Villámgyors válaszok az LTP szerződés megkötése előtt

Villámgyors válaszok az LTP szerződés megkötése előtt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-30 Frissítve: 2021-07-01
 

„Lakástakarék nyitás előtt állok (4 éves futamidő), azonban van még bennem néhány kérdés, amire választ szeretnék kapni. Milyen feltételekkel lehet a futamidő előtt a megtakarításhoz jutni? A lejáratot nekem kell figyelnem, vagy kapok róla információt? Egy összegben jutok hozzá a megtakarításhoz? Ki és mire használhatja a megtakarítást?” – A kérdésekre egy szakértőnk adja meg a választ.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Négy kérdés fogalmazódott meg az érdeklődben, amire sorrendben válaszolunk is.

1) A futamidő előtt bármikor hozzá lehet jutni a megtakarításhoz. Azt viszont tudni kell, hogy ha 4 éven belül veszi ki a kérdező a pénzt, akkor az állami támogatást nem jár, csak a befizetett összeg és a betéti kamat. Ha 4 év után használja fel a pénzt lakáscélra, akkor az állami támogatás járni fog. Annyit megjegyeznénk mellékesen, hogy ha akció keretében köti az ember az LTP-t, akkor idő előtti felmondás esetén a lakástakarékpénztár visszakövetelheti a kedvezményt az ügyféltől.

2) Minden évfordulókor kapunk értesítőt az LTP-ről, így tisztában tudunk lenni, hogy mikor jár le a szerződés. Kötelezettségünk nincsen, de persze célszerű, ha tudjuk, mikor is használhatjuk fel a szerződéses összeget. Egyébként sem kell aggódni, mert a kiutaláshoz szükséges nyomtatványokat a lakástakarékpénztár megküldi.

3) Valóban, a lakástakarékpénztár egy összegben fizet a lakáscél igazolása esetén. Azonban egy lakáson belül több lakáscélra is felhasználható az összeg. Magyarul előfordulhat olyan eset, amikor az LTP egyik részét vásárlásra, míg a másik részét felújításra költjük el. És ez teljesen rendben van, mi is találkoztunk már ilyennel a pályafutásunk során.

4) Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a szabályozás meglehetősen rugalmas, amikor arról van szó, hogy ki és mire használhatja fel a szerződéses összeget. Az LTP-ben gyűjtött pénzt nemcsak a szerződő, illetve a kedvezményezett, hanem a közeli hozzátartozók is felhasználhatják. Az ingatlancél hasonlóan széles spektrumot ölel fel, itt megtalálható sok egyéb mellett a vásárlás, az építés, a bővítés, a felújítás, a korszerűsítés és a lakáshitel előtörlesztés is.

További információk megtalálhatók a lakástakarékokról a Bankmonitor Jobb tudni oldalán.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés