Az MNB elrendelte a magyar Sberbank végelszámolását

Az MNB elrendelte a magyar Sberbank végelszámolását
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-02
 

Az MNB visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét és elrendelte a pénzintézet végelszámolását.

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank tulajdonosánál, a Sberbank Europe AG.-nál. Ezt követően a magyar leányvállalat súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB visszavonta a hazai bank hitelintézeti engedélyét és elrendelte a végelszámolást. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euró összegig helytáll a pénzintézet ügyfeleinek betéti követeléséért. Ez érvényes természetesen a lekötött és látra szóló betétekre is, vagyis a bankszámlán lévő szabad egyenleg is védve van. A kártalanítás kiterjed a tőkére és a kamatokra egyaránt. A 100 ezer eurós összeg nagyságrendileg 36 millió forintot jelent a jelenlegi forint árfolyam alapján.

Fontos, hogy a forint és deviza betétekre egyaránt kiterjed a védelem. Az OBA a jogszabály alapján 10 munkanapon belül kártalanítja a bank ügyfeleit, ehhez az érintetteknek nem szükséges bejelentést tenniük, a kártalanítás a Sberbank által az OBA-nak átadott adatok alapján automatikusan megtörténik. A magánszemélyek mellett a legtöbb cégre, vállalkozásra is kiterjed a kártalanítás. (A betéteseket, befektetőket védő OBA-ról és BEVA-ról részletesen ebben a cikkünkben olvashatsz.)

 

Hirdetés
Hirdetés