Vége a betétnek – Micsoda helyet találtunk a pénznek a matrac helyett!

Vége a betétnek – Micsoda helyet találtunk a pénznek a matrac helyett!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokak számára még most is a legbiztonságosabb megtakarításnak a matrac számít, pedig ha tudnák, hogy mit vesztenek ezáltal. Az árak folyamatosan nőnek, ami azt jelenti, hogy például egy tavalyi 1000 forint ma már csak 980 forintot ér. Minél tovább hagyják parlagon heverni a megtakarítást, annál nagyobb a veszteség. Sokkal jobb megoldás, ha a bombabiztos lakossági állampapírt keresik, ami egy-két éves időtávon is 2-2,5 százalékos kamatot fizet. Lássuk, hogy miért is éri meg munkára fogni a pénzünket!

Bármennyire is próbálják visszaszorítani a készpénzhasználatot az országban (egyérintéses fizetés kártyával vagy mobillal például), a statisztikák azt mutatják, hogy azért fokozatosan mégiscsak nő a háztartások kezében lévő készpénz mennyisége. Ez több szempontból sem egészséges jelenség, például azért sem, mert nagy veszteség éri az embert, ha otthon a párnacihában tárolja a fölös megtakarítását.

A készpénz önmagában elengedhetetlen, de ha azt nem kamatoztatjuk, akkor gyorsan veszít az értékéből. Jelenleg az infláció éves alapon 2,1 százalék volt, vagyis az árak egy év alatt ennyivel nőttek. Másként megfogalmazva, a tavalyi 1000 forint mára már csak 980 forintot ér. Szinte láthatatlanul, de bő 20 forintot kivettek a zsebükből. 10 év várakozás után pedig már mindössze 812 forintot érne a pénzünk.

Pontosan ezért alakult ki, hogy azt a pénzt, amit nem költenek el azonnal az emberek, azt olyan helyen kamatoztatják, ahol legalább az inflációt (általános árszínvonal emelkedést) sikerül megkeresniük. Ezáltal ugyanis legalább a pénzük értéke nem veszít az értékéből, vagyis a növekvő árak mellett is meg tudják venni a kamatoztatott pénzükből ugyanazt a fogyasztói kosarat.

A fő probléma most azzal van, hogy a sokáig elégségesnek tűnő bankbetét már jócskán az inflációtól elmaradó hozamot tud csak biztosítani. A legtöbb esetben a nem akciós betétek 1 százalék alatt fizetnek, az átlag pedig inkább 0,5 százalék körül van. Ettől még nem kellene kétségbe esni, ugyanis van egy ugyanolyan biztonságos megtakarítási lehetőség, ez pedig nem más, mint a lakossági állampapír.

A legrövidebb, féléves kincstárjegy is már 1,5 százalékot fizet évesítve, míg ha 5 évre elköteleződik az ember, akkor az aktuális kamat 3,8 százalék, de a számítások szerint a növekvő infláció mellett a kamat utóbbi esetben könnyedén megközelítheti az 5 százalékot néhány év múlva. A 0,5 százaékos betéti kamathoz képest ez tízszeres különbség, miközben megkapja ugyanazt a biztonságot és garanciát.

A betéttel összehasonlítva az állampapír további előnye, hogy ha időközben szükség van a megtakarításra, akkor azt el lehet adni, és nem is vész el az időarányosan járó kamat. Attól függően, hogy milyen állampapírt választ, 0,5-1 százalékot von le idő előtti eladás esetén az államkincstár. Magyarul, ha néhány hónapig bent tartja a pénzét, akkor mindenképpen hozammal tud túladni rajta. De való igaz, hogy a legtöbbet akkor keresheti, ha a lejáratig megtartja a papírt.

Szintén sokat nyom a latba, hogy az utalás tranzakciós díján kívül, amit mindenhol meg kell fizetni, más díjat nem számít fel a kincstár. Ilyen formában fel tudja venni a versenyt az állampapír a befektetési alapokkal is, mert ott bőven elképzelhető, hogy a magasabb hozamot elvinnék a számlavezetéssel és vétellel-eladással járó költségek.

Mindent egybevéve kijelenthetjük, hogy a lakossági állampapírok joggal tartanak számot ilyen nagy népszerűségre. Tagadhatatlanul, most ez az egyetlen megtakarítási forma, amivel felveheti a versenyt bárki az inflációval, miközben a másik oldalon nem kell extra kockázatot vállalnia. Az egy évre fizetett 2 százalék vagy a két évre fizetett 2,5 százalék bőven elegendő okot szolgáltat ahhoz, hogy ne otthon tartsuk a folyamatosan elértéktelenedő pénzünket.

Utána számolva nem kis összegről van szó, hiszen 1 millió forint befektetése esetén adózás előtt egy-két éves időtávon is évente 20-25 ezer forint folyik be az állampapírokból. Az otthon a matracban tartott pénz viszont csak veszteséget hoz, és arról még nem is beszéltünk, hogy mekkora kockázatnak tesszük ki magunkat. Egy rablás során vélhetően az első dolog, amit a betörők elvisznek, az a készpénz. Ne engedjük, hogy ez megtörténhessen, inkább fektessük be a pénzünket és biztosan nyertesen hagyjuk el pályát.

Hirdetés
Hirdetés