Üzletrész kivásárlása támogatott céges hitelből?

Üzletrész kivásárlása támogatott céges hitelből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-22
 

A vállalkozások megsegítésére meghirdetett kedvezményes kamatozású (fix 0,1%-2,5%) hitelek nem csak a krízishelyzetek orvosolására adnak kitűnő lehetőséget, hanem akár az ambiciózus tervekkel rendelkező tulajdonosok számára is, például tulajdonostársuk kivásárlására. Megmutatjuk, milyen támogatott hitelekre számíthat az, aki erre vállalkozna. 

A hitelezhetőség alapvető feltételei

Maradjon a kompetencia

Jó eséllyel jöhet szóba hitelfelvétel a kivásárláshoz, ha a kivásárlást tervező tulajdonos, nem csupán pénzügyi befektetőként volt eddig jelen a cég életében, hanem legalább 23 éve már egyébként is erősíti a társaságot érdemi döntéshozatali pozícióban. Szakmailag tehát önállóan is tovább tudja vinni a céget.

Tudjon folytatódni az üzlet

Fontos vizsgálandó szempont, hogy a kivásárolt tulajdonostárs távozásával lesz-e ügyfélveszteségünk, veszítünk-e piacot. Ez a kérdés legkönnyebben úgy orvosolható, ha a vételár egy részét visszatartjuk 1-2 évig, amíg bizonyítottan át tudja nekünk adni piaci és ügyfélkapcsolatait. Amennyiben a társunk csupán pénzügyi befektetői pozícióban vett részt cégünk életében, a kérdés már nem olyan kardinális.

Reálisan meghatározott vételár

Az elfogadott vételár a legtöbb üzletágban a cég által megtermelt működési eredmény (EBITDA) 5-6-szorosa, természetesen az üzletrész arányára vetítve. Ez azonban nagyon általános hüvelykujj szabály, egy fintech cég tulajdonrészének meghatározása például teljesen más mutatók mentén történik, nem ritka ezeknél a 10-12-szeres EBITDA sem. A tervezett vételárat mindenképp érdemes előzetesen leegyeztetni a kiválasztott finanszírozó bankkal. Emennyiben a bank alacsonyabb vételárat tart elfogadhatónak, úgy a tulajdonosnak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az önerő kifizetésekor.

Kell egy kis önerő is

Fontos feltétel a fentieken túl, az önerő előteremtésének képessége. A tulajdonrész vételárának legalább 20%-át saját forrásból kell tudni biztosítani. A saját forrás rendelkezésre bocsátásával megmutatkozik a leendő új tulajdonos kockázatvállalási hajlandósága.

Létezik olyan extrém helyzet, amikor a bank elfogadja az utólagos, osztalék kifizetésből történő (akár több részletben is) saját forrás biztosítást, itt azonban az egyéb biztosítéki feltételeknek kell sziklaszilárdnak lenniük a hitel mögött.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen biztosítéki elemek bevonásával valósulhat meg a hitel?

A cég teljes eszközállományára és magára az üzletrészre is zálogjog kerül, ez a kiindulási alap. Emellett az új tulajdonosnak magánszemélyként is kezességet kell vállalnia nagy valószínűséggel. A fő biztosítéki elemek mellett szóba jöhet addicionális ingatlanfedezet bevonás is, főként akkor, ha a tranzakció tárgyát képző társaság nem rendelkezik ingatlanvagyonnal.

A hiteltörlesztés ideje alatt pedig részben vagy egészben számítani kell az osztalékfizetés korlátozására. Ennek fő célja nyilván az, hogy a megtermelt nyereséget első sorban a hitel visszafizetésére fordítsa a cég. Tárgyalási alapot jelenthet még az éves törlesztési kötelezettségen felül megmaradt eredmény kifizethetősége is.

Mekkora hitelt tudunk felvenni?

A hitel visszafizetését a társaság cashflow-jára alapozza a bank, tehát a társaság kimutatott eredményének fedezni kell a hitel törlesztését és annak kamatfizetési kötelezettségét. Ennek kimutatására alapvető elvárás a hitel teljes futamidejét lefedő – ami általában 7-8 év – cashflow szemléletű pénzügyi terv.

Milyen támogatott hitelek állnak rendelkezésre?

Legtöbb esetben a Növekedési Hitelprogram Hajrá Beruházási Hitele jelentheti a megoldást, mely a program kibővítésével ismét igényelhető erre a célra is.

Kalkulátorunk segítségével nézd meg, hogy céged alkalmas-e egyéb feltételek tekintetében a maximum fix 2,5%-os kamatozás mellett elérhető Növekedési Hitel felvételére:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Mint látható, nem „gyerekjáték” egy tulajdonrész-kivásárlás hitelből finanszírozása. A Bankmonitor segítséget jelentheti számodra, hiszen több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, írd meg röviden hiteligényedet és elérhetőségedetcsanyi@bankmonitor.hu mail címre, és Csányi Franciska vállalat finanszírozással foglalkozó szakértő kolleganőnk válaszokat és megoldást ad számodra is.

Hirdetés
Hirdetés