Varázslatos helyeken lehet luxusnyugdíjas a magyar

Varázslatos helyeken lehet luxusnyugdíjas a magyar
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-26 Frissítve: 2021-07-01
 

Nem csak akkor mehetsz egzotikus helyre nyugdíjas korodban, ha sokat kerestél, bőven találhatsz olyan célpontokat letelepedésre, ahol a magyar fizetésekből is nagy lábon élhetsz. A Mercer minden évben közzétesz egy listát, ahol a megélhetési költségek alapján rangsorolja a városokat. Ez alapján megpróbáltuk beazonosítani azokat a helyeket, amit akár egy átlag magyar is megengedhet magának. Eközben pedig úgy élhet idős korában, mintha csak nyaralni volna.

Ki ne ábrándozott volna már azon, hogy ha nyugdíjba megy, akkor nemcsak a munkájának int búcsút, hanem akár az országnak is. Miért is ne költözhetnék el „melegebb éghajlatra”, ahol akár a tenger morajlása mellett hajthatom nyugovóra a fejem – gondolhatja több tehetősebb nyugdíjas itthon.

A téma egyáltalán nem légből kapott. Sokaknak ismerős lehet az egyik csatornán futó sorozat, ami éppen azt mutatja be, hogy kiszemelt angol párok/családok éppen hol akarnak letelepedni idősebb korukban. Számukra a mediterrán országok a legcsábítóbbak, mert az angliai keresetekhez (nyugdíjakhoz) és lakásárakhoz képest egy görög, spanyol vagy éppen olasz célpont nagyon is vonzó tud lenni.

A fő megfontolás az, hogy otthon eladják az ingatlanukat és a relatíve magas nyugdíjjal a zsebben egy kedvezőbb éghajlatú országban vásárolnak maguknak lakást/házat és telepednek le tartósan. A legtöbb esetben éppen oda, ahol korábban sokszor voltak már nyaralni és beleszerettek a helybe. Nyilvánvaló, hogy ha egy olyan helyre mennek, hol a kereset- és árszínvonal alacsonyabban van, akkor ugyanabból a pénzből sokkal jobban tudnak élni, mint Angliában.

Hasonló vándorlási hullám a világ más részeire is érvényes, főként azokra a fejlett országokra, ahol világviszonylatban is jó a kereset. Az amerikaiaknak például Costa Rica az elsődleges egzotikus célpont, de például az ausztrálok számára a közeli Bali az, ami nagyon keresett.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján darabszámban a legtöbb magyar nyugdíjat az alábbi országokba utalja a nyugdíjfolyósító (legalább 2000 fő számára): Németország, Ausztria, Kanada, USA, Svédország, Szlovákia, Ausztrália. Ennél részletesen bontással nem nagyon találkozhatunk, de a listából az jön le, hogy ezekben az esetekben nem az volt az elsődleges cél, hogy nyaralási helyszínen élvezhessék utolsó évtizedeiket.

Nehéz megállapítani, hogy a magyarok számára mely célpontok lehetnek kapósak, hiszen ez nagyon egyénfüggő, viszont mi találtunk egy olyan listát, amely a legolcsóbb desztinációkat sorolja fel, ahol a megélhetési költségek a legolcsóbbak.

A globális tanácsadó cég, a Mercer minden évben készít egy listát, amin a megélhetési költségek alapján rendezi sorba az országokat, a 2017-es listán 209 város szerepelt. Számos költséget néznek meg, ilyen a lakhatásra, a közlekedésre, az étkezésre, a ruházkodásra, a háztartási cikkekre és a szórakozásra fordított kiadások. A bázis, amihez mindent néznek, az New York és a kiadásokat is dollárba számítják át.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyire vagy felkészülve a nyugdíjas évekre!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

A lista elején olyan városokat találtunk, mint Luanda, Hongkong, Tokió, Zürich, Szingapúr, vagyis itt a legdrágább a megélhetés. Nézzük meg, hogy az országok, ahol a legtöbb magyar kap nyugdíjat, a listán hogyan szerepelnek. A zárójelben a legdrágább város és a legolcsóbb város helyezéseit tüntettük fel:

  • Németország (98. München / 172. Lipcse)
  • Ausztria (78. Bécs)
  • Kanada (109. Vancouver /152. Ottawa)
  • USA (9. New York /140. Winston-Salem)
  • Svédország (106. Stockholm)
  • Szlovákia (148. Pozsony)
  • Ausztrália (24. Sydney / 77. Adelaide)

Összehasonlításul Budapest a 209-es listán a 176. helyet szerezte meg, ami egyben azt jelenti, hogy a lista hátsó felében vagyunk, így a megélhetési költségek nagyon kedvezőek (alacsonyak). Pontosan ezért nehéz olyan országot/várost találni, ami érdekes célpont lehetne, és a Mercer listája szerint a pénzünkért többet kaphatnánk.

Budapest mögött 33 város van a listán, közülük 13 Afrikában, 10 Európában, 6 Amerikában, és 4 Ázsiában található. A következőkben bemutatunk néhány várost, ami akkor lehet érdekes, ha a kiadások számítanak elsősorban, de azért szeretnénk egzotikus helyen élni. Persze a választás önkényes, de mégis megmutatja, hogy a magyar nyugdíjból hol is élhetnénk, ha nem vagyunk tehetősebbek.

Közép-Amerika kedvelt utazási célpont, és a korábbiakban említett Costa Rica nincs mögöttünk, viszont olyan országok igen, mint például Mexikó vagy Nicaragua. Afrikában rendkívül sok célpont közül válogathatunk, viszont kiemelnénk a Dél-afrikai- Köztársaságban Johannesburgot, valamint Mozambikot, ami nagyon közel van Madagaszkárhoz.

Mivel gyakorta hallunk arról, hogy fiatalok kimennek Indiába egy hosszabb nyaralásra, ezért megemlíthető ez az ázsiai célpont is. Érdekes, hogy a Mercer listájában nagyon kevés ázsiai célpont található, a tapasztalatok szerint valóban az odajutási költség magas lehet, viszont találhatunk olyan országot magunknak, ahol a megélhetés nagyon alacsony tud lenni és valóban egy egzotikus helyen élvezhetjük a nyugdíjas éveinket.

Kelet-Európában több országban is olcsóbban jöhetünk ki a mindennapokban, mint Magyarországon, viszont vannak azért itt is egzotikusabb területek. Ilyen például Albánia, ami például a tengerpartja miatt lehet érdekes. De ott van például Grúzia is a Fekete-tenger keleti partján, ami mostanában úgy került be a híradásokba, mint a Bitcoin bányászat egyik fellegvára. Persze ez utóbbi ország nem a kriptodeviza miatt annyira érdekes, hanem a földrajza, változatos éghajlata és történelme vonzza a turistákat.

Tagadhatatlan, hogy sok olyan országot soroltunk fel, ami első blikkre nem ugrana be, ha az álmaink szigetét akarjuk megtalálni, de a megélhetési költségek szempontjából mégis ezek azok, melyeknél a forintunk többet érhet. Persze egy ilyen nagy döntés előtt számos egyéb dolgot is figyelembe kell venni, többek között azt, hogy például az egészségügyi rendszer, a közbiztonság milyen. Ráadásul olyan szempontokat is érdemes előre venni, mint hogy az adott térségben lesz-e egyáltalán elegendő víz ( a lista végén szereplő Fokvárosban éppen rendkívüli időszakot élnek át). Ezekre a Mercer listája nem tér ki, pedig ugyanolyan fontosak lehetnek, mint az, hogy a pénzünk mennyit is ér.

Hirdetés
Hirdetés