Vállalkozói hitelt, vagy személyi kölcsönt érdemes választani katás adózóként?

Vállalkozói hitelt, vagy személyi kölcsönt érdemes választani katás adózóként?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-21 Frissítve: 2022-04-28
 

Egy katás vállalkozónak is szüksége lehet hitelre, számára azonban már a kölcsön típusa is nagyon lényeges lehet: valamilyen vállalkozói hitelt vegyen fel célja megvalósításához, vagy esetleg egy lakossági személyi kölcsön lenne az ideális megoldás? Ezt a kérdést járták körbe a Bankmonitor szakértői.

A katás vállalkozók sokszor szembesülnek azzal, hogy vállalati kölcsönt nem kaphatnak egyszerűen. Számukra is van azonban alternatív megoldás: magánszemélyként igényelhetnek szabad felhasználású hitelt, amelyből megfinanszírozhatják a vállalkozásukhoz kapcsolódó céljaikat is.

Meglepő lehet, de számos olyan élethelyzetben van, amikor a lakossági személyi hitel az ideális választás a katások számára. De hogyan lehet versenyképes alternatívája egy vállalkozói hitelnek egy lakossági fedezetlen kölcsön? A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be ezt:

Feltételezzük, hogy a Katás vállalkozó éves árbevétele az elmúlt években az alábbiak szerint alakult:

  • 2018: 1 millió Ft
  • 2019: 4 millió Ft
  • 2020: 8 millió Ft
  • 2021: 12 millió Ft

Hirdetés

Hirdetés

Nem biztos, hogy elég a Széchenyi hitel összege

A támogatott Széchenyi Kártya Program keretében a jelenlegi inflációs környezetben rendkívül vonzó kondíciókkal – 1,0-2,5% kamat mellett – kaphatnak a vállalkozások kölcsönt. Az igénylés feltételei, az elérhető hitelösszeg miatt azonban nem feltétlenül ez a legkedvezőbb lehetőség.

A Széchenyi hitelnél az igényelhető hitel összegét a 2019-es árbevétel, vagy a 2019/2021-es bérköltség alapján határozzák meg. Egy katás vállalkozásnak bérköltsége nincs, így kizárólag a 2019-es árbevétel lesz lényeges a bank számára a hitelkérelem elbírásakor. A Széchenyi hitelkonstrukcióknál felétel, hogy a hitelösszeg nem haladhatja meg az éves árbevétel 25 százalékát, ez jelen esetben 1 millió Ft kölcsönt eredményez.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy az igénylőnek ennél több pénzre lenne szüksége.

Piaci vállalkozói hitelek

Természetesen a bankok piaci feltételek mellett is nyújtanak kölcsönt. A Bankmonitor kalkulátora alapján a legolcsóbb ajánlatok 1 havi BUBOR + 1% kamatfelár mellett érhetők el. Ez jelenleg 7,2% körüli induló kamatszintet jelentene, amely havonta módosulhat.

Ez a kamatszint magasabb, mint a Széchenyi Program keretében elérhető konstrukcióké, kedvezőbb ugyanakkor egy személyi hitel kamatánál. Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy ennek a hitelnek a kondíciói havonta változhatnak, az aktuális BUBOR értékének megfelelően. Ez pedig igen komoly kockázatot hordoz magában.

A jelenlegi pénzpiaci környezetben – a folyamatosan emelkedő kamatok mellett – egy ilyen kölcsön már néhány hónap alatt jelentősen drágulhat. (Az 1 havi BUBOR 0,75 százalékról 6,2 százalékra kúszott az elmúlt évben.) Ráadásul a kamatra még rájöhet a kezelési költség, egyéb adminisztrációs díj, ami jelentősen tovább növelheti a kölcsön terheit.

Vannak fix kamatozású piaci vállalati hitelek is, ezek kamata jellemzően még magasabb, mint a változó kamatozású kölcsönöké.

Fontos tudni továbbá azt is, hogy vállalkozói kölcsönt katás vállalkozás kizárólag magánszemély kezességvállalása mellett kaphat. De nem minden esetben tud a vállalkozó másik személyt is bevonni a hitelügyletbe.

Személyi hitelből magasabb összeget lehet igényelni?

