Vérszemet kaptak a magyarok – A lakástakarék mindenek felett!

Vérszemet kaptak a magyarok – A lakástakarék mindenek felett!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma ma Magyarországon a lakástakarék, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Fundamenta napokban tartott tavalyi évértékelése. A következőkben az érdekességeket emeljük ki, így például azt, hogy átlagosan mekkora összegre szerződnek le az ügyfelek és milyen futamidőt választanak. A cikkünkből kiderül az is, hogy miért nyugodhatnak meg azok, akik tartanak attól, a kormány hozzányúl az állami támogatásokhoz.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Hagyományosan az év első negyedévében mutatja be a hazai lakástakarék piac legnagyobb szereplője, a Fundamenta az előző évre vonatkozó eredményeit. A napokban közzétett információk alapján összeszedtük azokat a fontosabb részleteket, melyek jobb betekintést engednek akár az egész piac folyamataiba.

Az megerősítést nyert, hogy az egyik legnépszerűbb megtakarítási lehetőségről van szó az országban. A Fundamentánál 2017-ben az előző évhez képest 25%-kal több új szerződést kötöttek az emberek. A cég per pillanat 780 ezer számlát kezel, a teljes felvehető összeg eléri a 3000 milliárd forintot.

A frissen megkötött szerződések átlagos összege 4,24 millió forint volt. Négy év leforgása alatt az átlagos szerződéses összeg 1 millió forinttal nőtt. Figyelemreméltó adat, hogy 2017-ben az új szerződések közül négyből hármat (75%-ot) már havi 20 ezer forint vállalásával kötötték az ügyfelek.

A 20 ezer forint azért meghatározó érték, mert egy szerződésnél ekkor lehet az állami támogatást teljes egészében kihasználni. Egy szerződésre maximum 72 ezer forint állami támogatás jár, márpedig a 30%-os állami támogatást feltételezve ez csak 20 ezer forintnál fog teljesülni.

Szintén meghatározó trend, hogy egyre nő a szerződések futamideje. Korábban a szerződések 80%-át a 4-5 éves szerződések tették ki. Jelenleg 50% körüli a 4-5 éves futamidejű szerződések aránya, míg a 8-10 éves szerződéseké 33%-ot tesz ki. Magyarul, minden harmadik új szerződést már úgy kötötték, hogy annál 8-10 évre terveznek előre a szerződők. Érdemes tudni az összehasonlítás kedvéért, hogy 4 éve a hosszú futamidejű szerződések aránya 22%-on állt.

A Bankmonitornál mi is kaptunk több megkeresést aggódó érdeklődőktől, hogy mi lesz az állami támogatás sorsa. A Fundamenta sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az idei évben nem számítanak az állami támogatás megváltoztatására, nincs konkrét információjuk erről. Ez mindenképpen megnyugtató azok számára, akik a közelgő választások miatt esetlegesen elbizonytalanodtak.

Azt érdemes tudni, hogy a Fundamenta már évek óta nettó kifizető, vagyis az ügyfelek befizetéseinél magasabb a kifizetett összeg. Számszerűen, tavaly 150 milliárd forint volt az ügyfélbefizetés (állami támogatással együtt), míg az ügyfélkifizetések 210 milliárd forintot értek el. Úgy lehet fogalmazni, hogy az állam minden elköltött 1 forintja 7 forintnyi lakáscélú beruházást hoz létre a lakástakarék-pénztáron keresztül.

A tavalyi évben 114 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki a Fundamenta, az összes hitelkihelyezéshez képest 18%-os részesedésük volt (az új hitelek hatoda kötődött hozzájuk). Viszont. ha csak az 5 éven túli kamatfixálású hiteleket nézzük, akkor gyakorlatilag minden második hitelt a Fundamenta helyezte ki. A hitelcélok közül az abszolút első a lakásvásárlás volt, de a kihelyezett hitelek több mint 20%-át már felújításra, bő 7%-át pedig építési céllal vették már fel.

A kilátások kedvezőek, a következő tényezők miatt továbbra is nagy lehet az érdeklődés a lakástakarék-szerződések iránt. Többek között a makrogazdasági környezet támogató, a kamatszint tartósan alacsony maradhat, a foglalkoztatottság bővülése folytatódhat, a lakáspiaci fellendülés visszafogottabb ütemben, de szintén velünk marad a következő években.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunk, hogy mekkora állami támogatásra lehetsz jogosult!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés