ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, amellyel havonta két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forint összegben vehetünk fel pénzt bármely hazai bank ATM-jéből. Egyes számlacsomagok ezen felül is kínálnak díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget, ezért érdemes ebből a szempontból is áttekinteni a feltételeket.

A drága sms értesítéseken is sokat foghatunk, ha helyette az okostelefonra igényelhető push értesítés szolgáltatást állítjuk be. Ezzel teljes mértékben és biztonságosan kiválthatók a korábbi SMS-ek, illetve azok díja, hiszen a push üzenet szolgáltatás jelenleg minden pénzintézetnél díjmentes. Beállításához az okostelefonon kívül már csak a mobilbanki appra lesz szükségünk, ami a telefonunkra küldi ezután a fontos értesítéseket, amelyeknek ugyanúgy beállíthatunk limiteket, és meghatározhatjuk, mely típusú pénzmozgásokról kérünk értesítést.

Ha pedig mégis új bankszámla, esetleg bankváltás mellett döntesz, van még egy jó hírünk. Az egyszerűsített bankváltással ma már jóval könnyebb és gyorsabb lehet a folyamat, elég csak egy alkalommal meglátogatni az új bankfiókot és kitölteni a számlaváltási meghatalmazást.

Korábbi cikkünkből pedig könnyedén kiderítheted, hogyan érdemes új bankszámlát választani 2023-ban. Ismerd meg a részleteket!

Hirdetés
Hirdetés