A legnépszerűbb fedezetlen hitel remek alternatíva lehet egy katás vállalkozónak is. A legtöbb személyi kölcsön fix kamatozás mellett érhető el, vagyis a futamidő alatt az aktuális pénzpiaci kamatok, hozamok alakulásával nem kell törődni.

A személyi hitelek kamata jelenleg 7,98%-nál kezdődik. Ez valamelyest magasabb ugyan, mint a legolcsóbb piaci vállalati hiteleké, de jóval kiszámíthatóbb annál, hiszen a kamat a futamidő alatt nem változhat. A kamat mellett folyósítási díjat számolnak még fel egyes bankok, míg a vállalati hiteleknél számos egyéb költségelem is felmerülhet. Vagyis a THM érték (az összes költséggel számoló teljes hiteldíj mutató) alapján már simán a személyi kölcsönök lehetnek a kedvezőbbek. (Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a Széchenyi kártya Program keretében ennél jóval kedvezőbb kamatok mellett lehet kölcsönt igényelni.)

Ráadásul az elérhető hitelösszegnél a személyi kölcsön igénylésekor az előző évi katás bevételt veszik figyelembe elsősorban. A 2021-es bevétel a példában 12 millió Ft, ennek 60%, azaz 7,2 millió forint szerepel a NAV adóigazoláson. Ez a 7,2 millió havi szinten 600 ezer Ft jövedelmet jelent, ennek az összegnek kell elbírnia a kölcsön törlesztőrészletét.

A jogszabály alapján egy ekkora fizetésnek legfeljebb a 60 százalékát lehet törlesztésre fordítani. A legolcsóbb 10 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű személyi hitel már 154 ezer forintos törlesztőrészlettel felvehető. Ez a 60 ezer forintos jövedelemnek csupán 25-26 százaléka.

Ez a 10 millió Ft a tízserese annak, amit Széchenyi hitelből, vagy piaci vállalati hitelből megkaphatott volna a példában szereplő katás vállalkozás.

Fontos, hogy a bankok eljárásában jelentős különbségek lehetnek a figyelembe vehető vállalkozói jövedelmek kapcsán. Egyes bankok a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget lefelé korrigálják. De eltérések lehetnek a jövedelem terhelhetősége kapcsán is. Nem minden pénzintézet megy el a jogszabályi korlát felső határáig, egyes pénzintézeteknél kisebb törlesztőrészletet vállalhatnak be az adósok, mint máshol. A megfelelő pénzintézet kiválasztásában segítséget nyújthatnak a Bankmonitor szakértői, akik ismerik a bankok hitelezési gyakorlatában tapasztalható különbségeket.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Összegzés

A vállalkozók hajlamosak kizárólag vállalkozói hitelekben gondolkodni, ha cégük céljainak megvalósításához van szükségük pénzre. Pedig adott esetben egy szabad felhasználású lakossági hitel, például egy személyi kölcsön is ideális alternatíva lehet.

  • Sok katás vállalkozó nem tudja teljesíteni a Széchenyi Kártya Program keretében elérhető támogatott konstrukciók feltételeit. Vagy nem kaphatnak elegendő forrást a program keretein belül. Ez utóbbi helyzet könnyen előállhat a nemrég alakult cégeknél, illetve azoknál is, amelyek árbevétele csak az utóbbi egy-két évben kezdett emelkedni.
  • A piaci vállalati hitelek között gyakoriak a változó kamatozású kölcsönök, amelyek kamata jellemzően a BUBOR értékek alakulásától függ. A jelenlegi magas inflációs környezetben a pénzpiaci hozamok további emelkedése várható, ami azt eredményezheti, hogy az induláskor még kedvezőnek számító kamatszint gyorsan jelentősen megemelkedhet.
  • A személyi hitel jó alternatívája lehet a katás vállalkozóknak, a kamat jellemzően fix, az adható hitelösszeg pedig elsősorban az előző év bevételének alakulásától függ.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a személyi kölcsön a legjobb választás minden esetben egy katás vállalkozó számára. A Bankmonitor szakértői azonban azt javasolják, hogy az érintettek hitelfelvétel előtt ezt a lehetőséget is vizsgálják meg: valamennyi alternatíva ismeretében hozzák meg a számukra legkedvezőbb döntést.

Hirdetés
Hirdetés